Проучване: Мъжките маймуни били често гейове

72 на сто правят секс с майуни от същия пол
12 юли 2023 23:30, Стела Стоянова
198
Проучване: Мъжките маймуни били често гейове
Снимка БГНЕС

Хомосексуален секс - някои хора го правят, някои пингвини го правят, а както се оказва, и много маймуни го правят. Според проучване, публикувано в списание Nature Ecology and Evolution, това е съвсем естествено, пише БГНЕС.

Наблюдавайки група макаци резус в продължение на три години в Пуерто Рико, учените от Лондонския имперски колеж установяват, че по-често мъжките правят секс със същия пол, отколкото тези от противоположния пол.

Изследователите съобщават, че 72% от 236-те мъжки маймуни са се съвокуплявали с други мъжки, докато само 46% са участвали в хетеросексуален секс.

Съществуват много различни теории - липса на достатъчно женски, установяване на господство или изпускане на парата - които могат да обяснят защо животните могат да се ангажират с хомосексуално поведение.

Но изследователите смятат, че наблюденията им всъщност подкрепят изцяло нова теория - че мъжките, които правят секс един с друг, имат еволюционно предимство пред хетеросексуалните си събратя.

Изследователите съобщават, че мъжките маймуни, които правят секс помежду си, често подкрепят партньора си в битки. Освен това тези мъжки маймуни не са строго хомосексуални. Те правят секс и с женски.

Всъщност изследователите са установили, че бисексуалните макаци са имали повече потомство от хетеросексуалните си колеги.

Така че, взети заедно, "те създават връзки и си помагат в борбата", казва Винсент Саволайнен, биолог и водещ автор на изследването, пред New Scientist. "И след това идеята е, че ако правят това, тогава може да имат и достъп до повече женски и на практика да имат повече бебета", каза той. И тези бебета може да са по-склонни да правят същото, установяват изследователите.

С помощта на генетични тестове и родословни дървета те установяват, че еднополовото поведение е 6,4% наследствено. Само по себе си това може да изглежда малко. Но то е в съответствие с другите наследствени поведения, които учените са идентифицирали при маймуните - включително обгрижването и социалността, се уточнява в прессъобщение на университета. По принцип поведението трудно може да се припише на гените, така че дори на пръв поглед ниският процент от 6,4 % заслужава внимание.

Въпреки че взаимоотношенията, които имат маймуните, вероятно са различни от тези на хората, Саволайнен се надява, че тези открития могат да ни помогнат да разберем по-добре променливостта на пола.

"За съжаление сред някои хора все още съществува убеждението, че еднополовото поведение е "противоестествено", а в някои страни за съжаление все още се прилага смъртно наказание за хомосексуализъм. Нашето изследване показва, че еднополовото поведение всъщност е широко разпространено сред животните", казва Саволайнен в изявление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: маймуниеднополов секс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
Ох ли преди 10 месеца
И при тях е пълно с баджанаци
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сълзата ти превръща се в кристал, когато осъзнаеш, че си цял, а цял си-осъзнал безкрая в светъл миг приютил ловеца и сърната в своя лик...
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В България процента е същия.Ако съберем процентите от последните избори и ги обединим в един общ резултат получаваме приблизително 70% хомосексуалисти в парламента.
55
1
 
7
 
! Отговори
Изплюха камъчето преди 10 месеца
"... мъжките, които правят секс един с друг, имат ЕВОЛЮЦИОННО ПРЕДИМСТВО пред хетеросексуалните сисъбратя"!!! Това е не чак толкова елегантен опит за защита и пропагандиране на хомосексуализъм! Но за всеки случай си оставят вратичка - гейовете били бисексуални! Хайде без такива!
54
4
 
