Министерство на икономика отчита: Цените на основни храни падат с до 40%

Това се дължало на "Достъпно за вас"
123
Министерство на икономика отчита: Цените на основни храни падат с до 40%

Само за първия месец от началото на инициативата "Достъпно за вас" се наблюдава намаление в цените на част от основните хранителните стоки от поне 10 на сто, а при някои продукти то достига и до 40 на сто. Това отчитат като резултати на кампанията от Министерството на икономиката и индустрията на база на сравнение на цените на предлаганите стоки спрямо тези преди стартирането й.

При някои от храните, включени в инициативата, през последната седмица се отчита до 40 на сто по-ниска цена, съобщиха от ведомството. Такъв е примерът с олиото, ориза и портокалите. При сиренето и кашкавала, включени в инициативата, намалението стига до 22 на сто. Сред продуктите на най-добра цена, предлагани от други продуктови групи, са яйцата, бобът, пилешкото месо и киселото мляко.

Още по темата

Инициативата "Достъпно за вас" започна точно преди месец, а целта й е да бъдат постигнати най-добри цени за българските потребители на хранителните продукти от първа необходимост, като възможно най-ниската цена не е за сметка на качеството, напомнят от Министерството. Тя обхваща около 50 продукта от т.нар. малка потребителска кошница. От тях най-малко 16 стоки в един магазин трябва да са отбелязани с логото на кампанията непрекъснато. Те включват хляб и зърнени храни, варива, месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци, брашно, захар, растителни масла и мазнини, а от началото на декември и риба.
"Достъпно за вас" стартира на 15 ноември с три от национално представените търговски вериги в около 200 магазина в цялата страна. За първия месец вече са се включили 13 партньора, сред които има и регионални вериги магазини от областите Варна, Бургас, Шумен, Търговище, Сливен, Плевен, Пазарджик, София област и др. Търговските обекти, в които потребителите могат да открият стоките, са вече над 400.

"Министерството продължава разговорите и с други потенциални участници, като целта е кампанията да достигне до всяко кътче от страната", коментира министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, цитиран в прессъобщението. По думите му следващият етап е инициативата да се разрасне, като в нея се включат и други стоки от първа необходимост.

За по-голяма информираност на потребителите продуктите от инициативата с най-добра цена за конкретната седмица са обозначени с логото на "Достъпно за вас" във всеки един магазин, който е част от кампанията. Намалените продукти са обозначени и в съдържанието на брошурите на търговските вериги и дигиталните им издания. Информация за продуктите може да бъде намерена и на сайта на кампанията https://dostapnozavas.bg, където могат да бъдат открити и партньорите в инициативата. На сайта има и сравнение на потребителската кошница с 16 от най-търсените продукта за седмицата и цената им преди и след стартиране на кампанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
5
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 5 месеца
Най-големият Исторически парк в света до Варна купува само от "Хора от народа"
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така е, щото навсякъде се напълни с прости хора. Които решиха, че са много велики, а народът по-*** от тях и могат да си го лъжат, както си искат. Да, да, ама не, народът не е *** и не им вЕрва, щото той го живее тоя "хубав" живот, дето отчитат, че са го постигнали. Дано сте чули и Киро умното днес как върти/суче и мрънка що не са на работа. Чули, че опозицията щяла да прави циркове, та и те да не останат по-назад. ОЖтделно мълвата за банкета довечера.
48
4
 
13
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 5 месеца
И КЪДЕ Е ТОВА КУПУВАМ ЕДНА МАРКА ЯЙЦА ОТ 4 ЛВ ЗА 6 ЯЙЦА СЕГА СА ЗА 4ЛВ И 10 СТ ЛУКАНКА 13 ЛВ НА 150 ГР КАШКАВАЛ 380 ГР ПОЧТИ 14 ЛВ СИРЕНЕ ПО БДС 700ГР ПОЧТИ 17 ЛВ И ОЩЕ И ОЩЕ КЪДЕ СА ТЕЗИ 40% НАМАЛЕНИЯ
47
3
 
