Беларус ще произвежда собствени автомобили – маскирани китайци

Подобно на последните руски "Москвичи" това ще е китайски модел със сменена емблема
Обновена: 10 юли 2023 09:02 | 10 юли 2023 08:53, Елка Василева
123
Беларус ще произвежда собствени автомобили – маскирани китайци
Снимка: архив, БГНЕС

Беларус също започва собствено производство на леки автомобили, съобщиха местните медии, цитирайки директора на джойнт-венчъра "БелДжи" (BelGee) Генадий Свидерски. Още тази есен първите бройки трябва да излязат от завода на предприятието в Жодино, на 20 км от централния офис в град Борисов, пише Automedia.bg.
   
Подобно на новите руски автомобили с марките "Москвич" и "Лада", и беларуската кола ще бъде на практика китайски модел със сменена емблема. В случая става дума за кросоувъра Geely Coolray. "БелДжи" е смесено предприятие на беларуската държава и китайския гигант Geely, собственик на Volvo. Lotus и дял от Mercedes-Benz. Coolray, познат в Китай като Geely Binyue, е компактен кросоувър, на пазара от 2019 година. Още не е ясно как точно ще се казва беларуският му вариант.

Geely в последните години се утвърди като най-големия играч на беларуския автомобилен пазар, изпреварвайки даже "Лада". През 2022 Coolray бе най-продаваният кросоувър в страната, изпреварвайки два други модела Geely - Atlas Pro и Tugella. При леките автомобили все още лидер е Лада Веста, пред Kia Rio и VW Polo Liftback.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 10 месеца
До Анонимен 61: И така да е. Няма лошо. Пазарът не търпи празно пространство. Който работи против пазарните принципи и налага санкции губи.
49
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Демек - беларус и раша продължават нищо да не произвеждат , но ще ребрандират китайски стоки
48
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А ние какво произвеждаме - копчета за Мерцедеси, проститукии и келнери.
47
4
 
7
 
! Отговори
Joker преди 10 месеца
До не е ли ясно..... Това не е сериозно! Като гледам, 99% имат като мойте предпочитания! А китайски коли има отдавна в България, все пак ние не сне някоя азиятцка република, за да имаме ограничения! За Great Wall, чувал ли си? Ама даже и таксиджиите не я искат, предпочитат Dacia!
46
1
 
1
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
Аз като гледам то цялото автомобилостроене натам е тръгнало.
45
6
 
6
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 10 месеца
До Joker: Има ли значение какво предпочиташ? Предпочитания може да има само този, който има избор. Сигурно има и добри китайски автомобили, но можеш ли да си купиш? Не, нали. Не си ги виждал даже. Няма и да ги видим. Това е то правото на избор на сателитите.
44
10
 
4
 
! Отговори
Сто преди 10 месеца
Китайски масквич то по зле и от АЗЛК Алеко където на 50хил хвърляш мотора като консуматив
43
7
 
4
 
! Отговори
Баш Реалист преди 10 месеца
До Реалист: Напред към светлото частно бъдеще на сателит на САЩ. За всеки - чекмедже с пачки и кюлчета като на бат'ти Бойко.
42
10
 
12
 
! Отговори
Joker преди 10 месеца
Написах... Предпочитам осма ръка немски автомобил, пред чисто нов китайски! Точка по въпроса! И имам 4 минуса???? Излизам през терасата и на паркинга няма нито една китайска или руска кола, ама имам 4 минуса!?! Смятай колко са се издухали русоробите, вече не знаят каде се намират! Всичко им е западно, пък плюят ли плюят! Като си купиш китайски автомобил, тогава ше плюеш немския! Точка, балъци!
41
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
До 35. Не виждаш, защото си зомбиран съветски глу.пак. Стотици са, само че частни, а ти такива не си свикнал да забелязваш.
40
5
 
6
 
! Отговори
Западняк преди 10 месеца
Хи-хи-хи, да докарат малко и за нашите копейкаджии.
39
5
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 10 месеца
До Анонимен 47: БОШ, 600 човека, чудесно. Но не са ли на минимални заплати или близки до минималните? На ниското магаре всеки се качва. И БОШ не се отказват. Така разбират те интеграцията на сателитите.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Престъпник!
37
3
 
3
 
! Отговори
11 преди 10 месеца
До Анонимен 28 ---- Съмнявам се, че нещо може да лети на Марс - атмосферата почти я няма. Гледал си някое холивудско филмче и се радваш на "постиженията" в кинематографията.
36
7
 
7
 
! Отговори
Нека произвеждат преди 10 месеца
А можеха да продължат да купуват западни коли. Е, кой печели и кой губи от санкциите. Май излиза, че Китай печели, а Западът губи.
35
9
 
7
 
! Отговори
Joker преди 10 месеца
Нормално да сглабят китайски консерви в Беларус ! Тя беларуската работна ръка е по-евтина от китайската! Ама балъците не го разбират това нещо!Нормалният човек, гледа качеството! Предпочитам осма ръка немски автомобил, пред чисто нов китайски! Точка по въпроса!
34
10
 
4
 
! Отговори
Божи гняв преди 10 месеца
Нато е звяра описан в откровението на Йоан
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо не могат да направят тия като хората. Земята такава.
32
7
 
6
 
! Отговори
Ако изобщо още нещо преди 10 месеца
Се произвежда в БГ, пазите го в тайна!Може от ЕС да поставят условие да го закрием!!
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Освен Мерцедес и Бош, в България има различни по големина фирми, както малки, така и големи, произвеждащи части за автомобили и то за известни марки, като общият брой на тези фирми и фирмички, надхвърля 185 броя. Абсолютно не си правя майтап.

Спонсорирани публикации