Соларната индустрия търси стотици хиляди работници

Липсата на квалифицирана работна ръка пречи за бързия растеж
139
Соларната индустрия търси стотици хиляди работници
Снимка: Pixabay

Соларната индустрия в Европа ще има нужда от няколкостотин хиляди квалифицирани работници през следващите няколко години, за да продължи да се развива, показва доклад, цитиран от ДПА и БТА.

Според анализа на влиятелната европейска бизнес организация "Солар Пауър Юръп" (Solar Power Europe - SPE) в ЕС секторът е създал еквивалента на 648 000 работни места на пълно работно време до миналата година, най-вече в дейностите, свързани с инсталирането и монтажа.

Оценката на SPE е, че "ако бумът на слънчевата енергия продължи" до 2027 г., ще са необходими общо 1,2 млн. работници или почти два пъти повече от броя им през 2023 г. Най-голямо търсене на квалифицирани работници има в Германия се посочва още в доклада.

Сред различните работници най-голяма е нуждата от строителни работници за монтаж, както и от проектанти и електроинженери. SPE е базирана в Брюксел и е европейска неправителствена асоциация представляваща 300 компании и национални асоциации.

Соларната индустрия е загрижена, че липсата на квалифицирани работници може да се превърне в пречка за бързия растеж.

"Твърде малко служители във ВЕИ сектора означава, че не могат да бъдат реализирани достатъчно проекти", каза Санда Божич, мениджър човешки ресурси в "БайВа" (BayWa) - голям разработчик на проекти за слънчеви централи с клонове в 31 държави и централа в Мюнхен.

Миналата година, според доклада на SPE, Полша е имала най-много служители, заети в сектора на слънчевата енергия, с малко под 147 000 еквивалента на пълен работен ден, следвана от Испания със 103 000 и Германия с малко под 96 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
4
 
! Отговори
Хмммм преди 8 месеца
Онези от магистралата да вземат да я прочетат тази новина и да се разкарат вече. Животът на всеки един от нас е трансформация и не са първите, които ще се преквалифицират. Хайде да спрат с глупостите вече, а?
97
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да се чете 1.2 мил. безработни след като зеленият балон се спука.
96
3
 
10
 
! Отговори
Магелан преди 8 месеца
Шок и ужас.Щом ви трябват работници за монтаж на соларите е най лесния начин на събереш всички скитащи се бежанци по улиците на Западна Европа.Малко обучение ,храна,легло и малко джобни и по този начин ще ги научите млади здрави и прави африканци,авганистанци и араби на работа и са се интегрират в Либерална Западна Европа?
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този скам си търси хора да ги скамне и тях!
94
3
 
15
 
! Отговори
Миле преди 8 месеца
Тази слънчева простотия е мъртвородена ще се изхарчат едни луди пари , ще се накичат из природата тези грозни пана и накрая пак ще се върнем на атома . Не знам какво и е зеленото на тази енергия , като съсипва природата
93
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те си помислиха, че с въвеждането на компютрите и автоматизацията ще съкратят работни места, а се получи тъкмо обратното. Глад за обслужващ персонал.
92
2
 
13
 
! Отговори
Някой преди 8 месеца
Вие със статията искате да кажете миньорите и енергетиците да напускат и да отиват в Германия. Демек гоните хората от България. Като се направят всички възможни слънчеви централи тези 640 000 ще останат без работа.
91
3
 
15
 
! Отговори
БРЦК преди 8 месеца
Вървете в Ада с вашата зелена лъжа
90
3
 
7
 
! Отговори
БРЦК преди 8 месеца
Поредни лъжи на полит прес
89
3
 
10
 
! Отговори
Важна е печалбата преди 8 месеца
Соларните панели са покрити със стъкло. Това стъкло отразява слънчевата светлина, вместо тя да се разсее от тревичките и горичките. И в резултат локално местността се затопля повече от околните местности. Капка по капка вир става Местност по местност - ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ!!!
88
1
 
11
 
! Отговори
Сашо преди 8 месеца
Ходете на майната!Ще истровите с токсичните батерий земята!Няма начин на преработка.Ще ги копаете в касети в земята. Няма да могат поколенията да се изхранват от токсичните отпадъци!
87
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами Зимъска когато сняг забръска и покрие Слънчавите ви панели кво прайм???
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
като ви спрат тока всчики ще останете без работа и кухата ви икономика спре
85
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не разчитайте толкова много на слънчевите панели, те моат да помогнат на личните стопанства и фермите,но не и на промишлеността,където трябва непрекъснато стабилна електроенергия. Добър заместник на електроенергия от въглища бяха АЕЦ-овете, но Кунева и най-вече ББ ги профукаха и ББ за 3 мандата не изгради нов АЕЦ... Сега енергийните авантюристи ще ни лъжат с ток от слънчева енергия, а Академикът ще ги разправя сладки и медени...
84
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стотици хиляди каруцари преди години останаха без работа като навлязоха камионите.Нямаше КНСБ нямаше Подкрепа . Всичко мина без стачки и без 36 заплати.
83
6
 
4
 
! Отговори
Дддд преди 8 месеца
Миячи на прозорци супер гавра с народа.
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ай фирмите определени за закриване на мините вече са в действие
81
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
УнищожВат земята тия са убиици ,
80
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А по-добре да не съм на мястото на този на снимката.. неща ви работните места
79
4
 
7
 
! Отговори
Ларавел преди 8 месеца
И какво? Очаквате *** да се хване да работи ли? Я колко е лесно на дивана с дупките, завещание от дядо му. Жена му работи, храни го, отвреме на време го пере, дондурка му сополивата челяд, бъдещи наркомани и карачки, само да го накара да се къпе не успява. Та кво му е на ***?