Нудисти в Каталуния пропищяха от облечени туристи: Уважавайте ни!

Хората с бански често се подиграват на онези, които се къпят във водата голи
15 авг 2023 22:00, Нели Христова
46
Нудисти в Каталуния пропищяха от облечени туристи: Уважавайте ни!
Снимка: БГНЕС

На слънчев плаж в Каталуния Сегимон Ровира започва да се чувства притеснен. Откакто се помни 56-годишният мъж, тюркоазените води на района са били посещавани предимно от нудисти. Сега той осъзнава, че е заобиколен от любителите на слънчеви бани, но по бански.

"Преди хората пристигаха на плаж и или си тръгваха, или се събличаха", казва Ровира пред The Guardian. "Сега те остават и не свалят банските си. Но това, което те не осъзнават, е, че ако има много от тях, те в крайна сметка ни карат да се чувстваме неудобно. Това е липса на уважение."

Ровира и други натуристи в Каталуния отвръщат на удара с кампания, насочена към защита на дългата десетилетия традиция, свързана с около 50 от плажовете в региона.

"Нудизмът не е забранен в Испания, можете да го правите на всеки плаж", обяснява Ровира, който ръководи Натуристко-нудистката федерация на Каталуния. "Но за да не притесняваме хората, предпочитаме да ходим на плажове, които традиционно са били нудистки и където повечето хора са голи. Искаме хората да уважават това."

Наскоро асоциацията изпрати писмо до каталунското правителство с молба за среща за разглеждане на това, което тя описа като "дискриминацията, с която се сблъскват нудистите по плажовете на Каталуния". Колективът вече е започнал да обмисля потенциални искания, от подобрени означения за голи плажове до кампания за информиране на обществеността, която може да помогне за насърчаване на уважението към натуризма. Все още не са получили отговор.

В основата на това, което местните медии наричат "текстилната инвазия", е бумът на туризма и експлозията на социалните медии. Тъй като непрекъснато нарастващото множество от блогове и пътеводители се борят да отведат търсачите на слънце извън утъпкания път, те подчертаха най-девствените и скрити плажове в региона, като често пропускаха дългогодишните им връзки с нудизма.

Понякога самите плажуващи избират да пренебрегнат тези връзки, минавайки покрай табелите, които гласят "нудистки плаж", за да си осигурят място на златните пясъци. "Изгубихме и малкото вежливост", признава Ровира.

Това заплашва трайно да подкопае натуризма. "Има нудисти, които са спрели да ходят на някои плажове, защото са твърде пренаселени и има твърде много хора по бански и се чувстват неудобно", обяснява Ровира.

"Други са избрали да останат облечени, разубедени от тълпите със смартфони, нетърпеливи да споделят красивия фон със своите онлайн последователи", добавя той. "Хората, които са голи, не искат снимките им да се окажат в социалните медии."

Някои нудисти упорстваха, само за да се окажат в центъра на кикотене, продължителни погледи и понякога пренебрежителни забележки. "За съжаление жените обикновено са по-тормозени", казва Ровира. "Така че те са дискриминирани двойно; за това, че са нудисти и за това, че са жени."

Надеждата е, че кампанията ще помогне да се гарантира, че някои плажове ще останат безопасни места за натуристите и ще спомогне за запазването на традицията. "Да започнете да практикувате натуризъм, когато сте заобиколени от хора в дрехи, е много сложно", обяснява Ровира. "Ето защо смятаме, че е важно да има нудистки пространства, където повечето хора са голи, така че хората да бъдат насърчавани да опитат."

Посланието е в основата на видео, публикувано наскоро от неговата асоциация, което изобразява двама туристи, които се натъкват на нудистки плаж и скоро, под погледите на останалите, започват да се събличат.

Видеото има за цел да заснеме пътуването на двойката, докато прегръщат всичко, което според ентусиастите предлага нудизмът. "Правим го заради чувството за свобода", казва Ровира. "Няма сравнение между плуването гол и по бански. Ти си по-свободен и по-спокоен."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Влизам на плажа в Слънчака, вадя го и почвам да пляскам свирепо. След 2-3 минутки съм сам самичък и целия плаж е мой..... просто, лесно, ефектно :)))
39
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 8 месеца
Че какви нудисти са, щом им ставало неудобно :)
38
1
 
