Министерство на икономика отчита: Цените на основни храни падат с до 40%

Това се дължало на "Достъпно за вас"
123
Министерство на икономика отчита: Цените на основни храни падат с до 40%

Само за първия месец от началото на инициативата "Достъпно за вас" се наблюдава намаление в цените на част от основните хранителните стоки от поне 10 на сто, а при някои продукти то достига и до 40 на сто. Това отчитат като резултати на кампанията от Министерството на икономиката и индустрията на база на сравнение на цените на предлаганите стоки спрямо тези преди стартирането й.

При някои от храните, включени в инициативата, през последната седмица се отчита до 40 на сто по-ниска цена, съобщиха от ведомството. Такъв е примерът с олиото, ориза и портокалите. При сиренето и кашкавала, включени в инициативата, намалението стига до 22 на сто. Сред продуктите на най-добра цена, предлагани от други продуктови групи, са яйцата, бобът, пилешкото месо и киселото мляко.

Още по темата

Инициативата "Достъпно за вас" започна точно преди месец, а целта й е да бъдат постигнати най-добри цени за българските потребители на хранителните продукти от първа необходимост, като възможно най-ниската цена не е за сметка на качеството, напомнят от Министерството. Тя обхваща около 50 продукта от т.нар. малка потребителска кошница. От тях най-малко 16 стоки в един магазин трябва да са отбелязани с логото на кампанията непрекъснато. Те включват хляб и зърнени храни, варива, месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци, брашно, захар, растителни масла и мазнини, а от началото на декември и риба.
"Достъпно за вас" стартира на 15 ноември с три от национално представените търговски вериги в около 200 магазина в цялата страна. За първия месец вече са се включили 13 партньора, сред които има и регионални вериги магазини от областите Варна, Бургас, Шумен, Търговище, Сливен, Плевен, Пазарджик, София област и др. Търговските обекти, в които потребителите могат да открият стоките, са вече над 400.

"Министерството продължава разговорите и с други потенциални участници, като целта е кампанията да достигне до всяко кътче от страната", коментира министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, цитиран в прессъобщението. По думите му следващият етап е инициативата да се разрасне, като в нея се включат и други стоки от първа необходимост.

За по-голяма информираност на потребителите продуктите от инициативата с най-добра цена за конкретната седмица са обозначени с логото на "Достъпно за вас" във всеки един магазин, който е част от кампанията. Намалените продукти са обозначени и в съдържанието на брошурите на търговските вериги и дигиталните им издания. Информация за продуктите може да бъде намерена и на сайта на кампанията https://dostapnozavas.bg, където могат да бъдат открити и партньорите в инициативата. На сайта има и сравнение на потребителската кошница с 16 от най-търсените продукта за седмицата и цената им преди и след стартиране на кампанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тая сьомга и това авокадо баба ти само туй е яла ве жендаре, я прочети колко живак има в нея.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 27 - Това и през пост да го пишеш, няма кой да ти повярва. Освен, ако не тръгнеш да ми пазаруваш, без да ми показваш касовите бележки.
28
2
 
18
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Ураааа, комунизма се завръща. Заплата 2008-1500лева, 2023-2000лв. Кашкавал хубав, не менте, 2008-12 лева, днес минава 30 лева. Мдааа, храните наистина са поевтинели.
27
4
 
9
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
Сьомгата все още си е 42 лева за килограм. Не съм видял някъде да я продават за 25 лева. Не знам за какви цени 40% надолу говорят. Ям сьомга и авокадо и за ден храната ми е 40 лева. Готвя вкъщи.
26
1
 
11
 
! Отговори
така таака преди 5 месеца
До Анонимен Бутот е от замразен динозавър от военния резерв на Аржентина , който пък се подменя .
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КАШКАВАЛ- 16.50, ЛУКАНКА- 16.80ЛВ- ИНФЛАЦИЯ НОЕМВРИ НСИ- 5.4%
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А моите очи и портфейлът ми отчитат обратното - вдигат се точно преди Коледа.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Къде е тва?
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как лъжат, цените си паднаха много преди "Достъпно за вас" което дори модерната тръговеия използват като безплатна реклама да продават продукти които преди това бяха по-евтини с едно 10-20%.
21
1
 
16
 
! Отговори
я па тия преди 5 месеца
Министерството на икономиката да не е открило гастроном да одим да си пазарувам от там с 40 % по-ниски цени .
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
СВИНСКИ БУТ БЕЗ КОСТ- 7ЛВ В КАУФЛАНД- "ДОСТЪПНО ЗА ВАС"
19
1
 
37
 
! Отговори
Спекула! преди 5 месеца
Под тази новина искам специално да поздравя производителят на най-разпространената майонеза у нас - майонеза Краси! С опаковка позната още от соца! Цена 0,86 за няма и година стана 2,36. Показването било заради войната в Украйна. И кое направи тази надценка?! Яйчен прах внос от Китай, растителни мазнини внос от Малайзия. Ей заради такива ненаситници няма да има оправия скоро. Ами пчелния мед? Пчелите на руска газ ли летят? Защо скочи двойно? Питам само...
18
1
 
12
 
! Отговори
Тупанджиев преди 5 месеца
Министерството на икономиката и индустрията се пише, неграмотници!!!
17
1
 
8
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
А пък ония ден си купих пуйка за 50лв да пробвам по коледа. Евтинджос.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПРАВИТЕЛСТВОТО ВЪВЕДЕ ПРОГРАМА "ДОСТЪПНО ЗА ВАС"- ОТВОРИ КАУФЛАНД ОТ ДЕКЕМВРИ МИНАЛАТА ГОДИНА И СРАВНИ КАК БЯХМЕ ПРИ СУЖЕБНИТЕ И КАКВИ СА ЦЕНИТЕ СЕГА!
15
1
 
23
 
! Отговори
аззззззззззззззззззз преди 5 месеца
Увеличават с 300 процента после намаление с 3-велики са
14
3
 
29
 
! Отговори
реалист преди 5 месеца
30лв. кашкавал,50лв.суджук,2.50лв хляб....Влезте първо в някой магазин и тогава говорете глупости
13
1
 
11
 
! Отговори
само дразните некадъ преди 5 месеца
С кат ми набият сметката им заявявам - свяляй 40% надолу бе
12
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Основни храни в България са по-скъпи отколкото в Германия и Франция, където доходите на хората са значително по-високи. Цените на млякото, сиренето и яйцата в България са с 23,1% по-високи от средното ниво за страните от ЕС, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Това нарежда страната ни на едно от първите места сред държавите от ЕС по най-високи цени на тези храни.
11
1
 
15
 
! Отговори
az преди 5 месеца
Днес поръчах, кило най-обикновен ориз за 4.49лв. Впечатляващо.