Позабравен "герой": Мадуро е готов на всичко, за да запази властта си

Венецуелският президент ескалира напрежението с Гвиана и арестува опозицията
10 дек 2023 21:45, Красимир Ангелов
75
Позабравен "герой": Мадуро е готов на всичко, за да запази властта си
Снимка: БГНЕС

В продължение на десетилетие венецуелският президент Николас Мадуро се задържа на власт въпреки масовите протести, широко разпространената бедност и отчаяние, строгите санкции на САЩ и международните опити за признаване на алтернативно правителство. Инстинктите му за оцеляване отново се проявяват.

Тази седмица режимът на Мадуро нареди да бъдат арестувани ключови помощници на главния му политически противник, подлагайки на изпитание търпението на американските служители, които временно облекчиха санкциите, защото Венецуела обеща свободни и честни президентски избори догодина. Той също така бавно изпълнява исканията на САЩ за освобождаване на задържани граждани, пише Bloomberg TV Bulgaria.

През последните дни той разтревожи дори регионалните си съюзници, като поиска голяма част от земята, за която претендира съседна Гвиана, да стане венецуелска държава, заплашвайки да спре дейността на петролните производители, които правят бизнес там. Въпреки че Венецуела претендира за права върху територията, известна като Есекибо повече от век, изборът на Мадуро да изостри спора сега засилва усещането за хаос в Каракас.

Още по темата
В действията на 61-годишния Мадуро, който вече управлява по-дълго от предшественика си Уго Чавес, вдъхновяващия лидер на венецуелския социализъм, починал през 2013 г., има известна логика. С малки шансове за победа на открити избори, Мадуро използва почти всички налични лостове, за да събере вътрешна подкрепа и да си осигури удължаване на президентството.

Мадуро "се движи по спиралата", казва Кристофър Сабатини, старши сътрудник за Латинска Америка в Чатъм Хаус, политически институт в Лондон.

"Той не иска да има свободни и честни избори. Сега, когато има далечна възможност за политическа промяна, каквато преди не съществуваше, всички ангажименти, за които се съгласиха, изведнъж изглеждат наистина страшни."

Рискът е Мадуро да отиде твърде далеч, да отчужди САЩ и други световни сили и да накара венецуелската икономика да се срине. Досега САЩ проявяваха толерантност, тъй като администрацията на Байдън не би искала нищо повече от това да отвори крановете на най-големите петролни запаси в света и да забави отлива на венецуелски мигранти на север. Но всяко ново посегателство от страна на Мадуро подкопава аргумента, че облекчаването на санкциите насочва страната към демокрация и международно сътрудничество.

Със сигурност Мадуро е доказал, че умее да запазва контрола си върху лостовете на властта дори по време на криза. Военното му ръководство остава лоялно, а той изгради своя собствена версия на Чавизма, повтаряйки легендарните многочасови телевизионни речи на предшественика си, но добавяйки и някои стъпки към капитализма. Репресиите му срещу инакомислещите досега са държали под контрол опонентите му въпреки непопулярността му.

Социологическите проучвания показват, че ако изборите се проведат свободно, Мадуро ще загуби сериозно от кандидата на опозицията Мария Корина Мачадо. Тази седмица правителственият прокурор обвини трима от помощниците на Мачадо в държавна измяна, конспирация и пране на пари, като заяви, че те са подготвяли саботаж на референдума, който е имал за цел да събере подкрепа за превземането на Есекибо.

"Мадуро действа в момент, в който трябва да спаси вътрешните връзки с населението и да повиши популярността и мобилизационния си капацитет", заяви Луис Висенте Леон, ръководител на местната социологическа агенция Datanalisis. "Не мисля, че той възнамерява да напредне отвъд това. Макар че, разбира се, когато се занимаваш с тези стратегии, не знаеш кога някой ще излезе извън контрол".

