"Пирола" се появява все по-често, пикът на ковид вълната ще е в началото на ноември

Доц. Кунчев: Няма смисъл от крайни мерки с дълга карантина вкъщи
Обновена: 2 окт 2023 09:58 | 2 окт 2023 09:15, Александър Попов
101

"В началото на вълната сме, значително е увеличението. Очакванията са, че този ръст ще продължи и към началото на ноември ще достигнем пик. Вероятно няма да се върнем към драматичните събития Спешна помощ да не успява да събира пациентите. Новите варианти на вируса не показват толкова тежко протичане, но бързо и лесно се разпространява", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че подвариантът Пирола започва да се появява все по-често. Характерно е, че е доста променен.

"Тук имаме 35 мутации, което го прави различен като възможност за преодоляване на имунитета. Ако искаме да бъдем защитени, наистина трябва да бъдем ваксинирани с новите ваксини, разработени за новите щамове на Омикрон. Има над 100 хил. ваксини в страната, хората се убедиха, че това може да ги предпази максимално ефективно", каза още доц. Кунчев.

По думите му симптомите на COVID-19 са се променили в положителна посока и не налагат толкова често хоспитализация. Сравнително ниска е и смъртността. Заболяването се характеризира със силно главоболие и отпадналост, появява се дразнене в гърлото, което преминава в кашлица. Симптомите преминават за 3-4 дни, но има опасност хората с увреден имунитет или хронични заболявания да го карат много по-тежко.

"Омикрон вече има 300 нови разновидности, този процес ще продължи. За всеки сезон ще трябва да имаме готовност навреме да се произвеждат ваксините, които предпазват от тях. COVID-19 почти се изранява с грипа. Няма общо между двата вируса и всяка ваксина пази от това, срещу което е разработена. Сега е моментът да се имунизирате срещу COVID-19. Реална грипна епидемия очакваме януари-февруари. Няма противопоказания да си поставим двете ваксини едновременно. Ваксина за грип може да си поставим до края на годината", обясни доц. Кунчев.

Според него няма смисъл от крайни мерки с дълга карантина вкъщи. Той се надява парламентът да отмени това ограничение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: доц д-р Ангел Кунчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Къртене на пейките и излизане със СМС може да помогне. ***...
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От началото на измишльотината спазвам една единствена мярка-далеч от ваксувани минимум на 100 метра, пропускам да чета такива тъпни и съм си го преместил фара от другата страна на борда. Поне засега минавам през ситото.
22
4
 
10
 
! Отговори
глаен инспектор преди 7 месеца
Мисля че е време за локдаун и маски на открито и закрито, много сте се разпуснали
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не знам как не загряхте за толкова години, че налудничави хора като Дейвив Айк всъщност са там с цел и получават заплащане за това, което правят.
20
6
 
2
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 7 месеца
До Анонимен19 татарино, в онкологията и ковид отделенията нема атеисти. внимавай кво си пожелаваш
19
2
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
Или ше е медведев с трета световна, или метеорит дето совкосмтехпромекспорт е пропуснал да забележи, или ше изкарат некой от стъкмистите да обяснява на инж. балкански, дето си не мие ръцете след като излезе от тоалетната, за ковида. читалищна работа
18
2
 
20
 
! Отговори
Кукунчев преди 7 месеца
Заголете рамо, Влезте в играта! Ний колкото боцки сме ви подготвили, никой здрав човек не може да ги преживее! Ваксини ще за всички от сърце, за новата кампания да тропнем ний хорце.
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добре. Не ни интересува. По тези географски ширини е така от как има хора - есенно време тръгват първи вълни вирусни зарази. Всяка година. Без изключение. Нищо различно не ни казвате.
16
1
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 7 месеца
Ха-ха-ха!
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо медиите мълчат за паралелния износ на лекарства доказано дирижиран от докараната от промяната Асена Сербезова, защо тя не е в затвора заедно с хората които я направиха здравен министър?
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи, ако съм карал Омикрон, мутацията е по- различна и имунитета ми няма да е актуален, но за сметка на това ако се ваксинирам с ваксината за Омикрон, ще имам по- адекватен имунитет. Това ли ми каза?
13
3
 
25
 
! Отговори
По същество преди 7 месеца
Началото на ноември? Да не можем да протестираме, когато ППДС вземат, че спечелят изборите с ала бала?
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Новите варианти на вируса не показват толкова тежко протичане, но бързо и лесно се разпространява". - много леко се кара този вирус, за 3-4 дни...
11
3
 
33
 
! Отговори
Кефи ме как преди 7 месеца
темата с Украйна започна да изчезва, а темата с кромида се завръща. От къде ли тая рязка смяна в медийното настроение?
10
5
 
27
 
! Отговори
Спрете се преди 7 месеца
Стига едни и същи плашила сте канили! Да си сложат всичките 100 000 псевдо ваксини на техните деца и внуци, за да са предпазени!
9
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дo 8 Нека позная. Прочете я все пак, но търсеше къде се споменават ваксините, за да се възмутиш? :D Никой не кара НИКОЙ нищо, но какво значение има. :D
8
2
 
37
 
! Отговори
Токмаков преди 7 месеца
Защо стресирате хората!!! Пращайте го този дядка на село да си пасе една козичка и да си копа градината. До гроб ли ще им гледаме физиономиите. И да си пръска парите щото на оня свят няма да му трябват. Пък и да се обръсне. Прилича на безделник.
7
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен6 няма нищо страшно ама добавката е важна Ако искаме да бъдем защитени, наистина трябва да бъдем ваксинирани с новите ваксини, разработени за новите щамове на Омикрон. Има над 100 хил. ваксини в страната, хората се убедиха, че това може да ги предпази максимално ефективно", каза още доц. Кунчев.
6
3
 
31
 
! Отговори
АнтиСоцСоцКлуб преди 7 месеца
Нема да се ваксинирам дърта пръ дня и пенсия и заплата влачиш
5
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
обожавам как шматките прочитат заглавието и коментират. :D Човека казва, че няма нищо страшно, но кой да чете. Тъжното е, че така взимат и решения за кой да гласуват :(

Спонсорирани публикации