Ще изчезнат ли All inclusive пакетите заради ръста на цените?

Хотелиери обмислят да минат на варианта закуска и вечеря
27
Ще изчезнат ли All inclusive пакетите заради ръста на цените?
Снимка: БГНЕС

ДДС от 9% за заведенията и хотелите остава и след Нова година, но при условие всички обекти да минат на патентен данък.

"Тази седмица е много специална за туризма на цяла България, защото в четвъртък от 11 часа в комплекс "Св. Константин и Елена" ще проведем най-голямата туристическа конференция и мастър клас за професионалисти в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Ще се дискутират горещи теми", каза председателят на управителния съвет на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев в "България сутрин".

По негови думи през последните години доста се е спекулирало с ДДС-то.

"Не мога да си обясня защо не ползваме добрите европейски практики? В целия ЕС ДДС-то в туризма е на изключително ниски нива. Дълги години в хотелиерството процентът беше 9, толкова много се изговори, че трябва да се уеднакви в ресторантьорството и в хотелиерството. За пореден път го казвам, намаляването на това ДДС не е да се намалят цените към крайните клиенти, а за да може бизнесът да оцелява", каза още Косев пред Bulgaria ON AIR.

"Туристическата услуга е станала изключително скъпа. Толкова години хотелиерството беше на 9%, не виждам какъв е проблемът туризмът да е с еднакво ДДС", допълни той.

Според него всеки един нормален бизнесмен и инвеститор иска да работи и да живее, като си плаща нормално данъците.

"Да се работи на светло е много по-лесно, тепърва държавата ще започне да усеща тази възвращаемост и прозрачност, досега много трудно можеха да се правят анализи и сравнения", посочи Косев.

Запитан защо има желание туризмът все повече да се отказва от предлагането на all inclusive пакети, той обясни: "Последните 2-3 години буквално преобърнаха всички бизнеси, най-вече туризмът беше засегнат. Това лято all inclusive пакети стигнаха до 800 лева на вечер. За да предлагаш качествен all inclusive, цената стана висока".

По думите на Павлин Косев са минали годините, когато са ставали съревнования за по-ниска цена.
"Всеки иска да предлага качествен all inclusive, но цената става все по-скъпа. Забелязваме, че туристите в обедните часове все по-малко използват обяда. Не мислим за тотално премахването на услугата, но доста хотелиери се замислят дали да не минат вариант на закуска и вечеря, тъй като цената ще бъде по-достъпна. Тонове с биоотпадъци се изхвърлят и от чиниите на самите туристи. Става въпрос за големи суми пари", каза още Косев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: туризъмДДСуслуги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Ко речи? преди 6 месеца
Това не ме интересува. На бг-море не стъпвам.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За такова нещо (ол и нещото) и водата от морето пият.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
и заместничката й - баба ти Урсела.
21
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 6 месеца
Ходя редовно, благодаря. И няма скоро да се откажа. А ти си "почивай" сутрин, висейки пред козяшкото посолство за нови опорки и няколко цента. Истината е, че от 34 години родното чисто и качествено производство бе убито и заместено с вносните бокLуци, които на това отгоре са на огромни цени. Но щом това можеш да си позволиш само - карай си на тях. С центове това можеш да си платиш само. ... А, да, и тук никой не е крив, че гуруто ти баба Меркел бива посрещана извън ЕС както й подхожда.
20
1
 
2
 
! Отговори
след като в преди 6 месеца
хотелите има храна, защо на улиците около хотела се предлага храна . Туриста се нахранва, а на разходка му бутат царевици, дини, риби . Кмета хапва ли по 8-9 пъти . Защо е това претъпкване . Турска работа .
19
0
 
12
 
! Отговори
777 преди 6 месеца
Ахам, от години чуваме и гледаме как родните хотелиери и ресторантьори едвам оцеляват... за това курортите са се слели и не можеш да разбереш къде свършва единия, къде започва другия...
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Гърция ДДС е 24% как ли оцеляват там?
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Някои хора у нас още не са разбрали,че сме в друг съюз! Преди целия СИВ идваше да почива у нас и беше фрашкано от летовници! Сега конкуренцията в новия съюз е жестока. Курортните страни в ЕС са десетина и то с традиции! Няма хляб у нас за капанчета под път и на път ,каквото и да измисляте!
16
0
 
14
 
! Отговори
Qwerty преди 6 месеца
ДДС не се сваляло за да се намалят крайните цени, а за да оцелява бизнеса... тотални глупости. От алчност и наглост вече не се усещат какви глупости дрънкат.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В хотела където почивах това лято всеки ден имаше риба и на обяд и на вечеря. Е как да търся след това да ям някъде цаца!?
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Покрай олинклузива ,ресторанти и капанчета по морето си губят смисъла! Когато те нахранят и напоят в хотела,къде да търсиш с пълен корем още ресторанти! Това е болката на тези които повдигат въпроса сега! А при всички положения олинклузива е по изгоден и предвидим за хотелския бизнес
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дежурните ласкатели на Гърция пак пишат мръсотии! Нито сте яли,нито сте спали в хубави хотели в България! Обслужвате чужда софра!
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
У нас с туризъм се занимават перачи на пари и бандиги. В соца се обучаваха професионални кадри и имаше стратегия и качество.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В БГ ол инклузива е долнопробен и хората ги е гнус да ядат. Загова не върви. В Гърция където го има е качествено.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Претоплената манджжа май не върви, а? Кой е луд да си рискува здравето с олл инклузива ви, че и да си плаща за това?
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До1.Но Турция не е в ЕС, продуктите, които се предлагат, не са орязана пластмаса, нито на Ердоган бабата от Брюксел го върти на малкия си пръст. //Отивай си в Турция като е толкова хубаво .Кво правиш тук ?
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Искам да вземем арменците от Нагорни Каранах.Бели християни като нас,близки по манталитет.И се интегрират добре .Перфектни за нашата държава
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Биич баровете в Гърция също предлагат храна, така че които не иска да ходи до таверната има меню във всеки биич бар на плажа
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гърция-хубава обилна закуска тип шведска маса, в някои пакети има и вечеря от мин.10 ястия и до там. Обяда е на таверните.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Гърция тази простотия с олинклузива не се предлага, защото е губеща. Само закуска за да вървят таверните. За всички да има работа