Понастоящем Мачадо е лишена от правото да заема длъжността, въпреки че Венецуела е очертала правен път за възстановяване на нейната правоспособност под натиска на САЩ. В замяна на постигането на споразумение с някои опозиционни лидери, Министерството на финансите на САЩ облекчи санкциите за петрола миналия месец, което позволи на чуждестранни компании, включително Chevron Corp. да разширят дейността си в страната и да увеличат износа, осигурявайки на Венецуела така необходимите приходи.

Срокът на тези лицензи обаче изтича след шест месеца, което означава, че санкциите могат да бъдат въведени отново, ако преговорите за свободни и честни избори не постигнат напредък. САЩ също така заявиха, че могат да отнемат лицензите преди това, ако Венецуела не спази ангажиментите си.

Войнственото отношение към Гвиана и неотдавнашните арести на сътрудници на Мачадо не са проблем само за Вашингтон. Те натоварват и наскоро възстановените отношения на Мадуро с Бразилия, като принуждават дългогодишния му съюзник - президента Луис Инасио Лула да Силва, да посредничи в конфликта между северните съседи.

"Ако има нещо, което не искаме в Южна Америка, това е война", заяви Лула в четвъртък.

Много наблюдатели смятат, че военна ескалация срещу Гвиана е малко вероятна и че Мадуро прави саботаж, за да си осигури подкрепа от социалистическата си база. Освен това той може да използва напрегнатата ситуация, за да консолидира властта си.

"Мадуро се опитва да запази аварийна карта, която би могъл да използва в случай, че изборите се превърнат в сериозна опасност за него", каза Леон. "Той би могъл да я използва, за да отложи изборите, още повече ако не е постигнал преговори, които да намалят разходите му за напускане".

Дори ако Мадуро успее да запази стабилността, крехкият демократичен процес у дома и враждебността на границата са достатъчна причина за безпокойство на инвеститорите. Подновяването на американските лицензи след първоначалния шестмесечен период "вече е изложено на риск", заяви анализаторът на Wood Mackenzie Луис Хаюм, като предупреди, че ограниченията могат да бъдат наложени отново дори по-рано.

Очаква се добивът на петрол да нарасне с 25%, ако чуждестранните компании продължат да увеличават дейността си в страната до края на 2024 г. Според икономиста Асдрубал Оливерос, ако американските петролни лицензи бъдат отменени, очакваният растеж на Венецуела от 9,7% ще намалее повече от два пъти, а приходите от около 8 млрд. долара ще се изпарят.

"Това е показателно за икономическата нестабилност на страната", казва Оливерос, ръководител на местната фирма за финансови анализи Ecoanalitica. "Промените само в няколко лиценза могат драстично да повлияят на икономическите резултати на Венецуела".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Onemadman преди 2 месеца
Уго Чавес е законният президент на Венецуела, независимо дали на САЩ им харесва или не. Онзи другия дето се самообявни за президент не е никой. Там президента се избира от народа на Венецуела, а не от чуждестранни господари. Докога света ще търпи САЩ да се месят навсякъде и във всичко. Време е да се сложи край на американската хегемония. Русия, Китай, Иран, Венецуела, Северна Корея, Индия и тн ще успеят да направят това скоро.
47
1
 
2
 
! Отговори
Red Лъжец номер 1 преди 2 месеца
През целият си първоначален живот Уго Чавес е бил нещо като КРАЙНО ДЕСЕН ФАШИСТ избиващ левите и комунистите близък като идеология на Франко или Пиночет и като такъв прави преврат и се обявява за ДОЖИВОТЕН ДИКТАТОР и точно тогава УГО ЧАВЕС вероятно достига до невероятното прозрение да стане КОМУНИСТ....................Вечният Николас Мадуро е вечен защото покрай кумира и вожда му ЛЪЖЕЦА УГО ЧАВЕС целият световен елит му симпатизира но от СЪЖАЛЕНИЕ
46
1
 
