Случаят "Хунка" в Канада отново събуди въпроса за нацисткото минало на Украйна

След Втората световна война Канада става дом на много украинци
29 сеп 2023 20:00, Нели Христова
200
Случаят "Хунка" в Канада отново събуди въпроса за нацисткото минало на Украйна
Снимка: Getty

Когато парламентът на Канада похвали украински ветеран от войната, който се е сражавал с нацистка Германия, отново беше поставен акцент върху противоречива част от историята на Украйна и нейното възпоменание в Канада.

Ярослав Хунка, украинският ветеран, който беше аплодиран в парламента тази седмица, е служил в нацистка част, наречена 14-та гренадирска дивизия на Waffen-SS - известна още като дивизия "Галиция", която е формирана през 1943 година.

Външният му вид беше критикуван както от еврейски групи, така и от други парламентаристи. Депутатът Антъни Рота, който го покани, оттогава подаде оставка като председател на Камарата на общините, заявявайки, че дълбоко съжалява за грешката. Но това не е първият път, когато ролята на Украйна във Втората световна война предизвиква дебат в Канада, която е дом на най-голямата украинска диаспора извън Европа.

В цялата страна има няколко паметника, посветени на украинските ветерани от Втората световна война, които са служили в дивизия "Галиция". Еврейските групи отдавна осъждат тези посвещения, като твърдят, че войниците в дивизията са се заклели във вярност на Адолф Хитлер и са или съучастници в престъпленията на нацистка Германия, или сами са извършили престъпления.

Но за някои украинци на тези ветерани се гледа като на борци за свобода, които са се сражавали само заедно с нацистите, за да устоят на Съветите в стремежа им за независима Украйна.

Спорна история

Дивизия "Галиция" е била част от Waffen-SS, нацистка военна част, за която като цяло беше установено, че е участвала в множество зверства, включително избиването на цивилни евреи.

По време на войната повече от един милион евреи в Украйна са убити. Повечето от тях са застреляни близо до домовете си от нацистите и техните сътрудници.

Дивизията "Галиция" е обвинена в извършване на военни престъпления, но нейните членове никога не са били признавани за виновни в съда.

Еврейски групи осъдиха канадските паметници на украински ветерани, които са се сражавали във Waffen-SS, заявявайки, че те са "прослава на онези, които активно са участвали в престъпленията на Холокоста".

Един такъв паметник седи в частно украинско гробище в Оуквил, Онтарио, и включва отличителните знаци на дивизия "Галиция". Друг е поставен от украински ветерани от Втората световна война в Едмънтън, Албърта.

Трети, също в Едмънтън, изобразява бюста на Роман Шухевич - украински националистически лидер и нацистки колаборационист, чиито части са обвинени в избиването на евреи и поляци.

Паметниците, които датират от 70-те и 80-те години на миналия век, бяха вандалски разрушени през последните години, като върху тях е изписана думата "нацист" в червено.

Защо има разногласия какво представляват паметниците?

"Това ни връща към историята на Украйна във войната, както и към състава на голямата украинска диаспора в Канада", казва Дейвид Марпълс, професор по източноевропейска история в университета на Алберта, пред BBC.

По време на Втората световна война милиони украинци са служили в съветската Червена армия, но хиляди други са се сражавали на германска страна с дивизия "Галиция".

"Тези, които воюваха с Германия, вярваха, че това ще им даде независима държава, свободна от съветско управление", обяснява проф. Марпълс. "По това време украинците негодуваха срещу СССР за ролята му в Големия украински глад от 1932-33 г., известен също като Гладомор, който уби около пет милиона украинци. Крайнодесните идеологии също набираха сила в повечето европейски страни през 30-те години на миналия век - включително Обединеното кралство - и Украйна не беше изключение."

След поражението на Германия, на някои от войниците на дивизия "Галиция" било позволено да влязат в Канада, след като се предали на съюзническите сили - ход, който срещна съпротива от еврейските групи по това време.

Някои канадци от украински произход гледат на тези войници като на "национални герои", които са се борили за независимостта на страната. Те също така твърдят, че тяхното сътрудничество с нацистка Германия е краткотрайно и че в крайна сметка са се борили както със СССР, така и с германците за свободна Украйна.

Но еврейската общност гледа на това по различен начин.