3
 
! Отговори
Ох ли преди 10 месеца
Също като русофилите в България
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Помните ли стария виц за това, как царят на животните разделил поданиците си на умни и красиви? Всички послушно се разделили на две групички, и само мaймyнaтa останала да стои сама по средата. Лъвът я попитал: "Мaймyнo, какво чакаш?", а тя отговорила: "Аз какво, да се разкъсам ли?!"
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Получава се малко като широкоразпространеното разбиране, че според Дарвин сме произлезли от маймуните. А той, горкият, никога никъде не е казвал такова нещо. Казал е само, че човекът и *** имат общи прародители.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гледал съм много научнопопулярви филми за този вид маймуни и НИТО ВЕДНЪЖ не ведях гакова поведение. Не вярвам не Денковия ви преразказ...
50
1
 
17
 
! Отговори
Железният Феликс преди 10 месеца
Демек, се опитате да ни пробутате, че гейзерството, било нещо нормално, така ли? Абсолютно нелепа статия. Маймуните, често били гейове. Ами, днешните гейове са маймуни. Ние останалите сме хора.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре, че повечето хора сме се доразвили и гейовете вече не са толкова много. Е очевидно има и такива, които не са минали всички етапи на еволюцията.
48
1
 
11
 
! Отговори
. преди 10 месеца
Смешници, аман от либерастия! Срещу природата няма да ви се получи.
47
1
 
5
 
! Отговори
Мис/мистър Холандия преди 10 месеца
ДО: Интересно Как ли Се. Новият прочит на поговорката "под вола теле" е следния: телето е нищо неподозиращо малко животинче. Над него се е надвесил вол с психични/сексуални отклонения, който на всичкото отгоре е и педофил. Продължението ти е ясно. Това в някой общности+ се нарича голям шлем и е върхово постижение за постигналия го. По добре може да е само ако бъде намесен още един, защо не два вола на ротационен принцип.
46
0
 
5
 
! Отговори
Кметът на Симитли преди 10 месеца
Напълно вярна статия! Сами видяхте, откакто правих Тиквата "пиле на грил" и му монтирах паралелен гръбнак, какво еволюционно предимство доби!
45
1
 
8
 
! Отговори
Премиелът Денков преди 10 месеца
в коя Група - попада?!
44
2
 
5
 
! Отговори
Мис/мистър Холандия преди 10 месеца
Двама стари приятели се срещнали и се заприказвали. От дума на дума единият попитал "аве кво става с Асен, виждал ли си го". Другият отвърнал "а Асен е ... гей". Първият пак попитал "още ли не ти е върнал парите, които му даде на заем". "Не бе върна ми ги, той е ... гей в добрия смисъл", отвърнал вторият.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мда, прочетох статията и горя от нетърпение да прочета коментарите
42
1
 
7
 
! Отговори
Мис/мистър Холандия преди 10 месеца
До Не ми се хвалете толкова бе хора. Това, че не правиш разлика между родителска любов и тотално извратените педофили, които блудстват и насилват деца, показва достатъчно с какви психично болни хора си имаме работа. Показва и защо не трябва да им се позволява да осиновяват деца. Нормалните хора не се възбуждат когато прегръщат и целуват децата си. Показва защо една дума синоним на гей се е наложила като обидна, не толкова в прекия си смисъл, а за душевно нечистоплътен, без морални ценности човек
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Но изследователите смятат, че наблюденията им всъщност подкрепят изцяло нова теория - че мъжките, които правят секс един с друг, имат еволюционно предимство пред хетеросексуалните си събратя.А що ли не Ви *** и в обратните изследователи?
40
19
 
2
 
! Отговори
преди 10 месеца
Не ми се хвалете толкова бе хора, естествени ли сте. Повечето родители сте педофили. Като хванете бебетата в ръце и се овлажнявате от щастие и пускате смазки. Само че никой не ви проверява, няма полиция да провери реакцията в бельото. Държавата стои зад вас и ви закриля. Така че не ми ги хвали хората, а колко прикрити обратни има, това че е женен и жена му родила нищо не доказва.
39
0
 
7
 
! Отговори
Интересно Как ли Се преди 10 месеца
е Родила Поговорката в България "Не Търси под Вола Теле" - та тя не е ЕвроАтлантическа и Съответно е Реч на Омразата!