70-годишната родилка от Уганда: Бях отхвърлена от обществото, защото нямах деца

Сафина сега търси финансова подкрепа, за да подсигури здравето на бебетата
44
70-годишната родилка от Уганда: Бях отхвърлена от обществото, защото нямах деца
Снимка: Туитър

70-годишна жена от Уганда роди близнаци чрез ин витро.

Всяка година в Уганда се раждат близо 1 милион и половина деца. Въпреки големият брой, в страната има и много жени, които не успяват да изпитат емоциите на първата майчина прегръдка. След повече от половин живот, в една от болниците за репродуктивно здраве в столицата Кампала, новородени близначета връщат усмивката на 70-годишната Сафина Намуквая.

Още по темата

„В обществото, в което ние живеем, е много трудно да бъдеш приета, ако не си майка. Чувствах се отхвърлена, точно защото нямам деца. Исках да бъда уважавана жена. Започнах да се моля да получа шанса, да получа благословията за едно дете. Така щях да заслужа уважение“, казва Сафина Намуквая пред bTV

За първи път тя става майка на 67 години. И трите ѝ деца са родени в една и съща болница чрез ин витро процедури.

„За мен възрастта – това са просто числа. Ако една жена е подходяща за това – тогава бих я попитал – какво ти отне толкова време, за да дойдеш при мен? Аз вярвам в Бог. В Библията има история за жена на име Сара. Тя ражда на възраст от 90 г. Написано е в библията. На 90“, коментира д-р Едуард Сали.

Сафина няма образование. Животът ѝпреминава в земеделие.

„Разделих се със съпруга ми, защото не можех да имам деца. По-късно, когато се реших на тази стъпка, започнахме да общуваме отново. Доведох го тук. Убедих го да бъде донор за моите деца. Разбира се, мисля за това, че те ще останат без мен. Знам, че съм много възрастна. Взех това решение с пълното осъзнаване за възрастта ми. Но аз съм вярващ човек. Моля се много. Смятам, че ако Бог ми е позволил, това е благословия да ги имам“, обясни Садина.

Всяка година в болницата, където е родила 70-годишната майка, постъпват 1500 жени за ин витро процедури. При 50% от тях има успеваемост.

„Африка е много по-различно място от Европа. Когато тук едно дете се роди в едно село, то се ражда сред общност, която ще се погрижи за него. Когато се роди, освен родителите на това дете, цялото село ще се погрижи за него, като едно голямо семейство. Разбирате ли? Ако нямам вода, ако нямам храна – съседът ми ще ми даде. Така че, ако майката почине, селото ѝще се погрижи за бебето. Цената на инвитрото тук е приблизително 5000 щатски долара. Ако включим всичко съпъстващо процедурите, то тя достига 10 000. Когато една жена иска да роди по този начин, то тя започва да търси подкрепа от различни места и да събира пари. Много хора се отзовават и помагат“, каза д-р Сали.

Сафина ражда момче и момиче. Бебетата в момента са под лекарско наблюдение в кувьози. Жителите на селото, в което живее 70-годишната жена, чакат с нетърпение завръщането на майката и новородените.

„В нашата култура има специални имена за близнаци. Ако бебето е момче и е по-малкото, то се нарича „като“, а ако момиченцето се роди първо – то се нарича „бабиди“. В нашата култура, ако някой роди близнаци, ще бъде двойно по-уважаван. Сега съм повече от щастлива“, обясни Сафина Намуквая.

В момента жената търси финансова подкрепа, за да подсигури здравето на своите деца. Достъпът до храна и здравни услуги в страната все още са сред основните проблеми за високия процент на ранна детска смъртност. По данни на УНИЦЕФ за изминалата година неонаталната смъртност засяга 1 от 37 новородени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: родилкаУганда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
6
 
! Отговори
Майка преди 4 месеца
Да искаш да раждаш деца, при условие че нямаш нито средствата, нито възможност да ги отгледаш и възпиташ е жестоко... много жестоко . Това обрича собствените ти деца на тежък и изпълнен с трудности живот само ти да си "начешеш ккраста" и да се похвалиш че си родила.... Дано се намерят добри хора които да отгледат децата на тази стара жена която ще има нужда някой нея да гледа след 2-3 години...
40
0
 
3
 
! Отговори
до 40 преди 4 месеца
До Анонимен,точно като българското нали?
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не разбрах кой е платил за това? Вероятно ООН:) ? Нищо безплатно няма.
38
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ОБЩЕСТВО, КОЕТО УВАЖАВА ЖЕНАТА САМО АКО ИМА ДЕЦА, Е ПО- ДОЛУ И ОТ ЖИВОТИНСКО.
37
4
 