"Изводът е, че тази част, 14-та част на SS, беше нацистка", казва лидерът на B'nai Brith Canada Майкъл Мостин пред BBC.

Канада се съобрази с тази история в миналото чрез комисия през 1985 г., на която беше възложено да разследва обвиненията, че Канада се е превърнала в убежище за нацистки военнопрестъпници.

Доклад, публикуван от комисията през следващата година, заключава, че няма доказателства, обвързващи украинците, които са се сражавали с нацистка Германия, с конкретни военни престъпления. А "самото членство в дивизия "Галиция" е недостатъчно, за да оправдае съдебно преследване", се добавя в доклада.

Констатациите на доклада оттогава се оспорват от еврейски групи и някои историци.

Проф. Марпълс казва, че по време на изготвянето на доклада някои архиви от Втората световна война в Украйна и Русия не са били достъпни и оттогава са станали публични, което е подтикнало подновяване на изследването по въпроса. Чрез това допълнително разследване е разкрито, че някои от онези, които са служили в дивизията , са били замесени във военни престъпления, твърди той, въпреки че никой никога не е бил осъден.

Руската дезинформация е насочена към историята на Украйна

С навлизането на този исторически дебат в 21 век той се усложни от съвременната руска пропаганда, която лъжливо заяви, че украинското правителство е "нацистко", за да оправдае нахлуването си в страната.

Професор Марпълс казва, че докато крайнодесният екстремизъм все още съществува в Украйна, той е много по-малък от това, което руската пропаганда се опитва да накара хората да вярват. А украинските държавни служители не са обвързани с никоя крайнодясна група в страната.

"Русия значително опрости разказа", допълва проф. Марпълс.

Украински групи в Канада казват, че спорът за паметници и появата на Хунка в парламента е резултат от тази пропаганда.

Още през 2017 г., преди инвазията, но когато напрежението между Русия и Украйна беше високо, руското посолство в Канада критикува съществуването на украински паметници в Канада, обвинявайки ги, че отдават почит на "нацистките колаборационисти".

Тарас Подилски, говорител на Комплекса за единство на украинската младеж в Едмънтън, където се помещава бюстът на Шухевич, каза, че бързото заклеймяване на Хунка от канадските журналисти е последният ефект от кампанията за дезинформация на Русия. Той добави, че няма доказателства, свързващи ветерана с военни престъпления.

"Без надлежен процес този човек е жертва на руски разказ, който сега е успешен", казва Подилски.

Мостин от B'nai Brith добавя, че признава сложния характер на тази история, особено за някои от украинската диаспора. Но той каза, че всяка връзка с нацизма "не е нещо, което можем да позволим на бъдещите поколения да празнуват или да избелват".

По-общо казано, през последните години учените на Холокоста осъдиха няколко източноевропейски страни за омаловажаване на ролята им в клането на евреи по време на Втората световна война.

Както еврейските групи в Канада, така и канадците от украински произход зад тези паметници казаха, че са водили разговори по въпроса. И двете общности обаче казаха, че не са успели да постигнат съгласие относно пътя напред.

"Той е в нашата собствена частна собственост, не е в обществена собственост и за нас е символ на украинската свобода", казва  Подилски за бюста на Шухевич в Едмънтън. "Знаем, че не е имало нарушение".

Мостин казва, че за него неотдавнашният епизод в Камарата на общините на Канада показва, че има пропуски, когато става въпрос за познанията на Канада за нацистката история.

"Имаме ситуация в Канада, в която не познаваме собствената си история, когато става въпрос за нацистки престъпници, които са си проправили път в тази страна", каза той. Мостин и други в рамките на еврейската общност в Канада призоваха за подновено изследване на тази история.

"Наистина е важно лидерството да бъде показано на най-високо ниво от нашия министър-председател, за да отворим най-накрая това, защото това е нещо, което еврейската общност изисква от десетилетия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 6 месеца
А за настоящото нацистко поведение на Канада да кажете нещо ?
138
2
 
0
 
! Отговори
блицкриг преди 6 месеца
До До блицкриг----не се ядосвам, 27 милиона руснаци звучи добре.
137
0
 
