Ердоган: Границите на Турция - от Адриатика до Великата китайска стена

Политически и културно те били далеч отвъд официалната ѝ територия
21 ное 2023 13:06, Елка Василева
359
Ердоган: Границите на Турция - от Адриатика до Великата китайска стена
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че политическите и културните граници на Турция се простират далеч отвъд официалните ѝ граници - "от Адриатическо море до Великата китайска стена", предаде Анадолската агенция.

Ердоган каза това след вчерашното заседание на Министерския съвет на Турция, отправяйки критики към онези в страната, които според него не гледат адекватно на "кланетата в Газа, палестинския въпрос, каузата за Йерусалим".

Още по темата
"Политическите и културните граници на Турция не започват от официалните ѝ граници, а от една много по-широка линия, простираща се от Адриатическо море до Великата китайска стена", каза той, добавяйки, че "когато започнем да гледаме на тези географски територии като нещо извън нас, тогава родната земя също ще бъде в опасност".

Президентът цитира видния писател, поет и политик Яхия Кемал Беятлъ, роден и отраснал в Скопие, който по онова време е част от Османската империя, но се оказва извън пределите ѝ след Балканската война, а носталгията по града бележи значителна част от творчеството му.

"Дори и раздялата да продължи дълго, дори и да минат много години / дори и ние да не сме във вас, вие отново сте в нас", цитира Ердоган стихове на Беятлъ и продължи: "Всъщност изпитваме същото чувство към всеки сантиметър земя в нашето сърце. Когато започнем да гледаме на тези географски територии като нещо извън нас, тогава родната земя, с която сега разполагаме, също ще бъде в опасност".

"Ако не реагираме на случващото се в Газа днес, няма да можем да попречим на нахлуващия фанатизъм, наречен обетована земя, да се простре и до собствените ни земи утре", продължи Ердоган. "Поради тази причина казваме, че всяко събитие, което се случва по четирите ни краища - от Балканите до Кавказ, от Черно море до източните брегове на Средиземно море, ни засяга пряко. Мястото на Карабах в нашите сърца е същото като мястото на Газа в нашите сърца. Както не правим разлика между Босна и Алепо, Триполи и Балх, Солун и Мосул, така и виждаме по един и същи начин нашите древни градове и Йерусалим", заяви още той.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хе хе Турция като нападне България соломон паси синовете му, минжев, лорер, расим, копанарчето, асан и всички *** ще защитават България от Турция
200
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ти дон НУЦО МАРЧАНО, кат си споменал така наречените ТЪРГОВЦИТЕ НА РОБИ... като евреина Ibrahim'a ibn Yagub'a от Tortosi... търговеца на роби, който е снабдявал МАВРИТЕ, които по това време са управлявали Испания... и МАВРИТЕ(МЮЗЮЛМАНИ) заповядали на евреите - търговците на роби да описват ГЕОГРАВСКИТЕ МЕСТА КЪДЕТО СЕ ПРОДАВАТ РОБИТЕ за да може МЮЗЮЛМАНИТЕ по време на молитви след, покупката на робите в Испания да знаят къде и в каква посока е МЕККА и МЕДИНА....
199
2
 
9
 
! Отговори
2 преди 6 месеца
Ердо ще глътне вода.....
198
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тук пишат назобани с лъжлива пропаганда хора!
197
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така се появили псевдорелигиозните общности от българи по род - "помаци" в България и "бошняци" в Босна. Накратко - османската власт не е потурчвала всички наред - потурчила е само неконтрулируемите общности наследници на "раннот християнство" За контрол над "ортодоксалните" /православните? християни се е грижела гръцката патриаршия, която е имала договорености с османската власт. Днешните босненци са чисти българи по род и мохамедани по псевдорелигиозна доктрина - арабската зараза ислям.
196
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След падането на Балканите под османска власт, договорката между православните крилици и османската власт се налага, но тя не важи за "БОГОМИЛИТЕ" - те са неуправляеми, и се налага да бъдат помохамеданчени с огън и меч. Който "БОГОМИЛ" не е искал новата доктрина на мохамед, бил е заклан, или набучен на кол.
195
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В България Богомилите са горени живи на клади и клани почти в цялото Средновековие от провизантийската настроена църковна и светска власт. Още по това време, преди идването на османлиите, големи групи българи "чисти" - християни "БОГОМИЛИ" се изселват в земите на днешна Босна.
194
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От Земята до Caтypн.
193
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Богомилите" са били преследвани от римокатолиците и ортодоксалните християни безмилостно - във Франция например всички "катари" са били изклани до крак още в средновековието.
192
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Османлиите обаче са имали проблеми с един древен клон на християнството - "истинско", "ранно", "чисто" християнство, което на гръцки се нарича "катари", и е превод от българското "чисти". В изторическата литература тези християни се наричат често "БОГОМИЛИ".
191
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 214 преди 6 месеца
Не казвате откога, обаче? Нека да се поясните, да не Ви пояснявам аз. Което би било обидно. Всички възрожденски родове в България са тясно свързани с Османската империя. Търговия и суровини. Другото е пропаганда за 7-ми клас.
190
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В османската империя грижата за ортодоксалните християни се е упражнявала от гръцката патриаршия. Негласна договорка между османлии и гърци е държала в мир двурелигиозната османска империя - гръцките папаси са държали в покорство ортодоксалните /православните/християни.
189
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 213 преди 6 месеца
Искаш неутралитет? Искаш изолация? Искаш сигурност? Ама искаш и Мерцедес, БМВ и Ауди. Искаш Айфоун, Хуавей и Самсунг(от другия край на света). Искаш да се чуваш и виждаш с близките си, които хич не са близо. Е, не може и оная работа вътре, че и душата в рая. Или еквивалента му за всяка религия.
188
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе не искаме вашите турско-еврейски конфликти, да ги пренасяте в нашите държави, гледайте си там собствените държави и ние нашата, всяка жаба да си знае гьола!
187
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До АнонименАбе те във Венеция не са имали бани и тоалетни през 14 век и затова от там е тръгнала чумата, той ще ми говори за роби. Абе научете се да боравите с факти и химически анализи, а не с приказки от "Хиляда и една нощ"!
186
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мюзюлманите имат 3 свещени книги Sira, Hadith i Koran, Те Те трябва да следват и трите книги. Мюзюлманството представлява 2 неща - правят това което е правел мохамед. В 70% от кнгите се описва как да се убиват неверниците. Описва се живота на Мохамед, който в последните години само е убивал. Само 16% описват как да се служи на аллах.
185
1
 
4
 
! Отговори
Утопистът преди 6 месеца
Щастлив съм, че Тагарев е такъв талантлив пълководец, който би ни повел срещу врага, ако случайно се наложи, но той е и добър политик и не би го допуснал.
184
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В рамките на днешна Румъния в 13-14 век робството е нещо обикновенно и е премахнато поетапно чак в 1840-1855г. За разлика обаче от Венеция която купувала от татарите предимно роби славяни, за да ги продава, в княжествата в Румъния робите основно са роми или татари. За нас може би е странно, че в Молдова и Влашко са се продавали последните роби в Европа, без тези в Турция, но гледката на ром окован с вериги и табела с цена на шията не е била необичайна по пазарите....
183
3
 
6
 
! Отговори
Турците са индийци преди 6 месеца
Ятаганът е индийска сабя. За останалото - чичко Гугъл. Който, обаче, не помага ако нямаш поне висше образование по темата. Ердоган няма такава. Истината е игла в купа сено. Естествен подбор.
182
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Той ни пази и небето, той ни пази и границите, така че нека си говори каквото си иска ...

Спонсорирани публикации