17
 
! Отговори
Също преди 5 месеца
Като киро лъжете
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 46 - Глупости на търкалета, и тук има цена за кг. Май ти пишеш от някой бантустан.
45
2
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
И аз пазарувам от Кауфланд с "намаления", но по принуда. Само преди година имаше хубави фъстъци по 8 лева килограм, днес под 12-13 лева с намалението няма да намерите! Това е 50% инфлация при фъстъците!
44
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Във Западна Европа на всяка стока има и цена на килограм/литър. Така и да намаляваш грамажа на опаковката цената на 1кг е видна. Но това е при белите хора а вие в Бг сте бантуси(цветнокожи APEs).И те така.
43
9
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Аз имах най-високи доходи точно преди да дойде Борисов на власт, а именно 2008 година. От тогава насам все надолу като платежоспособност. Няма от какво да съм доволен освен от това, че има и доста по-зле от мен :) Това ме прави горд и никаква цена от 30 лева на кашкавал, няма да ми развали настроението. Ето, събарят някакъв паметник...нека, то е радостно, отивам да играя ръченица пред посолствата-руско, американско, джжендърско...
42
5
 
7
 
! Отговори
ТАШО преди 5 месеца
Стига с тези портокали.Българите искат банани.ама демократични.Цената е без значение.
41
2
 
10
 
! Отговори
Комунизъм нямаше ! преди 5 месеца
Беше социализъм, а сега ще плащате за едно яйце 50 стотинки !
40
1
 
21
 
! Отговори
ссс преди 5 месеца
До Спекула! Само допълвам, че от 250гр, сега е 200гр, та и от намален грамаж печелят, негодниците. Колбаси на баснословни цени от 20-30 годишно месо. А една нахалница обясняваше, че няма да ни отрови! При подобни цени продукцията трябва да е от прясно месо с необходимите хранителни и вкусови качества.
39
1
 
30
 
! Отговори
преди 5 месеца
Не мога да разбера защо лъжат така, всички знаят, че това не отразява реалността, дори хората, които са писали тези доклади го знаят.... Какво искат да постигнат, на какво се надяват?
38
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
31- ОТВОРИ БРОШУРА КАУФЛАНД- 11.12/17.12- ИМА И ЕЛЕКТРОНЕН ВАРИЯНТ- КАК ДА БЪДА ПО ТОЧЕН ОСВЕН, ЧЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАХ ТИЯ ДНИ ОТ ОЩЕ ХУБАВИ ЦЕНИ. И ОЩЕ ОТВОРИ НСИ- КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ ГОРЕ НАНАСЯТЕ НОЕМВРИ 2022Г ДОЛУ НОЕМВРИ 2023Г И ВИЖТЕ- 5.4%...
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А дано ама ТцЪ!!Радио Ереван, това са бг медиите и пУлитиците начело с Банкянския *** и Прасчо.Лъжи, лъжи и пак Лъжи!! 24/7 Лъжииии!!!
36
1
 
15
 
! Отговори
Величко преди 5 месеца
Ужасно се дразня , когато някой лъже повече от мен ! Що за министерство ? !
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това министерство да го преименуват на Министерство на пропагандата, щото те с друго не се занимават, само некви пълни измишльотини.
34
1
 
9
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 5 месеца
Те така и в магазина пише че има отстъпки до 70 процента, па като обиколиш 2 пъти и нищо евтино не намираш :) Туй рекламата е голяма работа! Да беха дали барем 1, подчертавам 1 пример дето била паднала цената с 40 процента. Ще ме спукат от смях!
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
хаха,пада само грамажа на продукта а цената върви нагоре
32
1
 
10
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 5 месеца
Те и " камъните падат от небето " .
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Иван - То, щот сьоНгата е основна храна на българина!