1
 
! Отговори
Kiss на Мадурто преди 2 месеца
Бил Клинтън назначи АЛЧНИЯТ ЛЪЖЕЦ Уго Чавес които първо взе цялата власт,стана ДИКТАТОР и чак тогава за ПЪРВИ ПЪТ станал комунист.........................ПОД ЗАКРИЛАТА и ОХРАНАТА на ХЕНРИ КИСИНДЖЪР винаги е бил НИКОЛАС МАДУРО изрекъл перефразирано без да променям смисъла:"ПО-ДОБРЕ Е ДА СИ ВРАГ НА САЩ КАТО НИКОЛАС МАДУРО ОТКОЛКОТО ДА СИ ПРИЯТЕЛ НА САЩ"
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А ама това не е ли статия за Зеля, който забрани всички партии освен своята, загробва страната си, и убива народа си?? Или може би байден който си арестува основния опонент?? Не? А това е някой друг
44
2
 
1
 
! Отговори
Мастър Путин преди 2 месеца
Отново боднах мойте абонати от бедна америчка и им отнех единствената надежда да се оправят...... Сега от немотия, тазпъват кабели по улиците да зареждат ламарините си. Хора се препъват в кабелите, майки с колички се пребиват, ужас някакъв, но така е когато не слушаш Големия Брат от Россия....... ставаш *** а тях ги газят без предразсъдици бухахахахахахахах
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бил готов на всичко? Нещо като киртака и кокора. Бай *** го е описал Алеко как прави избори - там казва че ако оня целуне надолу, Бай *** ще целуне още по-надолу?
42
1
 
3
 
! Отговори
емо преди 2 месеца
Какво ги засяга тези цивилизовани св...не кой колко ще управлява. Изкуфелият престъпник нито знае какво говори, нито помни това което казва след 20 минути и мисли да участва в Президентtските избори и сякаш всичко това е нормална .
41
2
 
7
 
! Отговори
ами преди 2 месеца
Един по кратък и по верен прочит за ситуацията във Венецуела:Мадуро от самото начало не се съгласява сащ да им се меси във вътрешните работи,по специлано американска компания да добива ПОЛОВИНАТА петрол на Венецуела и затова получава санкции,ембарго,т.е.наказание.Подобни са сценариите в Сирия,Ирак,Либия и т.н.-не допускаш сащ да диктуват правилата в твоята държава-получаваш накзание и ембарго.Всичко друго е бла бла бла
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Близо до САЩ - лошо! Срещу САЩ - лошо! Със САЩ - още по-лошо!
39
0
 
4
 
! Отговори
Дядо Соци преди 2 месеца
До Анонимен 64 И с Русия е същото. Ризи , блузи , кой каквото нахлузи . И в Русия ,същата носия. .Няма прокопсия.
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Типичен комунист - държавата му бедна, хората обезверени, а той пак иска властта. Като не ставаш, се оттегляш, а не избиваш всички, които са несъгласни с безумията ти. Всички комунисти на въжето.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Mадуро се къпе в петрол, а вие не ))))
36
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Друго си е краварника да си го присвои...
35
7
 
5
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 месеца
И този е за пребиване като Ким.
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нямаме си наши проблеми, та ще се занимаваме с Венесуела, страна на другият край на света.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия създаде ли ВМФ И ВКС бази във Венецуела? - https://dzen.ru/video/watch/6572ebff52f7e449b68f2f81
32
2
 
2
 
! Отговори
Hugo Chavez преди 2 месеца
Boss-a на кокоса
31
6
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Мадуро е менте кат Тошо и Тиквата. Чавес беше истински ръководител и затова го отровиха.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мадуро е готов на всичко, а байДжо пропусна шанса да спаси Пиндостан: https://dzen.ru/video/watch/6574180d6953fc7de56a16aa
29
7
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Ахахаха :))) Къде се е чуло или видяло диктатор сам да сдаде властта и да иска честни избори? А Мъдypчо върви точно по стъпките на учителя си Пyтлapaх. Арести за опозицията с измислени обвинения, мераци за заграбване на чужди територии, направо 1:1 И дрогаре, забележете, в държавата му американски компании вадят нефта - Шеврон 1 от тях. И ако се махнели щяла да се срине икономиката, щото Мъдypчо не може сам да си го вади. Точно като нашата история с канадците Дънди Прешъс и златото :)))

Спонсорирани публикации