Занемарена къща била щаб квартирата на руския "Агент 007" Орлин Русев

Българинът се смята за ръководител на шпионската група
17 авг 2023 11:00, Нели Христова
68
Занемарена къща била щаб квартирата на  руския "Агент 007" Орлин Русев
Снимка: Facebook

"Занемарена къща за гости в Грейт Ярмут е била морската щаб-квартира на руския "Агент 007", пише британският вестник Times по повод на Орлин Русев – един от тримата арестувани във Великобритания българи по подозрения в шпионаж в полза на Русия.

Новините за арестуваните на Острова българи вече са оскъдни, но няколко издания насочиха през последните часове вниманието си към Орлин Русев, смятан за водач на групата заподозрени в шпионаж. Западналата крайбрежна къща за гости изглежда малко вероятна централа на руска шпионска мрежа, докато не била обискирана от полицията за борба с тероризма, пише The Times, цитиран от БНТ.

Вестникът информира, че в стая в иначе водещия се за тризвезден хотел „Хейди“ близо до кея „Британия“ в Грейт Ярмут полицаите са открили оборудване, използвано за изготвяне на фалшиви документи за самоличност, включително паспорти и шофьорски книжки.

Предполага се, че операцията е ръководена от 45-годишния Орлин Русев, български експерт по радиолектронно разузнаване, който включва "007" в един от неговите имейл адреси. "Таймс" и "Дейли мейл" съобщават, че хотелът е собственост на 47-годишната Ирина Първанова, българска бизнесдама, която го е купила за 220 000 паунда през септември 2021 година.

Не се правят предположения обаче, че Първанова е замесена в предполагаемата шпионска мрежа.

На адреса на къщата за гости са регистрирани 7 фирми, показва регистърът. Хотелът на практика е седалището на нейния основен бизнес FTTH Technologies, определен като „други дейности, свързани с човешкото здраве“. От стар списък на уебсайтове пък изскача предишен регистриран адрес на компанията в лондонския квартал "Мейфеър" и се казва, че тя е "доставчик на прецизни АйТи услуги за медицината, роботиката и АйТи индустрията".

"Дейли мейл" цитира местни жители, че не са виждали никой да влиза или излиза от къщата за гости от месеци и смятат, че едва ли е функционирала поне от началото на годината. Никой не е отговорил на журналистите, опитали се да разговарят с някой на адреса.

Във вторник Би Би Си и други британски медии разгласиха новината, че през февруари Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били арестувани по подозрения в шпионаж. Други двама, задържани при същата оперцаия, са били пуснати под гаранция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Грозев се изявява като 007, ама ще свърши като навални или скрипал.
37
1
 
5
 
! Отговори
Тошо преди 8 месеца
Смях в залата отново!!!!
36
4
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Гледай как ги набедиха хората буквално за едно няма нищо, Грозевия докладвал, че го следяли. Разбирам да са шпиони, ама да работят в Скотланд Ярд, МИ-6, някъде в някое министерство, че да имат достъп до някаква по-секретна информация. Ако питам 99% от нашите *** дето от сутрин до вечер я тръбят тая новина, една не може ми отговори на горните твърдения, как точно са шпионирали, като нямат досег до държавна служба!
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Просто не ме интересува
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много добре са се разговорили " агентите" та последваха арести и в други държави даже и в Дубай .
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво става с контранастъплението което е под британско командване ? Май е пълен абсолютен провал
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЧЕСТО СА СЕ СРЕЩАЛИ С ШЕРЛОК ХОЛМС И РАЗХОЖДАНОТО ОТ НЕГО БАСКЕРВИЛСКО КУЧЕ
31
2
 
3
 
! Отговори
Пирянков преди 8 месеца
Шойгу обяви новата цел на спецобоcpацията - да освободят pyшки войници пленените по време на спецобоcpацията. Следващата цел ще е pyшките войници да нахлупят по една тенджера на главата си и да тренират набирания на дръжките и.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чета само заглавието
29
2
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Абе аз 4 години имах аватар в един форум с американското знаме послучай победата на Тръмп, добре че руснаците не ме обявиха за американски шпионин :p
28
3
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
По-добре да хванем американските агенти, че са двама трима, правещи се на 20-30. Повече не могат да вербуват, дори след огладнелите българи :)
27
5
 
12
 
! Отговори
Глупости преди 8 месеца
Всеки който е видял оригиналните статии е видял ,че де факто няма никакво сериозно доказателство по обвинението,което говори за скалъпена история. Вместо да защитят нашенците, както направи Британското правителство с абсолютно доказания пияндурник англичанин -убиец у нас преди няколко години /когото даже извоюваха да си го приберат , ужким да излети наказанието си там/ нашите тук ,барабар с коментиращите сипят ***.СРАМ!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
смятай, следят какви имена имат имейлите, моята като е баомуй30 да не ми е 30 сантиметра
25
8
 
2
 
! Отговори
Анти Тяло преди 8 месеца
Нека и тук да хванат всички руски агенти... така ще останат само тези на САЩ, Англия, Франция, Германия и .... и ..... Зимбабве и Северна Корея....
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сценариста трябва да е поне 90 годишен . Прилича на шпионски разказ от 50те . Явно на острова времето е спряло
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия 15 години кво са работили.Никъде не се казва откъде да имали пари да ядът.Спипани са и няма измъкване.Сега ще пеят като пойни птици за по-ниска присъда.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кога ще е следващия епизод на Джеймс Бонд че не разбрах от статията много?
21
2
 
6
 
! Отговори
Коцето преди 8 месеца
Алексей Петров пи кафе и тази русофобска, скалъпена новинка отиде на сянка... а толкова се подготвяха и грантовете на вятъра!!!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пак с тази постановка
19
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Англия са ни врагове от край време и сега уж НАТО но явно целат да ни ликвидират лека пполека като държава. Това е някаква кампания срещу България да очернят както беше със Сергей Антонов.