Ще ядем ли скоро месо от 3D принтер, а страдат ли животните, а екологичният ефект?

Учените очакват то да е екологична здравословна алтернатива на истинското месо
12 авг 2023 13:46, Елка Василева
126
Ще ядем ли скоро месо от 3D принтер, а страдат ли животните, а екологичният ефект?
Снимка: архив, БГНЕС

Скоро ще ядем месо от 3D принтер? Учените се надяват, че то ще се окаже екологична здравословна алтернатива на истинското месо. Но и заради лабораторното месо страдат животни. А и ефектът за климата е спорен, пише Дойче веле.

В Сингапур отдавна се продава клетъчно пилешко месо, отгледано в контролирани лабораторни условия. Американците последваха този пример и вече предлагат на пазара лабораторно месо. Но дали то наистина предотвратява страданията на животните и е по-здравословно и по-екологично?

Без да страдат животните?

Лабораторното месо бива наричано "чисто". Но неговото производство определено не се постига, без да страдат животни - за целта трябва да се извлекат тъкани от живи животни. Това е подобно на биопсията при хората, посочва пред АРД експертката по химическия състав на храните Туба Езатбейоглу от университета "Лайбниц" в Хановер.

Още по темата
След това от животинските тъкани се изолират стволови клетки и с биореактор се свързват с хранителна среда, в която клетките се размножават и растат. Хранителната среда се състои от захар, аминокиселини и витамини - но и от ембрионален телешки серум, който се добива от кръвта на кравите. Той също няма как да се получи, без животните да страдат, тъй като трябва да бъде извлечен от още неродено живо теле, изтъква АРД.

Екологичният ефект е неясен

Екологичният ефект от лабораторното месо също е спорен. Факт е, че за неговото производство са необходими по-малко площи и вода. Но междувременно нови изследвания стигат до извода, че при производството на лабораторно месо биха могли да се отделят много повече вредни емисии, отколкото в класическото животновъдство.

Всичко зависи от конкретния начин на производство, казва пред германската обществено-правна медия Алесандра Леглер, която е сътрудничка в лабораторията на Туба Езатбейоглу и се занимава с разработката на растителни продукти, заместващи месото. Тя отбелязва, че е важно да се има предвид дали биореакторите се зареждат с възобновяема енергия. "Докато няма стандартизирана процедура и няма масово производство, няма и данни", заявява Леглер. Също така важно за климатичния баланс е дали може да се намери заместител на ембрионалния телешки серум, тъй като именно неговото производство изисква много енергия.

Как може да се подобри лабораторното месо

В момента се провеждат изследвания, които търсят отговора на въпроса дали животинският серум, използван в лабораториите за производството на изкуствено свинско месо, може да бъде заменен. Визията на проекта, който се осъществява в Германия под името "CELLZERO Meat": хранителна среда, която няма нужда от животински продукти. А и така ще се избегне болезнената биопсия. За целта учените използват пъпна кръв, която може да се осигури безболезнено от новородените прасенца непосредствено след раждането им. "Това вече няма да причинява никакви мъки на животните", посочва Волфрам Шнекел от университета Анхалт, който работи по проекта.

Той би искал и да направи лабораторното месо по-здравословно за хората. Тъй като до момента често се използват антибиотици, за да се поддържа клетъчното месо стерилно. В бъдеще това би могло да се постига чрез чисто физически методи. Но това не означава непременно, че лабораторното месо ще бъде по-здравословно от конвенционалното.

3D принтер за консистенцията

Шнекел и колегите му работят и върху консистенцията и вкуса на изкуственото свинско месо. От биореактора най-напред се получават клетъчни комбинации от култивирани мускулни или мастни клетки, след което се сглобяват в подобна на плът тъкан в 3D принтер. Оттам нататък масата може да се използва например за производството на наденици.

Месото, което се получава от 3D принтера, обаче не е особено вкусно - жилаво е, обяснява пред АРД Шнекел. Преди наистина да добие добър вкус, месото трябва да узрее чрез биохимически процеси. Но засега учените все още проучват как точно би могло да се извърши това.