3
 
! Отговори
Може да се изследва преди 4 месеца
ембрион за евентуални малформации,но не знам дали може да се изследва яйцеклетка, за да се установи дали е годна да създаде читаво дете.Затова мисля, че трябва да се води широкомащабна и агресивна разяснителна кампания.Колко хора знаят, че в тийнейджърска възраст в организма на момичето има около ПОЛОВИН МИЛИОН яйцеклетки, а когато то достигне 35-годишна възраст броят на яйцеклетките е вече не по-голям от 25 000 ?Така че, ако някоя има непреодолими пречки да роди млада,нека си замрази яйцеклетки
36
4
 
5
 
! Отговори
До Озадачена преди 4 месеца
Доколкото знам от научно-популярни статии, след менопаузата всяка жена разполага с още около 1000 яйцеклетки, които обаче не могат да узреят поради това, че организмът им произвежда по-малко количество от определен хормон. Някои западноевропейски клиники претендират, че могат да предизвикат овулация дори и на 80-годишна жена. Друг е въпросът какъв е смисълът от това. По-големият проблем е, че качеството на яйцеклетките на възрастната жена не е като при младата. Може да се.....
35
3
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 4 месеца
"....Вярно е на богатите им трябват роби за децата им.."........ Нищо подобно! Въобще няма да работят печките. Ще се рисуват по лицата, ще подскачат край огъня цял ден и ще чакат хеликоптерите да им пуснат храна, дрехи и лекарства. Междувременно светкавично ще се размножавот.
34
3
 
14
 
! Отговори
Хм.... преди 4 месеца
МИЛИОН И ПЕТСТОТИН ХИЛЯДИ БЕБЕТА НА ГОДИНА в държава която оставена сама на себе си ще отчита бебшка и детска смъртност от ГЛАД и лоши условия 90% ОТ РОДЕНИТЕ БЕБЕТА. Добре че са УНИЦЕФ и помощите от белите държави в които хората пренебрегват семействата си за да работят и да даряват пари, дрехи, вода и храна на държавите раждащи необразиовани и не обичащи да работят ползватели на социални помощи ... АКО ТОВА ОГРОМНО НАСЕЛЕНИЕ НА УГАНДА ЗАПОЧНЕ ДА РАБОТИ , СТРАНАТА ЩЕ СТАНЕ КАТО ПРИКАЗКА. НО ...
33
3
 
12
 
! Отговори
хммм преди 4 месеца
Помислих че Нелсън Мандела е родил
32
6
 
6
 
! Отговори
Смех преди 4 месеца
Много е смешно как някои си мислят чр непррменно те трябва да родят а не други все едно копилетята които ще се чръкнат ще са някакви киборзи а не средно статистичрски кофри и наркомани каквито всъщност ще са
31
9
 
7
 
! Отговори
ОЗАДАЧЕНА преди 4 месеца
По-важното тук е да се подчертаете, че яйцеклетките са донорски, за да не се заблуждават жените, че имат време ....Изключение е след 40 г. жената да роди със собствен генетичен материал, няколко години след тази възраст е невъзможно.
30
3
 
8
 
! Отговори
Това преди 4 месеца
не си струва нито да се чете, нито да се коментира. Който разбрал, разбрал! На всички, приятен ден!
29
6
 
16
 
! Отговори
Дзъ преди 4 месеца
Не всички хора имат деца. Ако човек няма - според мен просто трябва да приеме този факт и не да не залага егоизма си срещу друг човешки живот.
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
на снимката щастливия татко ли е?
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом може де Ниро да става на 85 г. баща, тогава тази е младок.
26
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като оставим настрана цялото безумие на това решение, интересно как се възстановява организма на 70 годишна жена след бременност и раждане, и откъде изобщо има сили да се грижи за две новородени..Да са живи и здрави всички, но на 70 ми идва малко прекалено + селото, дето щяло да гледа децата... Пази боже!
25
4
 
12
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 4 месеца
Сега остава и ЛГБТ-тата да се научат да раждат и ще стигнем социалистическия капитализъм!!
24
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те тия народи дето имат прираст на населението Китай, Индия, Индонезия, Пакистан....да не да правят по 5,6 деца че да им създадат условия за живот, да ги образоват и да ги изграждат като личности? Размножават се като животни без да влагат смисъл на родителството!
23
4
 
9
 
! Отговори
До 16 преди 4 месеца
Вярно е на богатите им трябват роби за децата им
22
7
 
12
 
! Отговори
Нео преди 4 месеца
Най-слабото нещо, което може да се каже за такъв случай е "огромен егоизъм". Останалото са тежки диагнози!

Спонсорирани публикации