Зеленски поиска замразените руски активи от ЕС за възстановяването на Украйна

ЕС замрази руски активи на стойност над 200 млрд. евро
18 дек 2023 06:22, Александър Попов
150
Зеленски поиска замразените руски активи от ЕС за възстановяването на Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски изрази увереност, че ЕС ще продължи да предоставя финансова подкрепа на страната му и отново настоя замразените руски активи да се използват за възстановяването на Украйна, предаде Ройтерс.

Евросъюзът в четвъртък се съгласи да започне с Украйна и Молдова преговори за присъединяването им, но унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето на пакета от помощи за Украйна в размер на 50 милиарда евро.

"Процесът на преговори няма да бъде лесен, но най-важното е, че исторически сме взели решение в полза на едно нещо: Украйна винаги ще бъде част от нашия общ европейски дом", каза Зеленски в традиционното си видеообръщение.

Основният фокус на изказването му беше върху въпроса за евентуалното изземване на замразените руски активи и използването им за възстановяването на опустошената от войната страна.

"Активите на терористичната държава (Русия) и нейните съюзници трябва да бъдат използвани в подкрепа на Украйна, за да се защитят животи и хора от руския терор. Това ще бъде справедливо", подчерта Зеленски.

ЕС замрази руски активи на стойност над 200 млрд. евро, като по-голямата част от тях се намират в Белгия, отбелязва Ройтерс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
3
 
35
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 4 месеца
Отнемането на руските активи в западни банки ще си е чиста кражба. Зеленски може и да ги получи, но банките ще загубят. Коя държава извън ЕС ще си влага парите в тях, ако така могат да им ги откраднат.
111
2
 
22
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 месеца
да де, ама ако нарко-нацисткият клоун-резидент продължава да дразни, този път със "над 200 млрд. еврозамразените руски активи от ЕС за възстановяването на Украйна, да не стане така, че след капитулацията на бивша Укриана, РФ да поиска да й се възстанови 10 пъти по толкоз... Да де, ама нямало как да се върнат...Има, има - с територии, с територии, като няма друго...Ще трябват бая територии......
110
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Замразени активи в Сибир има предостатъчно. Стегни си прелестите и *** да си ги вземеш. Стига си хленчил. Да, ама там не е Майдана. Мислиш се за хитрец и чакаш нясой друг да се отправи към Магадан, или Гулак, но до сега не се намери такъв.
109
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
малкото зелено човече пак се изпиня като гладен на а.....е
108
3
 
19
 
! Отговори
Санкции-Манкции преди 4 месеца
НЯМА КАК ДА СТАНЕ...... Както Русия има замразени активи в Западни банки, така и Запада има замразени активи в Русия ... и дори са в пъти повече от руските. Конфискуването на руски активи ще означава че Запада никога няма да види своите активи от Русия ... Русия само ще спечели .... Запада го знае и няма да го позволи. А пък и активите се намират в Белгия, която съвсем наскоро беше разобличена че заедно с Германия ПРОДЪЛЖАВАТ търговията си с Русия ВЪПРЕКИ санкциите... Зелето няма шанс.
107
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мдаа, започна се. Скоро отвсякъде на исканията на Зеленски, ще му отговарят, искаш ама няма.
106
2
 
20
 
! Отговори
Ром"с преди 4 месеца
Хубаво е да искаш пари да възстановиш държавата си ,но първо трябва да победиш и да спреш войната ,па тогава възстановявай,а то тези пари ги искаш да водиш война с Русия.Брюкселските зелки миСЛЯТ КАК да "прескочат" ветото на Орбан..май са намерили някаква вратичка да пресеочат ветото(и видимо някой от нашите евроатлантици е открил,щото сме майстори по мошеничеството))
105
2
 
20
 
! Отговори
Нане Вуте преди 4 месеца
Зельо,Зельо освен да просиш за нищо друго не те бива! Съсипа държава с огромен потенциал! Но нищо ново под слънцето! Това е начина на действие на господарите ти от векове! Смучат колкото може и после на ***! Ама се иска поне малко акъл за да го разбереш!
104
1
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
Съвета по безопасност и сътрудничество в Европа е отказал да предостави информация защо се възпрепятства сформиране на независимо разследване за " зверствата в Буча"._____ https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/19565271 ____ Според независими медии ,това е била постановка на Украйна и Великобритания ,за натиск при въвеждане на санкции срещу Русия.
103
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще трябват поне два пъти повече пари. И не, няма Русия да ги плаща. ЕС ще ги плати, заради провала си в Минск 1 и 2. И заради мечтата за реванш на нацизма на Стара Европа.
102
3
 
30
 
! Отговори
ами преди 4 месеца
Някой някога задавал ли в въпроса КЪДЕ отиват тези млрд.,които си ги проси всеки месец? Това е бездънна яма,от която всеки приближен на този наркоман със сигурност си цоца колкото и когато си поиска....
101
1
 
22
 
! Отговори
Анонимна преди 4 месеца
А кой побеждава във Втората световна война и честваме денят на Европа благодарение на него? Това, че приближените до Зеленски носят тези символи го знам, не знаех от коя дивизия са символите. Точно затова събарят паметника на Съветската армия.
100
1
 
22
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Ако Русия не държеше повече западни инвестиции, мо'ш'ениците в ЕС отдавна да са конфискували тези активи.
99
3
 
27
 
! Отговори
Супер Селтак преди 4 месеца
ЕЕеееее, това е много европейско, да искаме замразени активи, още не са ги приели в Европа а вече искат да цоцат еврофондовете.
98
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да...Първо свършиха парите на държавите, които стоят зад тази война, после на международните организации, които те контролират, сега идва ред на на кражбата. Кражбата на руски активи, с които да финансират частната армия, която финансират, за да води война срещу тях. Тук обаче номерът няма да мине, има международно право.
97
2
 
28
 
! Отговори
ес преди 4 месеца
Гладна кокошка просо сънува
96
2
 
23
 
! Отговори
хм преди 4 месеца
То накрая няма да остане почти нищо от Украйна. Какво ще възстановява с тези 200 млрд.? Тези пари може би пак ще отидат за възстановяването й, ама няма той да я възстаноявява, а Путин.
95
0
 
12
 
! Отговори
Баба чичолина преди 4 месеца
Путин сега ще почне да прави сметка колко ще получи като контраотговор,недай Боже изпреварващ този на ЕС.след искането от ментора му Зеленски.
94
2
 
31
 
! Отговори
СВОЙ преди 4 месеца
С тези ръчички това зеленото , не само прилича на Зомби,но се и държи като такова,само проси оръжие,за да изпива още и още кръв на нещастната Украйна.Нов Нюрбергски процес, за Фашистката клика на Украйна.
93
3
 
25
 
! Отговори
....... преди 4 месеца
Някой да му обясни, че отдавна не е в позиция да иска, в момента е точно обратното.

Спонсорирани публикации