Проучване: Мъжките маймуни били често гейове

72 на сто правят секс с майуни от същия пол
12 юли 2023 23:30, Стела Стоянова
198
Проучване: Мъжките маймуни били често гейове
Снимка БГНЕС

Хомосексуален секс - някои хора го правят, някои пингвини го правят, а както се оказва, и много маймуни го правят. Според проучване, публикувано в списание Nature Ecology and Evolution, това е съвсем естествено, пише БГНЕС.

Наблюдавайки група макаци резус в продължение на три години в Пуерто Рико, учените от Лондонския имперски колеж установяват, че по-често мъжките правят секс със същия пол, отколкото тези от противоположния пол.

Изследователите съобщават, че 72% от 236-те мъжки маймуни са се съвокуплявали с други мъжки, докато само 46% са участвали в хетеросексуален секс.

Съществуват много различни теории - липса на достатъчно женски, установяване на господство или изпускане на парата - които могат да обяснят защо животните могат да се ангажират с хомосексуално поведение.

Но изследователите смятат, че наблюденията им всъщност подкрепят изцяло нова теория - че мъжките, които правят секс един с друг, имат еволюционно предимство пред хетеросексуалните си събратя.

Изследователите съобщават, че мъжките маймуни, които правят секс помежду си, често подкрепят партньора си в битки. Освен това тези мъжки маймуни не са строго хомосексуални. Те правят секс и с женски.

Всъщност изследователите са установили, че бисексуалните макаци са имали повече потомство от хетеросексуалните си колеги.

Така че, взети заедно, "те създават връзки и си помагат в борбата", казва Винсент Саволайнен, биолог и водещ автор на изследването, пред New Scientist. "И след това идеята е, че ако правят това, тогава може да имат и достъп до повече женски и на практика да имат повече бебета", каза той. И тези бебета може да са по-склонни да правят същото, установяват изследователите.

С помощта на генетични тестове и родословни дървета те установяват, че еднополовото поведение е 6,4% наследствено. Само по себе си това може да изглежда малко. Но то е в съответствие с другите наследствени поведения, които учените са идентифицирали при маймуните - включително обгрижването и социалността, се уточнява в прессъобщение на университета. По принцип поведението трудно може да се припише на гените, така че дори на пръв поглед ниският процент от 6,4 % заслужава внимание.

Въпреки че взаимоотношенията, които имат маймуните, вероятно са различни от тези на хората, Саволайнен се надява, че тези открития могат да ни помогнат да разберем по-добре променливостта на пола.

"За съжаление сред някои хора все още съществува убеждението, че еднополовото поведение е "противоестествено", а в някои страни за съжаление все още се прилага смъртно наказание за хомосексуализъм. Нашето изследване показва, че еднополовото поведение всъщност е широко разпространено сред животните", казва Саволайнен в изявление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: маймуниеднополов секс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
11
 
! Отговори
Мис/мистър Холандия преди 10 месеца
И при богомолките има много гейове. Така имали по-голям шанс да оцелеят след секс. Ей от толкова много пропаганда, от толкова много прайдове, чак и на маймуните мозъците промиха.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Женските на орангутаните са грозни и мъжките минават на хомо както и женските. Но накрая става проблем че няма малки и измират.
36
1
 
3
 
! Отговори
Ако това е вярно, преди 10 месеца
Дарвин не е прав - еволюцията е тръгнала от човека, но посоката на движение е към маймуните.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пълни глупости.
34
1
 
7
 
! Отговори
Мис/мистър Холандия преди 10 месеца
Ако щете ми вярвайте, но с очите си съм виждал как три мъжки маймуни правят чеверме, като се редуват при това кой да се самоопределя като агнето.
33
0
 
19
 
! Отговори
Мис/мистър Холандия преди 10 месеца
Вече прекалиха. Сега да Ви открехна, не са гейове маймуните-травестити са, защото се обличат като жени и редовно ходят на маникюр. Някакъв пък тук писал, че при някой животни мъжките кърмели, ха ха. И с кво кърмят, с онова дето не е кърма или с адаптирано мляко? Тези учени май са на нивото на един наш академик. Сега една история-два заека много искали деца и постоянно правили опити, но не се получавало. Отишли при специалист, той ги погледнал и казал "момчета вашата работа няма да стане"
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До пенсионер-ветеран Българите измират и остават само роми вече.
31
4
 
7
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 10 месеца
Истината е, че Българките Много ПоГрозняха в Последните Поколения, а Причината е, че Убавите Българки от ПреДишните Поколение Избраха да Раждат от Грозен Чичко-Паричко, а не от някой по-любов с който се харесват и бащата също е убав, съответно и децата... Аз лично не съм очаквал, че ще доживее да виждам толко грозни млади хора...
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Зоолог Кокорчо не е гей а не го иска никоя жена.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Макаците онанат а това не е секс и при мъжете е 98 %.
28
1
 
8
 
! Отговори
до 35 преди 10 месеца
прав си . мъжките животни дали чакат женските да навършат пълнолетие :) и ако не , значи няма нищо неестествено и ние хората да не чакаме . обаче тези учени ше ме оборят като кажат : ние не сме животни . но аз пък да им кажа : е защо тогава ми давате пример с животните гейове и аз трябва да го приемам за нормално .
27
0
 
17
 
! Отговори
00000000000 преди 10 месеца
Това е манипулация, направихме и животните геове, за да оневиним противоестественото поведение на някои от човеците. Да свикваме с това ненормално поведение, защото видете ли и при животните го има.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
сега ще си правят ли парад да демонстрират евро ценности
25
1
 
13
 
! Отговори
човек преди 10 месеца
не ме интересува проучването и мнението на тези учени . няма как такива статии или изказвания да ме накарат да приема 100_ те пола за нещо естествено . Бог е създал два пола , човек и жена , пише го в най великата книга . тези учени защо не ми обяснят защо не е създал еднополова двойка та да ми кажат как сме щели да се множим . такава статия си е чиста проба пропаганда !!!
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичко което се случва в приридата е естествено, с изключение на тези които си сменят пола с хирургична намеса, само тогава е изкуствено. Има майки които си изяждат малките за закуска, има мъжки които кърмят. Има всякакви работи и те са абсолютно естествено явление. Ние не сме родени да сме привлечени към определен пол, въпрос е на нагласа. Ако при мисълта му протичат едни неща като грахчета, значи мозъка го асоциира да пусне смазка.
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо да правят проучване? Не са ли виждали нашите депутати? Ем мамуHи, ем и обратни. 240 парчета хомо-лентяи.
22
0
 
17
 
! Отговори
А кога ще има преди 10 месеца
проучване как възрастните макаци правят секс с малки макаци и това е съвсем естествено?
21
1
 
4
 
! Отговори
Anus shepti преди 10 месеца
МАЙМУНИТЕ ГО ПРАВЯТ ПО ДЕЛИКАТНО...НАШИТЕ НА ПАРАДА ВАВ СОФИЯ СЕ ЗАКЛЕЩИХА И ПОДКАРАХА НА ТУРСКО ВЛАКЧЕ
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"За съжаление сред някои хора все още съществува убеждението, че еднополовото поведение е "противоестествено"....................Ако беше естествено мъжките щяха да могат да раждат. Тя майката природа се е погрижила да посочи кое поведение е естествено.
19
0
 
20
 
! Отговори
Учените преди 10 месеца
изгубили 3 години и потрошили сума пари да наблюдават макаците в Пуерто Рико. Ако бяха наблюдавали само 1 гей парад само за 1 час, щяха да стигнат до същите изводи.