0
 
! Отговори
ужасно преди 8 месеца
е - срамота . то в бургас децата до 7 клас така ходят . гнус . шпионска дейност ...
37
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма нужда човек да е нудист. Има бански тип прашки който може да се носят от мъжете и също има такива за жените и отделно има горнища на бански за жени които са много изрязани и се виждат 90 процента от гърдите.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много туристи тази година, в някои села буквално не можеш да се разминеш
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СЕПАРАТИСТИТЕ В КАТАЛУНИЯ НА БРИТАНСКА ИЗДРЪЖКА ПРОПИЩАХА ОТ НОРМАЛНИТЕ ХОРА
34
3
 
4
 
! Отговори
Еми преди 8 месеца
Да се обличат - по евтино е от това да протрстират, очевидно нещата се променят
33
5
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 8 месеца
Ти за смокиновото листо не си ли чул? Върни се в неделното училище да ти разкажат историята....
32
6
 
7
 
! Отговори
Виготура преди 8 месеца
На нудистите мога да дам само един гол ууууйййй
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На дядката кат му е неудобно да се съблича, да не го прави....
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди Ковид Испания е имала над 450 охраняеми нудистки плажа.Канарите също са известни с това.Великобритания пак в този период бележи над 12 %запитвания за нудистки ваканции.Хърватска от години вече е неформален домакин на бум от желаещи нудисти,включително и на малки круизни кораби на кратки дестинации.При нас също беше съвсем нормално на края на всеки плаж да видиш голи хора.Къде сме ние сега?Това определено е отворена пазарна ниша която не иска никакви инвестиции и мутро бетон.
29
8
 
24
 
! Отговори
Свобода за банския преди 8 месеца
Дискримнация ? Нудизмът не е забранен .... носенето на бански СЪЩО. дИСКРИМИНАЦИЯ Е НЕ ДА ОТИДЕШ С БАНСКИ НА ПЛАЖА ... А ДА ТИ ЗАБРАНЯВАТ ДА ХОДИШ НА КОЙТО СИ ИСКАШ ПЛАЖ С БАНСКИ .... Облечените с бански притеснявали тези които са БЕЗ бански ??? Ай стига превземки. Испания е свободна страна. Ако искаш ходиш с бански , ако искаш ходиш без бански ... на който си искаш плаж . Стига с тия забрани и плажове за избраните ....
28
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 28 Ми тия дето не си развяват онази работа пред големите им дъщери и ония дето не си развяват сливите пред големите им синове, кавалчец нудистки! Прочете ли за Милен Цветков? Водил е 12 годишната си дъщеря на нудистки плаж, събличат се чисто голи и се препичат един до друг. Това нормално ли е според теб, нудистки извратеняк!
27
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русофилските серсеми са акали и под тая статия. Половината коментари са за гееве, жендаре, сорос и други. Каква своллоч е русофилията!
26
4
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 27 преди 8 месеца
И кои сте вие нормалните?!
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 25 Петърчо Вицът цепи! Това е самата истина! Но ако някой или някоя нудист/нудистка отиде на нормален плаж с хора по бански няма да се възмутим, а даже напротив, жените ще оглеждат с любопитство чисто голите голите мъже, а мъжете ще оглеждат с любопитство голите жени...стига да са по вкуса им. И никой няма се възмути от нас нормалните.
24
4
 
22
 
! Отговори
Веднъж ходих преди 8 месеца
Бях веднъж на нудистки плаж в Несебър, но направих грешката да е още първия ден от ваканцията. Изгоря ми патлака и оттогава не ходя.
23
6
 
34
 
! Отговори
Петърчо преди 8 месеца
Облечен мъж отишъл на нудистки плаж. Възмутени нудисти повикали минаващ наблизо полицай. Полицаят попитал мъжа:- Вие какъв сте?- Нудист.- Ако сте нудист, защо не сте гол?- Защото съм извратен!
22
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 21 Кога сме пропищявали от нудистите ве??? Муахахахха ние нормалните само чакахме една на една площ заградена от зид на градския плаж във Варна 1995-та година да ходим да гледаме чисто голи жени в това пространство. Тогава там всеки можеше да влезе. Налягали десетина чисто голи мадами, ние от училище трима четирима отиваме да ги гледаме, но сядаме по бански на 10 метра от тях. Имаше един римлянин отзад се държи държи и вика, ааа не мога да издържа батееее, отивам се олабвам. Муахахахаа..
21
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А защо облечените не си ходят на техните плажове?

Спонсорирани публикации