Стрелецът в Прага е бил елиминиран, 11 са убитите

Появиха се първи кадри на убиеца
Обновена: 21 дек 2023 18:26 | 21 дек 2023 18:25, Нели Христова
117
Стрелецът в Прага е бил елиминиран, 11 са убитите
Снимка: Twitter

Полицията в Прага съобщи, че стрелецът, който откри масова стрелба в университет в центъра на града, е бил "елиминиран". Сградата в момента се евакуира.

Докладите сочат, че инцидентът е станал в Карловия университет, разположен на площад Ян Палах.

Медицинските спасителни служби в Прага споделиха нова информация за броя на загиналите и ранените:

"11 загинали, включително нападателят, 9 тежко ранени, 5-6 средно тежко ранени, до 10 леко ранени. Числата все още може да се променят."

На служителите на университета е казано да "стоят на място", да се барикадират в стаите и да изгасят осветлението, предаде Ройтерс.

 

Тарг Пейшънс, британско-австралиец, който е отседнал в апартамент близо до местопроизшествието, каза пред BBC, че е чул "много изстрели".

"Погледнах от балкона си и видях полицията да пристига. Няколко полицаи трудно спираха хората, които вървяха към мястото", тъжен той.

Появиха се проверени изображения от мястото на инцидента, които показват хора, вкопчени във външната стена на сградата на университета, на няколко етажа над земята. .

Премиерът Петр Фиала каза, че е отменил предстоящи ангажименти в светлината на "трагичните събития".

Имейл до персонала във философския факултет на Карловия университет, видян от Ройтерс, предупреждава персонала за стрелбата.

В него пишеше: "Стойте на място, не ходете никъде, ако сте в офисите, заключете ги и поставете мебелите пред вратата, изгасете осветлението".

Властите съобщиха, че целият площад и няколко улици около университета са затворени.

Карловият университет се намира в Стария град на Прага, на около 500 метра от историческия Карлов мост, туристически магнит.

Дениз Кейси от северен Уелс беше в Прага на почивка и каза пред BBC: "Можехме да видим, че е нещо сериозно по количеството полиция."

Тя се върнала в хотела си, но добави: "Малко ни е страх да излезем сега, защото сме загрижени и нямаме представа дали всичко е свършило."

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Русофил за пример преди 4 месеца
24-годишният студент Давид Козак, открил стрелбата в сградата на Философския факултет на Карловия университет в Прага, е поддържал Telegram канал на руски език, в който е споделил планове за масово убийство, съобщава чешкия вестник Hospodářské noviny, цитирани от Агенция "Фокус"
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какъв е този нещастен превод, вече не могат да преписват даже, ужас.
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Алкохолът, цигарите и висшето образование на никого не прощават! Все пак е било философски факултет, а той е действал практически - една идея по-напреднал от стоиците, биещи се с бастуни и пръчки.
82
0
 
1
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Че искам да ги дадат на сьд
81
0
 
0
 
! Отговори
И преди 4 месеца
Сега вече е алчна като ламя сами да си пьлни гушата и да се чувства ценена от тъпите селяци от дунава гладни като вьлци
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Америка ценности -15 станаха жертвите в Прага, стрелецът се оплакал в мрежата: Всички ме мразят
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
У казармата ходил ли е
78
7
 
3
 
! Отговори
Нееее преди 4 месеца
До Анонимен 82 Това са Руските ценности на КГБ
77
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това са американските ценности които вече навлизат и в европа там е всеки месец .. но те раздават демокрации по света и искат да сме като тях
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преводът на коментара в туитър: Масова стрелба в Прага! Източници казват, че нападателят е бил ядосан от правителството и мотивиран от клането на 7 октомври! -- никакъв изпит и подобни глупости.
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
сумпатягата изтрил един коментар -- ето го пак: Браво, браво -- а кога и тук ? има доста предатели за разстрел на високи държавни постове, които крадат и лъжат най-нагло. Ха-ха, хи-хи -- мамини мили сумпатяги !
74
0
 
6
 
! Отговори
Сайга 12 преди 4 месеца
Защо бе увреденият, ме т рie ш? Защото ви ограмотявам кога е мерник и кога мерна планка? Когато човек е невеж в една област е добре да се ограмоти и тогава да пише!
73
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каубой от славянски произход. Предполагам "Смит енд Уесън"? Калибър 375, доказано каубойско оръжие.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 18 Не, той няма срама, че 11 деца са убити. Такива нямат срама от нищо защото са неспособни да създадат каквото и да било. Затова толкова се радват, когато някой страда - единствената им радост в безсмисленото им съществуване, наречено "живот".
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Чехия започнаха коледните тържества, придружени с фойерверки!
70
2
 
7
 
! Отговори
Горд Бял Мъж Расист преди 4 месеца
Хубаво Младо Бяло Момче, Жалко че Либералният ЮдеюМасонски Строй го е Докарал до това Пълно Отчаяние - Милиони Бели са като него - но не са Организирани!
69
5
 
3
 
! Отговори
До русофилите преди 4 месеца
В ЕС съюз има мнго малко такива случаи, по скоро са изключения и да в Съветския съюз също е имало масови стрелби, и не, не може да сравнявате американската и европейската култура, щото миналото на двата контенента е съвсем различно.
68
9
 
16
 
! Отговори
Българка преди 4 месеца
Айде, чехите станаха американци. Следват Полша, Румъния и прочие ;) видни евроатлантически нации....
67
2
 
11
 
! Отговори
УрсулаЛайнонен преди 4 месеца
Сега следвашата стъпка на АмериканоЛибералният Фашизъм е да почнем да мием краката на НегроидитеЕвропейци. Халал да ни е ЕвроАтлантизма - ***!
66
4
 
7
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 4 месеца
До 77. Всичко съм ти написал по-долу преписано от чешките медии. От сайта idnes.cz Само трябва да прочетеш.Най главната причина, Давид е имал няколко законни оръжия. Чехите преди нямаха такъв достъп до оръжия, но явно американския модел се разширява сред евроатлантическите държави. Дано тази американска мода не стигне до нас. На 24 години да имаш право законно да притежаваш няколко оръжия и боеприпаси.

Спонсорирани публикации