Холивудските актьори на стачка след провал на преговорите

Големите звезди на Холивуд с опасения от предлаганите условия
14 юли 2023 13:50, Елка Василева
21
Холивудските актьори на стачка след провал на преговорите
Снимка: архив, БГНЕС

Холивудските актьори единодушно гласуваха за стачка. Националният борд на Гилдията на екранните актьори одобри започването на стачни действия от страна на десетки хиляди холивудски актьори. Това изправя развлекателната индустрия пред все повече трудности.

Решението за стачка идва след провала на преговорите между актьорите и големите филмови студиа за ново споразумение, отнасящо се до филмовите и телевизионните договори. Така актьорите се присъединиха към стачните действия на сценаристите.

Актьорите настояваха за споразумение, което би довело до по-добро заплащане, уреждане на стрийминга, употребата на изкуствения интелект в развлекателната индустрия и т.н.

В крайна сметка независимо от намесата на федерален медиатор 160 000-хилядната гилдия не постигна споразумение с холивудските студиа и телевизионните продуценти. Старият колективен договор между двете страни изтече в сряда вечерта. Ново споразумение не беше постигнато.

Решението на лидерите за стачни действия беше обявено на пресконференция в Лос Анджелис. Стачката започна в полунощ.

Гилдията на сценаристите стачкува от 2 май.

За първи път от 63 години и двете гилдии стачкуват по едно и също време.

"Студиата и стрийминг компаниите извършиха големи промени в бизнес модела на нашата индустрия", каза главният преговарящ от страна на актьорите Дънкан Крабтри-Айрланд в изявление в ранните часове на четвъртък. "В същото време те настояват условията по нашите договори да бъдат замразени."

Асоциацията на филмовите студиа и телевизионните продуценти изрази разочарованието си от стачните действия, които ще доведат до големи финансови затруднения не само за актьорите и сценаристите, но и за декораторите, гримьорите и производителите на костюми.

Гилдията на актьорите иска увеличение на заплащането предвид инфлацията. Друго настояване е изплащане на възнаграждения при стрийминг, при телевизионни повторения, както и участие на членовете на гилдията в продълженията на успешните продукции. Актьорите искат и увеличение на здравните и пенсионните си осигуровки и защита от употребата а изкуствения интелект.

Гилдията настоява за ограничаване на практиката на прослушвания със собствени записи, за които актьорите твърдят, че оказват ненужен натиск и водят до разходи за тези, които се опитват да намерят работа.

Преговорите започнаха на 7 юни, а крайният срок за споразумение беше 30 юни.

Големите звезди на Холивуд, които също са членове на синдиката, изразиха опасенията си от условията, предлагани от студиата и продуцентите, в отворено писмо. "Това е безпрецедентна, повратна точка в нашата индустрия и сделка, която би била смятана за добра в друго време, сега не е достатъчна", се казва в писмото, подписано от Мерил Стрийп, Глен Клоуз, Бен Стилър и др.

В крайна сметка гилдията не успя да достигне до споразумение до 11:59 ч. в сряда. Освен това актьорите обвиниха студиата и продуцентите в цинизъм заради използването на федерален медиатор без предварително огласяване на плана за медиация.
(БТА, Розалия Благоева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Шопендар преди 9 месеца
Да се чуди човек,кой им плаща за производството на тая боза която бълват.да,някой беше казал че ако не дават пари за филми ще ги дават за потушаване на революции,
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 10 Поправям се - видяхв Ютуб, че се казва Фран Дрешър.
17
0
 
2
 
! Отговори
Чичо Гас преди 9 месеца
Холивуд е сбирщина на наркозазависи, педофили, хомосексуалисти и въобще най-долната група "хора". Абсолютно дъно в чисто човешки аспект.
16
0
 
0
 
! Отговори
ьаьааьаь преди 9 месеца
Тези живеят в къщи за милиони, за които на мен ще ми трябват 1000 живота за да си я купя. и дори и да си продам бъбреците няма да мога, а са тръгнали да стачкуват. Мисля ,че е време да им спрем храната на тези.. На Чарли Чаплин филмите са по-добри о някой днешни бози. След 2000 година, рядко има добри филми, които си струва да се гледат повече от 1 път
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
боклукчарникк
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След 2000 г Холивуд взе да залязва.Едни и същи сценарий, некачествени продукции.Матрицата се разпадна.Едно е да гледаш Роки и Рамбо през 80 те, съвсем друго е днес.Само ЦРУ, ФБР,НАРКОТИЦИ И ВСЯКАКВИ ПСИХОПАТЩИНИ.Американската мечта я няма.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
99% СА ШКАРП ЗА БОООКЛУУУКА!!...
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
99% СА ШКАРП ЗА ***!!...
11
0
 
7
 
! Отговори
Зеленский дзвер преди 9 месеца
Путин е виновен!
10
1
 
15
 
! Отговори
Дядката преди 9 месеца
Щом и най- богата прослойка в света се оплаква ,значи нещо е сбъркано в света или в човека за тези пусти пари!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ашли Джъд ли е жената на снимката?
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хубава новина няма да бълват бозите си.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До леля чичо е това по блоговете и тиктоковете няма нищо общо с това да си актьор.
6
0
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 9 месеца
Парите отидоха на кино...
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Последните мегапродукции са със стотици милиони ЗАГУБА. "Малката гнусалка", "Прадядо Индиана Джоунс" не могат да изкарат и половината от попиляните за създаването им пари.
4
1
 
16
 
! Отговори
Руси преди 9 месеца
Не им стигат парите за алкохол и дрога ,искат още хората.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да внасят артисти от Витиз :)))
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Краварите затъват все повече. Вероятно единицата за заплатите им вече ще е в килограм долари ....
1
0
 
9
 
! Отговори
Инфлация преди 9 месеца
Ц ц ц, как издържат горките... мисля ги като си легна, нямат за 1 хляб пари

Спонсорирани публикации