10
 
! Отговори
БМ преди 6 месеца
Интересно Паси евреина нищо не казва за Хунка и за скандала в Канада. Както писаха в Израел: за Украйна може всичко, защото тя има за президент евреин, който пляска на убиец на евреи.
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мисълта ми е че нацистите първо са избрали арийските си символи, а след това открили такива по време на Тибетските си експедиции.
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
следователно произлизали от арийци. Химлер пък имал изключителен интерес от намиране на доказателства за "Теорията за вечния лед" на космолозите и псевдоучения на Ханс Хьорбигер, според които ледът е основната субстанция на всички космически процеси.
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вчера гледах филм за тибетската експедиция на нацистите в търсене на Чукът на Тор. В Тибет те намират арийски символи до погребани скелети, според експедицията някои от тибетците притежават арийски черти. И изпращат антрополог Бруно Бегер, който прави измервания на черепите и чертите на 376 тибетци бутанци шерпи и непалци и снимал над 2000 от тях, и заключил че висшите класи на тибетското общество имат скандинавски черепи, носове и скули, имали "усещането за себе си като доминиращи" следователно
133
3
 
2
 
! Отговори
До блицкриг преди 6 месеца
Не се ядосвай. Червената Армия създаде над половин милион деца в Берлин. Вече няма истински германци, всичките сте потомци на Червената Чума така, че недей да плюеш срещу себе си... имай някакво семейно уважение :))))
132
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До блицкриг: Ти нормален ли си??? Явно нищо не знаеш за нацитата. *** в Берлин да видиш за какво иде реч и тогава пак пиши,откачалко.
131
11
 
0
 
! Отговори
блицкриг преди 6 месеца
Хитлер и нацистите бяха единствените в света които посмяха да се опълчат на червената чума. Хитлер не ни даде на Сталин, който ни поиска през 1940г. Хитлер и нацистите се биха до смърт и защитаваха Европа от болшевизма. Те са нашите герои. Но Запада ни предаде. Рузвелт предаде България и източна Европа на Сталин.
130
0
 
3
 
! Отговори
Време разделно преди 6 месеца
От сега правя Официално Запитване за Калифорния. Давам първа оферта в размер на 341 лева и 71 стотинки за бившата територия на бившата държава САЩ. Възнамерявам да финансирам плащането от левия си джоб, демек КЕШ. Ако някой има по добра оферта пишете ми на електронна поща натоумре***ссср.ру и ще се разберем по параметрите :))))))
129
0
 
3
 
! Отговори
Alex преди 6 месеца
Трудна за четене, лошо преведена статия.
128
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 месеца
Този с черната униформа на снимка много ми прилича на един дето все го дават по медиите,ама няма как да е той.По-може да е дедо му или бубайко му.Хич няма и да се учудя.Тя крушата все си гние на дървото.
127
0
 
11
 
! Отговори
Bormann преди 6 месеца
Западните медийки почнаха много сериозно да бият отбой от резила в украйна. Нали помните, че Президен Путин трябваше да е умрял отдавна от неизлечима проказа? Нали уж Русия губеше по 1000 войника на ден? Нали нато уж газеше и ко? Сега почват да се хващат за гушите защото са нааакани. Западните оръжия се оказаха детски играчки в ръцете на съвременна военна технология като Руската. Очакваме разцепление на държавата без история...... САЩ вече няма да бъдат Съединени Американски Щати а некви си щати
126
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Въпроса е за нацисткото бъдеще на Европа...
125
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А нацисткото настояще на Русия? И децата в детската градина вече трябва да пляскат всеки дена на кръволака Путин, представям си какво ще изпълзи оттам след 20 години?
124
1
 
9
 
! Отговори
Избирател пп преди 6 месеца
Ако сега бе жив идола на - кирчо, щеше да товари джилезу в *** в лагера заедно с другите братчеди а хунка и някой като зеленски да го охранява
123
2
 
12
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 6 месеца
Украйна в момента се денацифицира ,скоро ще бъде изчистена от Украйнци, пардом Нацисти !!!
122
1
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 6 месеца
До Освен 131 В село Катин случая е следния:Един такъв полицейски батальон минава през селото.Един немски войник се отклонява и влиза в един хангар. Там две жени го убиват с вила. Това са същите две жени , които избягват и се скриват извън селото Те стават свидетели на зверството.Останалото за църквата е точно така.Не само запалват църквата , но и стрелят и хвърлят гранати през прозорците.Отмъщението е жестоко.
121
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В болшевишката армия било геройство да служиш при сатрапа другаря Сталин, а в нацистката престъпление ???
120
3
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Дано да е убивал и канадци!