Миненосец на САЩ освободи превзет танкер, в чийто екипаж има и българи

Корабът бе атакуван от нападатели край бреговете на Йемен
27 ное 2023 06:51, Александър Попов
137
Миненосец на САЩ освободи превзет танкер, в чийто екипаж има и българи
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американски военен кораб е отговорил на сигнала за бедствие на превзетия от въоръжени нападатели край бреговете на Йемен танкер "Сентрал парк" и в момента корабът и екипажът му, сред който има и българи, са извън опасност, съобщиха днес американски служители, цитирани от Ройтерс.

Компанията оператор на превзетия в Аденския залив танкер, превозващ фосфорна киселина, "Зодиак Маритайм" потвърди, че става дума именно за "Сентрал парк". Засега въпросните американски служители отказват да разкрият подробности за това как нападателите са напуснали кораба и кои са.

Един от служителите, пожелал да остане анонимен, каза, че американският ескадрен миноносец "Мейсън" е отговорил на сигнала за бедствие на танкера и сега той е освободен.

Инцидентът е последният от поредицата атаки в региона на Близкия изток, откакто на 7 октомври започна войната между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас".

Случаят идва след превземането миналата седмица от йеменските хуси на свързан с Израел товарен кораб в южната част на Червено море.

Групировката, която също така изстрелва балистични ракети и дронове срещу Израел, обеща да атакува още израелски кораби.

Оператор на малкия химически танкер "Сентрал парк" е компанията "Зодиак Маритайм", със седалище в Лондон.

Тази международна компания за управление на кораби е част от "Зодиак Груп" на израелския милиардер Еял Офер. В британските корпоративни регистри са посочени двама мъже с фамилия Офер като настоящ и бивш директор на Clumvez Shipping, включително Даниел Гай Офер, който също е директор в "Зодиак маритайм".

Компанията "Зодиак маритайм" посочи в изявление, че "Сентрал парк", който е превозвал пълен товар фосфорна киселина, е участвал в предполагаем инцидент, свързан с пиратство, докато е преминавал през международни води, на около 54 морски мили от бреговете на Сомалия. Фосфорната киселина се използва предимно за производство на торове, отбелязва Ройтерс.

"Нашият приоритет е безопасността на нашите 22 членове на екипажа на борда. Управлявляваният от турски капитан кораб има многонационален екипаж, състоящ се руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани", се допълва в изявлението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
3
 
3
 
! Отговори
акъдемик Кирчо преди 5 месеца
Щом не еминетоносец, значи става!
97
7
 
13
 
! Отговори
Добре, преди 5 месеца
че е САЩ. Иначе в света ще настъпи хаос.
96
1
 
4
 
! Отговори
Пише се... преди 5 месеца
...правилно минОносец, кораб, който носи мини и специално оборудван за това още от 19в. Сега, при високите технологии и универсално въоръжение, кораб с високи възможности-скорост, преход, обстрел по суша, въздух и вода, нещо, което примерно на швейцарците не им трябва.
95
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Я сащ как се фукат сега,то в червено море е добре ,ама що тоя миноносец не дойде в Черно море )
94
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има доста клипове в тубата, на които се вижда как америакански командоси стрелят по пиратите. Така, че дали руснаци първи са ликвидирали пирати или американците са ликвидирали първи пирати е доста спорно.
93
7
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 5 месеца
Преди време имаше сомалийски пирати,докато не допуснаха съдбоносната грешка да атакуват руски кораб.Руският спецназ ги ликвидира до един.Сега е ред на американците.Нападателите не са напуснали кораба.Ликвидирани са.Няма да се допусне толкова важен морски път да е под контрола на диваци.
92
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е трябва да е Мининосец, защото носи моряци, които си мечтаят за мацки с мини поли.
91
1
 
1
 
! Отговори
Емо преди 5 месеца
Миненосец - тоя термин ми навява много, много спомени, в смисъл, че отдавна не се използва. Има си съвременна класификация на бойните кораби - ***, фрегата, разрушител, крайцер.
90
16
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 месеца
Картинката изглежда май по друг начин - пиратите освобождават кораба, а янките получават сигнал след това (та нали корабът е бедстващ! след освобождаването)!То бива пропаганда бива, ама това не прави янките с миноносеца "освободители"!
89
2
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 месеца
До Анонимен Когато " запада,, са строяли мощни автомобили , през 1969 г вСССР са открили тоалетната Хартия - Ураааа другари няма да използваме вестници ,листа и трева за задни Цели !0
88
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Знаех си аз, че САЩ е велика държава. Единствената държава, която има на въоръжение във флота си кораби - минЕносци!
87
2
 
26
 
! Отговори
дали е изненада преди 5 месеца
че бг русофилите вместо да се радват ,че са освободени български моряци, критикуват САЩ ,че техни войници са ги освободили. За мен това е нормално. Бг русофилите винаги са предпочитали русия пред България и българите. Все пак да не забравяме,че бившите комунисти/ ако изобщо може да има бивш комунист/ са единствените в света, които два пъти предлагаха на СССР да ни включи в границите си и да загубим своята независимост. Няма друга такава държава. И няма осъден за това.
86
1
 
8
 
! Отговори
Хунка преди 5 месеца
До И кво?!----разбира се че не очакваме, все пак на борда са били българи а не руснаци.
85
21
 
4
 
! Отговори
И кво?! преди 5 месеца
Да не би да очаквате краварите да ми се вдигнат в очите?!
84
18
 
5
 
! Отговори
Ранбо преди 5 месеца
Какво търсят краварите там?!?
83
1
 
24
 
! Отговори
Лагрестин преди 5 месеца
Благодарности,че са освободили кораба и моряците!В Червено море трябва непрестанно да патрулират бойни кораби,за да охраняват и при нужда да удрят всякакви пирати и терористи.
82
3
 
22
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 5 месеца
До АнонименРусия е пряко отговорна за конфликта в Газа ! Руснаците бяха първите които приеха делегация на Хамаз след започването.Не Иран ,не друга арабска страна а ,Русия !Израелците им го казаха в прав текст"Чакайте да се разправим сега с Хамаз и после ще ви го върнем"
81
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
платили са и така са "освободили" кораба
80
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Американците освобождават, руснаците пробват.
79
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Копейкин се жалва, че това е *** провокация.

Спонсорирани публикации