Глобалното затопляне води до наводнения и свлачища

В бъдеще високите нива на влажност и горещините са все по-вероятни
Обновена: 20 сеп 2023 09:09 | 20 сеп 2023 07:10, Камелия Цветанова
34
Глобалното затопляне води до наводнения и свлачища
Снимка: БГНЕС

Глобалното затопляне от мнозина се свързва със суша и пожари, но ново проучване показва, че повече хора ще се сблъскат с проливни дъждове, големи горещини и тежки последствия от тази комбинация, съобщи „труд“ като се позова на електронното издание Юрикалърт.

С повишаване на температурите има по-голяма вероятност земните маси да станат по-влажни, отколкото по-сухи, предупреждават учени от китайския Северозападен университет по земеделие и горско стопанство.
На базата на данните от проучването си те констатират, че заради климатичните промени едновременните валежи и жеги ще бъдат по-чести в сравнение със сухи и горещи периоди.

При тези условия почвата първо изсъхва, което намалява способността ѝ да абсорбира вода. Последващи валежи по-трудно проникват в слоевете й, водата се стича по повърхността, което допринася за наводнения, свлачища и унищожаване на реколтата, обясняват експертите.

"Тези комплексни екстремни климатични явления привлякоха значително внимание в последните десетилетия заради непропорционалния натиск, който оказват върху селското стопанство, промишлеността и екосистемите", казва Хайцзян У, изследовател от китайския Северозападен университет по земеделие и горско стопанство и водещ автор на проучването.

Научният екип използва климатични модели, за да прогнозира нетипични явления до края на века, ако емисиите на въглероден диоксид продължат да се увеличават.

Според тях някои региони на света ще станат по-сухи с повишаването на температурите - Южна Африка, Амазония и части от Европа, но в доста други, включително в източните части на САЩ, в източните и южните региони на Азия, в Австралия и Централна Африка ще има повече валежи.

В бъдеще високите нива на влажност и горещините са все по-вероятни, защото способността на атмосферата да задържа изпарения се увеличава с 6-7 процента на всеки един градус по Целзий повишение на температурата. Тъй като Земята става все по-топла, в атмосферата ще се задържат повече водни пари, а това означава и повече дъждове. Районите, които вероятно ще бъдат силно засегнати от комбинацията влажност и жега, са много гъсто населените, прогнозират китайските учени. Според тях тези зони вече са податливи на опасности, сред които свлачища и кални потоци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: наводнениясвлачища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не глобалното затопляне ги прави тия неща. Повечето в днешно време са изкуствено предизвикани. Видяха, че пландемията им не проработи много успешно, така че вариантите им за тотален контрол остават предимно 2 - войни и/или "природни" бедствия, които лесно плашат хората и ги карат да се подчиняват на някакви безумни правила. Следващото, което можем да очакваме е ограничаване на движението - предимно самолети, за да си седят всички на едно място в обора. И естествено ще го представят за наше добро
26
1
 
2
 
! Отговори
СС преди 7 месеца
Човешкото презастрояване е причина за бедствията !!! Сечете горите и застроявайте !!!
25
1
 
2
 
! Отговори
Абе, преди 7 месеца
вие само сечете дървета и чакайте да няма катаклизми! Като сечете поне залесявайте! Глобалното залесяване ще обърне климата!!!
24
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
а сечта и бетонирането на дерета до какво води това че климатът се променя е фактно всички беди идват от човешката алчност
23
0
 
7
 
! Отговори
Сюзън преди 7 месеца
На калпави хора климата им пречи.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Глупости ! Просто навремето се подържаха язовирите , залесяваха се цели територии , укрепваха се опасни участъци и тн . Сега не се прави нищо такова и затова става така .
21
0
 
10
 
! Отговори
Смях! преди 7 месеца
Да бе да ! Изсичането на всички гори , както виждаме е тенденция ! После говорим за глобални глупости ! пффф
20
1
 
2
 
! Отговори
... преди 7 месеца
всъщност не е точно така! Всеки вече и сам вижда, че има климатични промени! А тези климатични промени са предизвикани от глобалното затопляне! Все още се водим, че сме в ледников период, макар че в последните години май сме в полу ледников период! Това идва от дефиницията за ледников период! Но като цяло климатичните промени ще се засилят и в двата полюса студ и жега! Ще има и наводнявания и суши! Това ще е така докато се постигне някакъв устоичив режим!
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
води и до масово затъпяване, и колкото по тъпо толкова по топло
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
фалшиво заглавие - ако у нас не бяха изсечени горите и почистени коритата нямаше да има токива наводнения- пак лъжат българина краваршингтонските слуги
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А глобалното оглупяване води до повече овце, които бълват и се връзват на подобни пасквили.
16
0
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
ал гор и ортаците му за тва с хонорарите от лекции срещу затоплянето си купуват тънка лайсна имения на брега на океана. щот опасно и свлачища и цунамита и сиебало капата
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хората нямат никаква вина за затоплянето.Отдолу се загрява.Това са си естествени цикли на планетата и имайте предвид,че не винаги сегашните пустини едно време са били такива.Просто водата пак ще се мести.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нсроден съд за еко-терористи като вас
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ok
12
0
 
5
 
! Отговори
Глобалното преди 7 месеца
Затопляне води до глобално застудяване, но също и до затопляне. Това е както в казармата питали новобранеца - Ти е БАВаш ли старото?! А!?- и да и не да каже - все ще има бой.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Глобалната пропаганда ни води към нечувана мизерия, ограничения, към тотално робство! Към хранене с отвратителни, противоестествени неща! Към "няма да притежавате нищо"! Към неофеодално съществуване без право на пътуване! Под ИЗМИСЛЕН ПРЕДЛОГ че "опазваме климата"!
10
2
 
25
 
! Отговори
Истината преди 7 месеца
Тотална пропаганда.
9
0
 
28
 
! Отговори
Фейспалм преди 7 месеца
Фейспалм. Пропагандата с тая глупост е толкова силна, че наистина няма накъде.
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Глобалното затопляне е измама за трилиони долари годишно, само от въглеродните такси и данъци налагани на ТЕЦ-овете в заданния свят се събират стотици милиарди годишно, отделно данъци и акцизи на горивата и производството на скъпи фотоволтаици и тия пари никой не ви казва къде потъват