Паметникът на Съветската армия няма да се побере в музея на социалистическото изкуство

Това твърди директорът на музея
11 дек 2023 22:30, Стела Стоянова
266
Паметникът на Съветската армия няма  да се побере в музея на социалистическото изкуство
Снимка БГНЕС

Трудно Музеят на изкуството от периода на социализма ще намери място за съхранение на Паметника на съветската армия, ако той бъде демонтиран. Това твърди пред радио "Фокус" директорът на музея Николай Ущавалийски.

"В началото на лятото имахме среща с областния управител на София Вяра Тодева. Тя дойде в музея и заедно се уверихме, че в музея трудно ще се намери място за този паметник - поради размерите му. На срещата присъства и директорът на Националната галерия. Стигнахме до мнението, че преди да се предприемат стъпки за преместването на паметника, трябва да се изготви един архитектурно-художествен проект", каза Ущавалийски.

Демонтирането на паметник и ситуирането му в друга среда означава да се направи един нов паметник – до този момент нямаме никакви конкретни податки как ще изглежда този паметник в новата му ситуация, отбеляза още той.

В скулптурния парк няма никакво място за разполагането на такава мащабна скулптура, твърди Ущавалийски.

"Не е ясно дали само от високия постамент трите фигури с централната група ще бъдат преместени. Има релефи и фланкиращи групи и единственото място, което виждаме като възможност, за да приютим паметника в музея, е от северната страна на сградата – оградата, която гледа към улицата на КАТ. Пространството е около 1 декар, което за мен също не е достатъчно, но е единствената възможност паметникът да бъде част от музея", заяви директорът на Музея на изкуството от периода на социализма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
4
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
НАПИШЕТЕ В ГООГЛЕТО: МУЗЕЙ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ИЗКУСТВО /// ТАКА ЩЕ ВИДИТЕ , ЧЕ ИМА СВОБОДНА ПЛОЩ ЗА 10 ТАКИВА ПАМЕТНИЦИ КАТО НА СССРМОЧА
142
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В депото за скрап се събира, пращайте я там тая купчина железа.
141
3
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
ЛЪЖЕ !!! ВИЖДАЛ СЪМ ПЛОЩТА НА МУЗЕЯ И МОЖЕ НЕ ЕДИН А 10 ТАКИВА ПАМЕТНИКА И ПОВЕЧЕ ДА СЕ ПОСТАВЯТ! И ЩЕ СЕ ПОСТАВИ САМО ОРНАМЕНТА А НЕ ВСИЧКО! ТОЗИ Е НАЗНАЧЕН ПО ВРЕМЕТО НА БСП
140
5
 
14
 
! Отговори
BUAR 110th OMbR преди 5 месеца
На 11.12.23г. Русия изстреля 8 балистични ракети към Киев. Всички ракети бяха унищожени от американските ПВО системи Пейтриът. За уточнение - всяка от тези ракети струва 7 милиона долара :)) 70% от руснаците използват външни тоалетни, но само за една вечер изстрелват ракети и дронове за 60 милиона долара. Това, че никое от оръжията не достига до целта ...това е маловажно за външнооблекчаващите се империалисти.
139
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На паметникът са изобразени войник от Трети Украински фронт и българско семейство, които празнуват победата над Хитлер. Та проблема с паметника какъв е ? Украинският войник, българското семейство или победата над Хитлер? Логично погледното, тези които искат разрушаването му са транс-нацисти, получаващи 4 хиляди лева в копейки от Путин.
138
3
 
10
 
! Отговори
Военен сапьор преди 5 месеца
Толквъз ли нема некой да турне малко тротилец, огнепроводен шнур с капсул детонатор прикрепен към тротилеца и конец паметника. БУМ
137
2
 
5
 
! Отговори
Швейк преди 5 месеца
Под ***-та съм заредил тротил,от другата страна стърчи фитил....
136
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Щом Альоша остава, може този до него! Поне да са тройка!
135
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябва да се подходи както към ИПК "Родина".
134
6
 
16
 
! Отговори
Иван кацарски преди 5 месеца
ТОЗИ ""ПАМЕТНИК""СИМВОЛ НА ЗАРОБВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ,НАПРАВЕН ОТ ШЕПА КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ БКП ,ТРЯБВА ДА СЕ ГРЪМНЕ И РАЗРУШИ НАПЪЛНО!!!!
133
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Еи пак някой ще открадне пари и демонтиране и монтиране арт проекти се правели хахахаай
132
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ☆ Какви "милиони" бе, Копейката събра по-малко гласове от Воленчо в добрите му години.
131
6
 
0
 
! Отговори
☆ преди 5 месеца
Брат, само ти не си! Всички други сме купени, милиони сме!
130
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айдееее, започнаха да вадят бюрократичните тарикатлъци, само и само да не бъде преместен. Абе в тая "държава" има ли някой, който НЕ Е купен от руснаците?
129
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Запушете дупката Царичина с него - да не избега извънземното, че чак тогава ще видиме ком боп яде ли
128
1
 
12
 
! Отговори
Туряте го преди 5 месеца
Туряте го отгоре на Бузлуджа. Там няма да пречи
127
3
 
15
 
! Отговори
Успех Паметниче преди 5 месеца
Може да го натварим на една платноходка и да му пожелаем попътен вятър към Mother Russia. И ще стисками палци да стигни.
126
1
 
9
 
! Отговори
Тъй ли, ужс... преди 5 месеца
Тогаз го карайте да го претопят за железо.
125
12
 
2
 
! Отговори
НАТОСТАН преди 5 месеца
НАТОВСКИТЕ *** ОТДОЛУ СЕ ПРАЗНЯАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО АМА НИ САМАЛЕТКИ НА БТР-И НИ ШИНГЕНИ ШЕ ВИДЯТА ХАХАХАХАХ! 15 ГОДИНИ ПРОГРЕС И ВСЕ ОЩЕ ПРЕЖИВЯТ В НАЙ ДОЛНАТА ЕВРОБЕЙСКА ДУПА АМА СЕ ПРАЗНЯТ СЯКАШ СА БЕЙОВЕ ХАХАХАХА! НАТОРОБИ ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ГМО, АСАН, УАЛИД И МАХМУД !!!
124
6
 
10
 
! Отговори
BUAR 110th OMbR преди 5 месеца
Инсталирайте средновековен катапулт и стреляйте по паметника с русофили. Да има малко забавление за нас нормалните и да покажем на децата си какви не трябва да бъдат, за да не скачат в катапулта след години.