Занемарена къща била щаб квартирата на руския "Агент 007" Орлин Русев

Българинът се смята за ръководител на шпионската група
17 авг 2023 11:00, Нели Христова
68
Занемарена къща била щаб квартирата на  руския "Агент 007" Орлин Русев
Снимка: Facebook

"Занемарена къща за гости в Грейт Ярмут е била морската щаб-квартира на руския "Агент 007", пише британският вестник Times по повод на Орлин Русев – един от тримата арестувани във Великобритания българи по подозрения в шпионаж в полза на Русия.

Новините за арестуваните на Острова българи вече са оскъдни, но няколко издания насочиха през последните часове вниманието си към Орлин Русев, смятан за водач на групата заподозрени в шпионаж. Западналата крайбрежна къща за гости изглежда малко вероятна централа на руска шпионска мрежа, докато не била обискирана от полицията за борба с тероризма, пише The Times, цитиран от БНТ.

Вестникът информира, че в стая в иначе водещия се за тризвезден хотел „Хейди“ близо до кея „Британия“ в Грейт Ярмут полицаите са открили оборудване, използвано за изготвяне на фалшиви документи за самоличност, включително паспорти и шофьорски книжки.

Предполага се, че операцията е ръководена от 45-годишния Орлин Русев, български експерт по радиолектронно разузнаване, който включва "007" в един от неговите имейл адреси. "Таймс" и "Дейли мейл" съобщават, че хотелът е собственост на 47-годишната Ирина Първанова, българска бизнесдама, която го е купила за 220 000 паунда през септември 2021 година.

Не се правят предположения обаче, че Първанова е замесена в предполагаемата шпионска мрежа.

На адреса на къщата за гости са регистрирани 7 фирми, показва регистърът. Хотелът на практика е седалището на нейния основен бизнес FTTH Technologies, определен като „други дейности, свързани с човешкото здраве“. От стар списък на уебсайтове пък изскача предишен регистриран адрес на компанията в лондонския квартал "Мейфеър" и се казва, че тя е "доставчик на прецизни АйТи услуги за медицината, роботиката и АйТи индустрията".

"Дейли мейл" цитира местни жители, че не са виждали никой да влиза или излиза от къщата за гости от месеци и смятат, че едва ли е функционирала поне от началото на годината. Никой не е отговорил на журналистите, опитали се да разговарят с някой на адреса.

Във вторник Би Би Си и други британски медии разгласиха новината, че през февруари Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били арестувани по подозрения в шпионаж. Други двама, задържани при същата оперцаия, са били пуснати под гаранция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да преписваш статии от "Дейли мейл" е като да преписваш от "ШОК" (ако все още съществува). По жълт вестник в Британия надали има.
57
1
 
9
 
! Отговори
Ром"с преди 8 месеца
Криминални престъпления да се превърнат в политически шпиони,това е Британия днес..лажа,маже,само и само да си въвърне величието кото отплува ...
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
за пореден път..и тримата са британски поданици, не ни занимавайте и да си оправят бакиите сами британците! иначе, че са прали мръсни пари, вероятно руски - в това няма съмнение. няма британци, и дори българи, които дават 220.000 паунда за хотел и после го захвърлят. да не говорим, че годишните му данъци са над 10.000 паунда!
55
3
 
3
 
! Отговори
Брадвата преди 8 месеца
Единият прилича на руснак по физиономия. Няма да се учудя да е руснак с купен паспорт. Сигурно има стотици такива
54
1
 
5
 
! Отговори
SKORO преди 8 месеца
До АнонименАз се чудя защо някой ми е отмъкнал хладилника, който бях оставил в общите части. Мисля , че трябва да се направи мониторинг на пунктовете за цветни метали. Сто процента там работят руски агенти маскирани като роми.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е то бива, бива ама чак пък такива простотии 007, агенти, шпиони! Много плоска тая западна пропаганда!
52
3
 
7
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 8 месеца
Оле малеее!!!)))Руски агент 007Абе жалки медии дайте думата на хората на снимката да чуем тяхната версия!
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Орлин Русев от русофилство няма време да си оправи къщата, сигурно и долните гaщи не си е прал от сакралната дата 24.02.2022.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ето откъде руснаците имат чипове за крилати ракети.. тия купуват перални и тостери на черно и ги продават на руснаците. руснаците не купуват чипове от китай или северна корея неее. купуват английски електроуреди и правят ракети. "всеки тостер-калибър всяка перална- циркон или х22" знаех си аз че от пералня човек може да направи крилата ракета.
49
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Откога фалшификаторите и измамниците са по подразбиране руски шпиони.
48
8
 
17
 
! Отговори
Да преди 8 месеца
Английските шоу програми нямат край.
47
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само не се разбра каква информация са предавали ? За 60 годишните хариери на Кралските ВВС ли ? Или за новият им стар самолетоносач който е в ремонт от 10 години.Или за атомната им подводница за която казват че като и ако доплува на стрелкова позиция врагът ще е починал от старост заобиколен от любящи близки? Ноу шит с английската бойна мощ навремето са били голяма работа. Аааа сетих се. Сигурно са шпионирали гей-аферите на почетният бъкингамски карул'( ония в червените рубашки). Опасни шпиони
46
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
тия тримцата дращят по сайтовете руски конспирации и ся лопна мандалотоооо - да му мислят и другите конспиратори - аре чао руски доносници
45
3
 
8
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 8 месеца
Казва се явочна квартира. Там се срещат ДС доносниците и обсъждат какви мизерии да направят на другите...
44
2
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
Ся в панделата ще стане агент φ-50 :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Клуб русофили в ЮК беше арестуван.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Английските медии много обичат да пишат за българи, (поляци и като цяло за източно-европейци) в негативна светлина. С това казано на страна, добре за британските служби че си вършат работата и нашите да вземат пример.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен - Контранастъплението върви много добре ,след Уражайна наред е Старамлинавка , няма кой да спре украинците към Азовско море въпрос на време e .Американците започват да се страхуват че Украйна ще си върне Крим за това им дават толкова което винаги е недостатъчно за ефективно настъпление.
40
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Цялото НАТО воюва с Русия и успяха 1 село да си върнат за великата контраофанзива.
39
0
 
4
 
! Отговори
001 преди 8 месеца
дет се вика дано после да ги екстрадират в русия