Пожар и в Хърватия, взривяват се мини, останали от войната

Стихията е само на 12 километра от Дубровник
26 юли 2023 13:02, Нели Христова
22
Пожар и в Хърватия, взривяват се мини, останали от войната
Снимка: БГНЕС

Хърватски огнеборци се борят с горски пожари, които се разпространяваха в района южно от хърватския адриатически град Дубровник. Силните южни ветрове затрудняват работата им, съобщи тази сутрин на сайта си Хърватската противопожарна служба (HVZ), цитирано от БТА.

Цяла нощ пожарникарите се бориха с огнената стихия в района на Плат, община Жупа дубровачка, и със свръхчовешки усилия успяха да предотвратят разпространението й към къщите.

На място има около 130 пожарникари, а към пожара са изпратени два самолет е тип Канадеър (Canadair), се посочва в съобщението.

По думите на шефа на Хърватската противопожарна служба Славко Туцакович борбата с пламъците продължава, има достатъчно пожарникари и не са били евакуирани граждани.

Вчера службата информира, че заради бурен южен вятър не е можело да се използват противопожарните въздушни сили при гасенето на пожара.

Районът, засегнат от огнената стихия, е само на 12 километра от популярния хърватски средиземноморски град Дубровник.

Местният дубровнишки портал “Ду лист” съобщи, че пожарите са предизвикали детонации на противопехотни мини, останали от войната през 90-те години на близкия хълм Петрача, но от Хърватската противопожарна служба не потвърдиха тази информация, съобщи Ройтерс.

Друг горски пожар възникна в Сплитско-Далматинската област вчера, като 65 пожарникари и три самолета са участвали в гасенето на пламъците.

Освен това вчера двама души се удавиха и няколко бяха ранени в Черна гора, когато силни южни ветрове удариха черногорското адриатическо крайбрежие, съобщиха пристанищните власти в градовете Улцин и Петровац.

Европа се бори с последиците от горещото време, като юни беше най-горещият месец за 174 години, откакто се следят температурните промени. Юли изглежда е на път да подобри този рекорд, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Той и президента ни е политически неграмотен ама вече е президент втори мандат, което говори много зле за българина.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако аз погледна към небето и изведнъж видя как някакъв самолет започва да пада, след което се разбие в земята, аз ли ще съм причината за станалото? Не, но двете събития ще съвпадат. По същия начин с климатичните промени (къде по-топло, къде по-студено). Да, те съвпадат с технологичното развитие на човечеството, но никой не е показал неопровержими доказателства, че двете неща са свързани.Само с едно по-мощно изригване на вулкан се изхвърля толкова много CO2 в атмосферата,че ви е бедна фантазията!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До r3v0lv3r А бе, не е ли касетЪчни? Ти до кой клас си учил?
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трийнаха ми коментара... Опасен е за пропагандата на климатечнопромени... А написах само, че освен най-южните части на Европа, навсякъде е нетипично студено. Лондон, Виена, Берлин, Париж, Варшава - всичко е 20-24 градуса макс, нощем пада под 15. Всеки ден гледам. АМА НЕ ВЪРВИ НА ЛЪЖАТА ЧЕ "Европа се бори с последиците от горещото време, като юни беше най-горещият месец за 174 години" "Юли изглежда е на път да подобри този рекорд"" АЙДЕ БЕ АМА ДА НЕ ЛЪЖЕТЕ! ЛЪЖЕТЕ, ЛЪЖЕТЕ!!!! ЗНАЕМ!
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Нашите конспиратори да продължават с глупостите че "нямало климатични промени" и всичко било конспирация" - На никой не са му виновни конспираторите. Виновни са липсата на мозъчни клетки в кра_туните на някои. Не става въпрос за това дали климата се е променил или не, а доколко хората имат общо с това, обаче вие освен думата "конспиратор" май нямате капацитет да научите и още нещо. Хайде живи и здрави и да гледате телевизия 24/7. Все пак са я направили за такива като вас... :)
15
3
 
4
 
! Отговори
КуКлус преди 9 месеца
Нас няма ли да ни подпалват ? Ще се видим в чудо ....НАТО ли ЕС ли ? Както преди ще стоят и ще гледат ! Русия вече няма и пръста да си мръдне ... изпрати ли амфибии ....може вождовете ни да ревнат че ни атакува за да ни превземе понеже след Руско-Турската освободителна война не са успели да ни превземат нали ....целта им такава била ала бала
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това са умишлени пожари.
13
2
 
3
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 9 месеца
До Анонимен какво да четат ве момче ? Нали руснаците минираха хиляди километри, за да могат да се отбраняват ефективно. Украйна е най-миниранаа страна в света и с с касетачни и без касетачни ще трябва да се разминира бая време.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всяко зло, за добро.
11
2
 
7
 
! Отговори
8-ми, по-полека. преди 9 месеца
Вземи да прочетеш колко при колко градуса се възпламенява хартията примерно. Няма никъде по света такива температури, освен може би около активните вулкани. Успокой се малко.
10
3
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
ХЪРВАТИТЕ ОТКРИХА ЕФЕКТИВЕН НАЧИН ЗА РАЗМИНИРАНЕ.
9
1
 
6
 
! Отговори
Пеци преди 9 месеца
Тъжно, но да - има много остатъчни минни полета из Хърватска, БиХ, много малко в Ч Гора. Техните туристически карти ясно ги обозначават (известните, де). Преди години му се смях на един австриец, че има такава карта, ама кога аз попаднах у поле с табелки "Pazi! Mine" не ми бе до смях...
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Големи пожари и в Алжир, мои познати ми пратиха снимка на която се вижда как горят хребети по Атласките планини! Нашите конспиратори да продължават с глупостите че "нямало климатични промени" и всичко било конспирация
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дано Укрите четат! Тези Касетъчнибомби,ще им носят последствията поне 50 г след войната! И ако И Рудис ги шодпука с касетъчни боеприпаси,но от новите.Които поразяват от 30 до 5/ км.То да му мислят Укритата
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"но от Хърватската противопожарна служба не потвърдиха тази информация"...........Това обаче не попречи на родните джурналя да шляпнат мините в заглавието.
5
0
 
4
 
! Отговори
aha преди 9 месеца
До Знаете ли, мислех,Да, реално доста притеснително звучи това. Определено вече ще знам да не се разхождам около курортите в Хърватска. Това ако не е антиреклама за тях, не знам какво би било. Мини около Дубровник, уау трябва да се радват, че се взривяват сега, а не случайно задействани от туристи.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Умишлени палежи насякъде, войната с човечеството е в ход
3
2
 
2
 
! Отговори
Знаете ли, мислех, преди 9 месеца
че освен нашите курорти, увладяни от мутрите, няма други подобни. Оказва се, че има. На 12 километра от курорта мини се взривяват. 12 километра бих го нарекъл място за разходки около курорта. Не знам за вас, но престрелките по нашето черноморие, започват да ми бледнеят.
2
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бивш гръцки военен министър: "трябва да преклоним глава и да помолим Русия да ни помогне с пожарите".
1
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гърция е минирала границата при Дедеагач за да осакати бг и при пожар ще стане ат.

Спонсорирани публикации