Паметникът на Съветската армия няма да се побере в музея на социалистическото изкуство

Това твърди директорът на музея
11 дек 2023 22:30, Стела Стоянова
266
Паметникът на Съветската армия няма  да се побере в музея на социалистическото изкуство
Снимка БГНЕС

Трудно Музеят на изкуството от периода на социализма ще намери място за съхранение на Паметника на съветската армия, ако той бъде демонтиран. Това твърди пред радио "Фокус" директорът на музея Николай Ущавалийски.

"В началото на лятото имахме среща с областния управител на София Вяра Тодева. Тя дойде в музея и заедно се уверихме, че в музея трудно ще се намери място за този паметник - поради размерите му. На срещата присъства и директорът на Националната галерия. Стигнахме до мнението, че преди да се предприемат стъпки за преместването на паметника, трябва да се изготви един архитектурно-художествен проект", каза Ущавалийски.

Демонтирането на паметник и ситуирането му в друга среда означава да се направи един нов паметник – до този момент нямаме никакви конкретни податки как ще изглежда този паметник в новата му ситуация, отбеляза още той.

В скулптурния парк няма никакво място за разполагането на такава мащабна скулптура, твърди Ущавалийски.

"Не е ясно дали само от високия постамент трите фигури с централната група ще бъдат преместени. Има релефи и фланкиращи групи и единственото място, което виждаме като възможност, за да приютим паметника в музея, е от северната страна на сградата – оградата, която гледа към улицата на КАТ. Пространството е около 1 декар, което за мен също не е достатъчно, но е единствената възможност паметникът да бъде част от музея", заяви директорът на Музея на изкуството от периода на социализма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
6
 
10
 
! Отговори
Килгор Траут преди 6 месеца
Да го дадат на Копейкин с условие, че няма да го препродава и няма да го предаде за вторични суровини. За по-сигурно другарката Нинова да му бъде надзорник и консултант по съхранението. Периодично и Мая да ги ревизира, че току-виж са го продали и са си разделили парите (долари, не рубли...). Така и тримата ще мирясат и ще се кланят на кумира си всеки ден и нощ. А постаментът нека си стои; комунистите може оттам да гледат към Москва и да пеят тъжни песни като евреите от ,,Набуко"...
122
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В България не е имало фашизъм, а комунистите в България по нареждане на Масква, агитираха България да влезе в Тристранният пакт. Обърнаха палачинката след германското нападение на СССРто на 22 юни 1941г.България не обяви война на СССР, остави посолството открито, единственно от съюзниците на Германия. но въпреки това СССР ни обяви война и нахлу в царството.За това паметникът трябва да бъде унищожен, а не преместен.
121
4
 
10
 
! Отговори
АнтиЗомби преди 6 месеца
Взривявай :))
120
2
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 месеца
Да го подарят на братята ромалеcте. Те ще го разглобят безплатно, само и само да се докопат до фигурите горе. А тях ще предадат на вторични суровини :))) Също така може да го подарят на Мутрафонова, да си го сложи в двора на посолството ;)))
119
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 74Гърция има гражданска война и диктатура до 1973 година. И в България щеше да има..)))В Гърция гражданската война я започнаха комунистите финансирани от Маскве и има разлика между военнен преврат и военен режим, и фашизма. Що не отидеш да убедиш обикновенният грък, че до 1973г.са имали фашистко правителство, побоят ти е гарантиран.
118
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
при скрападжийте има много място
117
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да ни върнат откраднатото злато!Иначе копейките реват,че изнасят кал и глина за обработка.А те ни взели готови кюлчета.
116
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пасолья голям.Място има.
115
3
 
8
 
! Отговори
Обяснявам преди 6 месеца
Хората вече обясниха как ще стане. Ще резнат металните неща на глезените. Тогава, като се струпат на купчина, ще се съберат и на по-малко място. Бетонните постаменти засега няма да ги махам, може да се измисли нещо друго за тях. А каквото метално остане да стърчи, то ще е малко и ще може да се изпили. Така всички ще са доволни.
114
4
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 месеца
Както винаги тука има 2-3 рус0р0ба които скимтят вечните си опорки как всичко написано за загниващото блато наречено русия е пропаганда. Те са платени ботове за копейки и си мислят че внушават на аудиторията че са 200-300. На последните избори се видя колко струват тези като един от техните ман*гали костадинов и подобни червени под*логи. България е с Европа и САЩ а не с първобитни диваци от блатная.
113
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 6 месеца
на павета.Павета марка "***
112
0
 
5
 
! Отговори
Долу П С О преди 6 месеца
И неискам да ви слушам повече глупостите!
111
1
 
7
 
! Отговори
М О Ч А на Чакъл преди 6 месеца
120 Не България да е такава мизерна Заддунайска корумпирана комина на ДС Мафията
110
3
 
13
 
! Отговори
Последно преди 6 месеца
Руснаците си купили имоти, вили, къщи и прочие при еврогейовете или краварите и сега не могат да отидат там или да ги продадат. А ако успеят да ги продадат, много трудно могат да получат денгите, защото късокракото диктаторче путлин им прибира валЮтата от сметките и им дава рубли.Руснаците искали да отдъйхают в Турции и Тайланде, обаче там не искали рубли, ами искали долари. То пък, те само на черната борса, 200 за доларче.
109
3
 
7
 
! Отговори
Хюго Капет преди 6 месеца
Все пак е музей на социалистическото изкуство, не на социалистическите ***, изхвърлени по бунища и кофи. Там няма много неща, но са подбрани такива с естетическа стойност от вероятно милиони предмети, останали от това време. Защо трябва да се слага в музея този уродлив монумент.
108
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Всеки разумен знае че блатная е причината за която сме в това състояние." Демек да имаме собствена държава?
107
1
 
3
 
! Отговори
Долу ОкупаторскияПСО преди 6 месеца
118 *** ло умна е Русосифилистичната част само!
106
12
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
какво ви пречи паметника бе, дървени шопи? вие сте хуни, и не заслужава там да е столицата на майка България! гръм да ви тресне, дано!
105
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 111: бегай у анадола да целуваш цървула на Ердо. Преди това наплюй и Вазов.
104
4
 
11
 
! Отговори
Истината преди 6 месеца
Всеки разумен знае че блатная е причината за която сме в това състояние. За тези които питат какво е станало за последните 33 години, как мислите че е лесно да се излезе от това блато в което нациският руски режим ни въвлече за 45 години?