Докато стигне до пазара, ще минат години

Докато месото от 3D принтера стигне до пазара, вероятно ще мине доста време. Шнекел предполага, че става дума за период между пет и десет години - ако се намери фирма, готова да произвежда месото и да получи и съответното разрешение, понеже в Германия засега никой няма право да продава месо от клетки.

Понеже разпоредбите по отношение на хранителните продукти в ЕС са по-строги, отколкото в други страни като САЩ, и това може да се окаже пречка. Директивата, по линия на която би могъл да се осигури достъп на новото месо до пазара, може да изисква продължителни изпитания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимна преди 8 месеца
Ако няма търсене на пазара, няма да го ядем, предвид и по-високите разходи за производство, което пък е добре за нашето здраве.
102
0
 
2
 
! Отговори
Американски фентанил преди 8 месеца
Клошовете в сащ ще ви изядът живи данъкоплатци,най опасните зомбита са в разделените щати
101
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това ще стане като "биодизела" - излзи 50 пъти по-скъпо и замърсява също толкова ...
100
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ше ядете и за още ше питате. Всички русофили ше ви наредят в редичка на Белене и с лъжичка ше ви хранят със супа от 3Д месо, кренвирши от щурци или сирене от палмово масло и лабораторно мляко.
99
2
 
2
 
! Отговори
Сойлент Грийн преди 8 месеца
Гледайте филма Сойлент Грийн , и ще разберете какво ви очаква.
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В годините на най-страшен глад и мизерия в БГ за първи път се появи заместител на месо от Соя. Сега това е масова практика, дори си имат и веган движение и дано да се разрастват, че да има месо за нормалните хора!
97
6
 
2
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
Научете се да ядете котки и кучета и ще имате истинско месо на трапезата. Я вижте корейците какви чудеса правят - коли, телефони, свръхпроводници.
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И защо да се трошат да прават 3д принтер за кренвирши от трупно месо, нишесте и перушина.
95
1
 
17
 
! Отговори
Гай Баню преди 8 месеца
Преди няколко месеца,се опитах да ям изкуствено,лабораторно месо. Не успях и едно малко парче да глътна,толкова гаден вкус имаше. Оставих го навън - две седмици никакво животно не го опита а гъмжеше от лисици,порове,гарги и миещи мечки. Значи можете да си представите що за месо беше това!? Месото закупих от EDEKA
94
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До РУССКИЙ ОККУПАНТ - Ти майтап ли си правиш? Как така, вакуумирано човешко месо?
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Природата не е имала предвид качествата на лабораторно създаденото месо, когато е програмирала човешкия организъм.
92
1
 
4
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 8 месеца
Цър....вулите че станат лукс за кратко на масата и после и те че изчезнат...
91
4
 
13
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 8 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
90
2
 
22
 
! Отговори
До извънземното преди 8 месеца
Трябва да ти кажа, че едни от най-нервните хора са веганите. Познавам едва трима, но са си живи истерици. Предполагам, точно заради лепсата на животински протеин. Лещата не може да го замести.
89
2
 
8
 
! Отговори
Баба Гица преди 8 месеца
Това е лудост. Значи ще чакат праската да се опраси, да вземат пъпната връв и после ще ликвидират прасенцата, за да не им правят конкуренция на лабораторния бъркочч.
88
5
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 8 месеца
А знаете ли в Украйна колко месо се добива? На запад предлагат и човешко вакуумирано месо! Да не мислите че еотгледано от 3Д принтер! Добито е от 3д куриум в .........
87
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И хартията от принтерите ще ядете скоро ,ако лошия чичко Путин не успее да нашляпа евроатлантиците ..на ви демокрация и свободия,*** такива,плюещи комунизма без да са живяли в него..
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Рака ще се разпространи като вирусна инфекция.
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо от 3Dпринтер бе, това скакалците и бръмбарите свършиха ли?
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Скоро и 3д домат... ще ни съсипят "учените".... аз от лаборатория нищо няма да ям, видяхме им лабораторния вирус. По-скоро ще паса тревички и зелении.