Антинобел за рециклиране на мъртви паяци и преброяване на косми в носа

Наградата е учредена през 1991 г. като пародия на Нобеловите премии
17 сеп 2023 21:12, Елка Василева
21
Антинобел за рециклиране на мъртви паяци и преброяване на косми в носа
Снимка: архив, БГНЕС

Рециклирането на мъртви паяци, преброяването на космите в носа при трупове и обяснението защо учените ближат камъни са сред печелившите постижения при тазгодишните Антинобелови награди, наградите за смешни научни открития за 2023 г., съобщава АП.

Според организаторите Антинобеловата награда се присъжда „за постижения, които първо те карат да се засмееш, а после - да се замислиш“. Тя е учредена през 1991 г. от списание „Годишник на невероятните изследвания“ като пародия на Нобеловите награди. Названието е игра на думи от английското Ig-Nobel, което звучи като „неблагороден“. Отличията носят на лауреатите сумата от 10 трилиона зимбабвийски долара, които са около 40 американски цента в годината на издаване на банкнотата.

33-ата годишна церемония по награждаването беше предварително записано онлайн събитие вместо предишните церемонии на живо в Харвардския университет. Бяха раздадени десет пародийни награди на научни екипи и отделни изследователи от целия свят.

Сред победителите е Ян Залашевич от Полша, който спечели наградата за химия и геология, след като обясни защо много учени обичат да ближат камъни.

„Облизването на скалата, разбира се, е част от арсенала от изпитани техники на геолозите и палеонтолозите“, пише Залашевич в бюлетина на Палеонтологичната асоциация и добавя: „Намокрянето на повърхността позволява структурата на вкаменелости и минерали да се открои рязко, вместо да се губи в пресичащите се микроотражения и микропречупвания, характерни за сухата повърхност“.

Екип от учени от Индия, Китай, Малайзия и Съединените щати взеха наградата за машиностроене за изследването си за рециклиране на мъртви паяци, които да бъдат използвани като инструменти за захващане.

„Полезните свойства на биотичните материали, усъвършенствани от природата с течение на времето, елиминират необходимостта от изкуствено инженерство. Ние предлагаме прилагането на биотичните материали като готови за употреба роботизирани компоненти и се фокусираме върху използването на нежив паяк като полезен пример за захващане при приложения в роботиката“, пишат учените в сп. „Адвансд сайънс“.

Наградата за медицина получи научна разработка за използване на трупове за изследване дали има еднакъв брой косми във всяка от двете ноздри на човек. Други печеливши отбори бяха отличени за изучаване на въздействието на скуката на учителите върху скуката на учениците; влиянието на сексуалната активност на аншоата върху смесването на океанската вода; и как електрифицираните пръчици за хранене и сламки за пиене могат да променят вкуса на храната.
(БТА, Христо Кьосев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Crлoбkaтa нoминиpaнa ли e? Kaтo зaбeлeжитeлнo изoбpeтeниe нa nocoлcтвoтo в noлитичeckoтo инжeнepcтвo...
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ей, ***.та, пийте си хапчетата сутрин преди да помествате новини
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Предатели с Пералня - Моля те, намери друга форма за комично променяне на името на този учЕн. Истинският Денкоглу е бил достоен българин и е направил много за просветното дело в България още преди два века.
14
0
 
2
 
! Отговори
Тези ще бледнеят, преди 7 месеца
ако в класацията се включат учЕни от нашата БАН, с цел да се разбере за какво са получавали заплати там от 1947 г. досега, ще се се откроят групи - някои наистина са вършили нещо, докато са били назначени в БАН (почти 100% от библиотекарите и чистачките са полезни, от научно-помощния персонал около 70% наистина работят, от администрацията и от поддръжката на сградите поне 50% са полезни, от "учЕните" - не повече от 15% си заслужават заплатите, но истински откриватели имаме само няколко).
13
4
 
5
 
! Отговори
Питам релевантно преди 7 месеца
За Антинобел наградите не знам, но искам да попитам #КОГА ще се раздават наградите Дарвин на родните pycoроби дето се въргаляха 4 седмици в пикни и eкспрeменти зада пазят рушаща се бетонна вятърна мелница като горди Бaй Г.aньoвски Санчо Панси? Не заслужават ли тези награди?
12
3
 
7
 
! Отговори
Предатели с Пералня преди 7 месеца
Академик Денкооглу няма ли да получи една такава награда?
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Невероятно е за какви глупости се харчат пари. Иначе после ти обясняват как трябвало безрезервно да вярваш на науката.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До БОЦИ-БОЦ Такива като теб заслужават да са сред 60 те хиляди българи които умряха от ковид защото решиха, че е по-добре да вярват на теория на конспирациите вместо на науката. В Израел, където хората от пуснинята направиха рай, се ваксинираха.В България, където от рая направиха пустиня, се смятат за по-умни. Докато роднина не се озове в интензивното. ***.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
***, сър. 20 милиарда снимат, 10 трилиона пишат.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
19Кила руски рубли
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да я дадат На русия за цялосно технологично постижение
6
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
До БОЦИ-БОЦ естественият отбор се грижи за шебеци като тебе, пиянка
5
2
 
7
 
! Отговори
На снимката преди 7 месеца
На снимката виждаме банкноти по 10 милиарда , а в статията говорят за 10 трилиона! Явно мисирките са не просто неграмотни, а дори не познават числата! Честита промяна!
4
0
 
5
 
! Отговори
Някои са незаслужили преди 7 месеца
Например нишката на паяжината е най-устойчивата материя на планетата, открита досега. Ако говорим за съотношение дебелина към дължина и носимост на тегло.
3
3
 
10
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 7 месеца
Трябва наградата за 2021, 2022 и 2023та да се даде на "ваксини", които не спират разболяване, не спират разпространяване, не предпазват от тежко боледуване, и след няколко месеца не може да се открие дори микроскопичен ефект от тях и трябва пак да инжектираш. Най-голямата пародия в историята.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 1... безполезни, ама да знаеш колко пари са потрошили...
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Боже, колко безполезни хора има по света.