Соларната индустрия търси стотици хиляди работници

Липсата на квалифицирана работна ръка пречи за бързия растеж
139
Соларната индустрия търси стотици хиляди работници
Снимка: Pixabay

Соларната индустрия в Европа ще има нужда от няколкостотин хиляди квалифицирани работници през следващите няколко години, за да продължи да се развива, показва доклад, цитиран от ДПА и БТА.

Според анализа на влиятелната европейска бизнес организация "Солар Пауър Юръп" (Solar Power Europe - SPE) в ЕС секторът е създал еквивалента на 648 000 работни места на пълно работно време до миналата година, най-вече в дейностите, свързани с инсталирането и монтажа.

Оценката на SPE е, че "ако бумът на слънчевата енергия продължи" до 2027 г., ще са необходими общо 1,2 млн. работници или почти два пъти повече от броя им през 2023 г. Най-голямо търсене на квалифицирани работници има в Германия се посочва още в доклада.

Сред различните работници най-голяма е нуждата от строителни работници за монтаж, както и от проектанти и електроинженери. SPE е базирана в Брюксел и е европейска неправителствена асоциация представляваща 300 компании и национални асоциации.

Соларната индустрия е загрижена, че липсата на квалифицирани работници може да се превърне в пречка за бързия растеж.

"Твърде малко служители във ВЕИ сектора означава, че не могат да бъдат реализирани достатъчно проекти", каза Санда Божич, мениджър човешки ресурси в "БайВа" (BayWa) - голям разработчик на проекти за слънчеви централи с клонове в 31 държави и централа в Мюнхен.

Миналата година, според доклада на SPE, Полша е имала най-много служители, заети в сектора на слънчевата енергия, с малко под 147 000 еквивалента на пълен работен ден, следвана от Испания със 103 000 и Германия с малко под 96 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
14
 
! Отговори
Дддд преди 8 месеца
Що не пишете че в Германия със закони забранено да се строи върху плодородна земя а само на покриви.А България я превръщате в бунище .Тия панели ще пълнят джаба на шарлатаните а бедните да го ду хат както каза асан осъдения бизнесмен.
77
4
 
8
 
! Отговори
АЙ-ТИ преди 8 месеца
Да си наемат работници от Англия , Германия , франция , от цяла западна Европа , да им плащат тези заплати на тях . Да не пропуснат и работници от Америка при тези заплати , там има много безработни . . . Пропуснати са безбройните ай - ти специалисти от всички държави , нека поработят по-лека работа при тази заплата . Ето ви безкрайна работна ръка !
76
5
 
7
 
! Отговори
Таня преди 8 месеца
Българина това не го интересува. Той няма да се хване да се научи. Ще лежи, ще плюе, ще люпи семки и ще реве Русия са му даде. Няма смисъл да пишете за кариерно развитие и възможности. Не им пука.
75
2
 
5
 
! Отговори
Пуржо преди 8 месеца
Тази индустрия вече не е в бъдещето, а е настояще.
74
4
 
7
 
! Отговори
Георги преди 8 месеца
Имам познат, печелещ над 60 000 евро нето годишно като работник по монтаж на соларни панели. А казва, че тези по вятърните турбина са на към 100 000 евро и в момента кара курс за това.
73
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Миячи на панели основно им трябват
72
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако можеше със слънчева енергия, Испания щеше да бъде презадоволена с енергия. А тя купува газ, включително 30% от Русия, много от Алжир. Впрочем, за всички редови граждани е полезно да знаят, че сега Западна Европа приема втечнен газ от Австралия. Да. И това нарича "зелен преход".
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Electrician Solar PV. 55к GBP на година, 30 дни платен отпуск, annual bonus до 3 месечни заплати, housing allowance 1100 GBP на месец и сте вие. България няма да има проблем с работната ръка в този сектор.
70
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Една буря и това заминава на кино.Язък за вложените пари.
69
5
 
7
 
! Отговори
Не е вярно преди 8 месеца
Няма администрация първа категория. Дори в тецовете и мините няма първа- втора е и то само за работниците. Администрацията е трета. Баща ми работеше на рудниците и беше втора. И познавам хора в администрацията на ТЕЦ 2 и ММИ- трета са. Живеете в измислен свят, където ви крадат от личните заплати и мислите, че заслужавате повече от останалите и заради това пишете лъжи. Жалко е големи хора да се държат така, но срамът си е за вас.
68
4
 
12
 
! Отговори
Bond преди 8 месеца
Проблемът с квалифицираните соларни работници може да бъде решен за нула време. В Нигер и Габон гъмжи от такива. Само чакат покана...
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много връзки бе!
66
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"а тез 100 000 души персонал които ще отидат на бюрото по труда" - А от тез 100 000 колко са истинските бачкатори и колко са админстрацията на бюро? Ама и тези на бюрото се числят 1 категория труд и взимат високи заплати и ранно пенсиониране с високи пенсии, нищо че никога не са влизали в мината. Та да не се окаже че защитаваме търтеите.
65
4
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 8 месеца
Не Се Сравнявай с Германия- Германия с Панелите - Няма да Произвежда Ток - А Ще Произвежда ВОДОРОД - Този Водород Ще Го Използват в ТЕЖКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ - За Топене на СТОМАНА, АЛУМИНИЙ, СТЪКЛО, ЦИМЕНТ и Други Метали - Вместо Природен ГАЗ - Ние В България - Освен ДЕВНЯ И Шишеджам - НЯМАМЕ ТАКАВА ПРОМИШЛЕНОСТ ......Ехооооо........ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА.....Турция Прави Същото Като Германия- Но Не За Ток - А За Водород....
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ние само отмаряме!
63
1
 
5
 
! Отговори
Аман от еко преди 8 месеца
Оф еколозите учите събиране и изваждане, плюс закон на Ом и то не в диференциална или комплексна форма. Даже физика нямате. Дори не трябва да имате инж.. Техник е доста по- подходящо.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"И на Свети Никола работят по трима- четирима на смяна." - Казано е в статията. Не търсят поддръжка - хора да си клатят краката, а търсят хора да монтират нови съоръжения.
61
2
 
8
 
! Отговори
до 60 преди 8 месеца
като си еколог отивай да ринеш кравешки .... , че от тях много метан се отделя и екологична катастрофа
60
1
 
1
 
! Отговори
do 54 преди 8 месеца
а тез 100 000 души персонал които ще отидат на бюрото по труда и тряба да им се дават пари? Нали се сещаш, че ако си осигуряван на 3-4к пак толкоз ще ти дават 1 година което е 30-40к на човек по 100 000 е равно на 3-4млрд лева :)
59
2
 
2
 
! Отговори
Мен преди 8 месеца
Лошите еколози сте технически неграмотни и нямате идея каква е разликата от реактивна и активна енергия. И на Свети Никола работят по трима- четирима на смяна- най- големият ветропарк в България. Номерата минават пред тълпата, уважаеми.