Миненосец на САЩ освободи превзет танкер, в чийто екипаж има и българи

Корабът бе атакуван от нападатели край бреговете на Йемен
27 ное 2023 06:51, Александър Попов
137
Миненосец на САЩ освободи превзет танкер, в чийто екипаж има и българи
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американски военен кораб е отговорил на сигнала за бедствие на превзетия от въоръжени нападатели край бреговете на Йемен танкер "Сентрал парк" и в момента корабът и екипажът му, сред който има и българи, са извън опасност, съобщиха днес американски служители, цитирани от Ройтерс.

Компанията оператор на превзетия в Аденския залив танкер, превозващ фосфорна киселина, "Зодиак Маритайм" потвърди, че става дума именно за "Сентрал парк". Засега въпросните американски служители отказват да разкрият подробности за това как нападателите са напуснали кораба и кои са.

Един от служителите, пожелал да остане анонимен, каза, че американският ескадрен миноносец "Мейсън" е отговорил на сигнала за бедствие на танкера и сега той е освободен.

Инцидентът е последният от поредицата атаки в региона на Близкия изток, откакто на 7 октомври започна войната между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас".

Случаят идва след превземането миналата седмица от йеменските хуси на свързан с Израел товарен кораб в южната част на Червено море.

Групировката, която също така изстрелва балистични ракети и дронове срещу Израел, обеща да атакува още израелски кораби.

Оператор на малкия химически танкер "Сентрал парк" е компанията "Зодиак Маритайм", със седалище в Лондон.

Тази международна компания за управление на кораби е част от "Зодиак Груп" на израелския милиардер Еял Офер. В британските корпоративни регистри са посочени двама мъже с фамилия Офер като настоящ и бивш директор на Clumvez Shipping, включително Даниел Гай Офер, който също е директор в "Зодиак маритайм".

Компанията "Зодиак маритайм" посочи в изявление, че "Сентрал парк", който е превозвал пълен товар фосфорна киселина, е участвал в предполагаем инцидент, свързан с пиратство, докато е преминавал през международни води, на около 54 морски мили от бреговете на Сомалия. Фосфорната киселина се използва предимно за производство на торове, отбелязва Ройтерс.

"Нашият приоритет е безопасността на нашите 22 членове на екипажа на борда. Управлявляваният от турски капитан кораб има многонационален екипаж, състоящ се руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани", се допълва в изявлението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И защо Путин трябва да освобождава тези моряци? Русия въобще не се е намесила до този момент в конфликта между Израел и Палестина. Щатите се барат отново световен стражар. Значи да си освобождават,когото искат.
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
kakto se vidia - tezi samo ot teror razbirat. sega izdirvat zalojnicite za da gi varnat. inache Gaza - na staklo. Pravilen metod s teroristite.
76
4
 
28
 
! Отговори
П. Тошев преди 5 месеца
БГ комунистите отново недоволни, но ако бяха освободени тези моряци от Путин щяха да са най-щастливвите хора на земята.Коминисти. Какво да ги правиш.
75
14
 
4
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
На американците не било ясно къде са изчезнали нападателите... Кристално ясно е, че по заповед на Ердоганя, турчина-капитан е самоотвлякъл кораба в посока йеменското прокси на Иран.
74
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 75...Ти май не четеш правилно...Подаден е зов за помощ И в океана си длъжен да се притечеш на помощ ако си на близо Кое е възмутителното тук не знам Обаче , че си заслепен русофил е очевидно от написаното .Мислиш ли , че ако братушките биха били на близо , не биха отговорили на зов за помощ Или казваш...ми те са сред пиратите...
73
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те, америкосите така освободиха Кувейт, Сърбия, Ирак, Либия. Сега и нас ще освободят от руско иго. И американофилите да си приготвят спалните чували и палатките и трейлърите и да се изнасят на улицата, защото такъв е американ стайл на живот. Айде всички американофили-вън на улицата, а ние русофилите ще си живеем в нормални човешки домове, както се живее в Русия. Кой както го предпочита.
72
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нормално, няма да дойдат братушките да ви "освобождават". Те само могат да заграбват и поробват. Кое е фрапантното ли? Руските флагчета на морячетата. Че морячето си е бачкатор русофил. Ама излизало американските подметки от кеф. И така.
71
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сащисаните едва ли са го освободили само,защото има българи на него.Сега трябва ли да припадаме от тази новина?По медиите Продажните Политици сега ще лазят още повече.Пълно Падение.
70
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 81...Трябва да си толкоз наивен , за да повярваш на такава новина.Но не съм изненадан...ти си зомбита русофил.
69
4
 
6
 
! Отговори
ДОНАЛД КУК преди 5 месеца
До Анонимен 77 "До 75...Къде четеш...В руски ли сайт..."НЕ, ЧЕТА The Guardian - Thank you for joining us from Bulgaria. ИМАШ ЛИ ДРУГИ ВЪПРОСИ? И МЕЖДУ ДРУГОТО ОПРАВИ СИ ПРАВОПИСА "В руски ли сайт..."!!
68
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Hиe na мo'eм ga npaтим винoнoceц ako cakaт...
67
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 78...Нека първо се отървем от мръсния комунизъм.Пък после от САЩ...Мисля , че срещу две империи трудно ще се преборим..
66
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дорогие антисемити и русофили, ако занапред продължавате да се кланяте на исляма и Путин, скоро ще има само 2 религии, на които е поделен света- ислям и комунизъм. И ако си въобразявате, че ще бъде розов просперитет с всяка отчетена от Велика Русия петилетка напред, значи, аз избирам в тази война да застана не на ваша страна. Никога не съм обичал империите, в това число и мръсня САЩ, но предпочитам да избера сегашната цивилизация, която все още имаме
65
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 75...Къде четеш...В руски ли сайт.Прочети там, и какъв бОКlyk си за руснаците..
64
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 74...За русофила и тоалетната чиния е достатъчна.Струва сумати рубли
63
4
 
5
 
! Отговори
ДОНАЛД КУК преди 5 месеца
АМА ВЕРНО ЛИ, ЧЕ НАЧАЛНИКЪТ НА ОТБРАНАТА ЩЯЛ ДА ПРАТИ 7 ЕСКАДРЕНИ МИНОНОСЕЦА В АДЕНСКИЯТ ЗАЛИВ ДА СЕ РАЗПРАВЯТ С ТЕЗИ ДЕТО ОТВЛИЧАТ КОРАБИ С БЪЛГАРИ НА ТЯХ???...
62
7
 
11
 
! Отговори
до 37 преди 5 месеца
За Америка всичко е пари ...ами русофили постройте един миноносец в базата си Максуда и патролирайте и ще лапате пари ! Голяма част от корабите които преминават от там са частна собственост , и ако не се обърнат към този които и има задни части да го върши то ще бъдат застрахователите , и там работят за пари .
61
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На йеменските терористични пирати им липсва подготовката на болшевика фанатик.Липсата на мотивация ,е причина да се не жертват за свободата на робите от комунизма Предстои бъдещо обучение във вяра към комунистическия интернационал.И що е това да излъжеш един народ , да го подмамиш в измишльотини за свобода и причислиш към бъдещата империя на злото.
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 70. С копи-пейст на глупости не стаа бе...
59
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От къде се взеха пък тия американци да нарушават международния терористичен ред...В Москва свикват спешно съвещание , промяна тактиката на свободното и независимо пиратство Вкарване на идеолози сред бидуините в първите тези на пролетариата.Маркс и Енгелс.После Ленин И на края Сталин за капак.Може да прибавим и ,,демократичния" Хрушчов.

Спонсорирани публикации