10 г. затвор надвиснаха над моряците от "Верила", превозващ 500 кг кокаин

Засега корабът не е конфискуван, няма арестувани
Обновена: 22 дек 2023 09:10 | 22 дек 2023 08:49, Петър Бойчев
72
10 г. затвор надвиснаха над моряците от "Верила", превозващ 500 кг кокаин
Снимка БМФ

"Превозът" на наркотици представлява самостоятелно престъпление, независимо дали е част от организирана престъпна група. Предвиждат се до 10 години затвор. Това разкри за НОВА адвокат Владимир Владимиров, специалист по морско право, коментирайки ситуацията с нашия кораб "Верила", на чийто борд бяха открити 500 кг кокаин на пристанище в Ирландия.

Още по темата
Корабът не е конфискуван, но е задържан, а екип от специалисти извършват преглед на всички комуникационни средства, включително телефоните на екипажа, уточни Владимиров. 

Напълно е възможно по-голямата част от екипажа да не са наясно с ситуацията, свързана с дрогата. Такъв беше и примерът с кораба "Св. Николай" в Испания. Тогава, за разлика от ирландската полиция, испанците арестуваха целия екипаж и командването на кораба. Някой е трябвало да "спусне" този товар обратно в момента, това би трябвало да стане със съдействието на някои от екипажа, предположи адвокат Владимиров. 17-те от екипажа не са задържани, а доброволно са дали съгласие да бъдат разпитани. Към момента няма повдигани обвинения, каза още Владимиров.

По думите му това не е самоделно или самоинициатива на някого от екипажа дрогата да бъде контрабандирана. Изправени сме пред изключително неприятен случай, където стойността на дрогата по пазарни цени е над 20 милиона евро, претърсването продължава в момента, каза още той.

Във всички случаи, абсолютно всички ще са разпитани и внимателно ще се констатира къде точно е намерена дрогата. И допълни, че би трябвало ирландските власти да допуснат наши дипломатически представители за информация и контакт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малко са! До живот за тези които тровят децата ни, за лесни пари който е готов на всичко да гние в затвора!
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Извън границите на *** , хората имат закон , полиция и съд , няма го лафа "няма достатъчни доказателства"
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи това, което е надвиснало - не виси още
21
8
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 4 месеца
Не се споменава името на братята защото те нямат нищо общо със случая . Те са фирма която транспортира товари на клиенти. Да търсят вина в митницата от която е бил натоварен контейнера. Те са органа който проверява товарите преди да отпътуват.
20
1
 
36
 
! Отговори
Ппп преди 4 месеца
В някои сайтове я няма тази новина, да не говорим пък да се спомене името на братята собственици, които наистина вече разбрахме откъде са им парите, никакви антибиотици
19
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Че те тези 17 моряка ако бяха осъществили успешно превозването му нямаше да им се налага повече да работят до края на живота си. Кокаин за 100 милиона лева е това.
18
10
 
23
 
! Отговори
По същество преди 4 месеца
Сега да се обясни защо украински кораб с множество украинци на борда плава под български флаг и носи кокаин. Нещо министри, оставки?
17
4
 
12
 
! Отговори
ДИЛЪР преди 4 месеца
Аз по ЕКОНТ съм пращал много пъти хапове , трева и амфети за морето. По безопасно е отколкото да ме спрат КАТ някъде по пътя и като ми проверът името в системата такива неща ще им излезнат че най малкото ще ме тестват за наркотици а нищо чудно и да ми разфасоват колата .
16
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А Домусчиеви кога? За един приятел питам...
15
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А домусите няма ли да ги накажат като собственици??
14
4
 
18
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 4 месеца
Не може да превозваш половин тон наркотици и да не знаеш :) 10 години са им малко! Някъде около 50 на човек е добре!
13
1
 
27
 
! Отговори
Ихтиманчанин преди 4 месеца
Властите трябва да хващат някои пратки, за да покажат, че нещо правят, всички в бизнеса знаят това, и го приемат, просто сега е ред на Домусчиеви, и картелът който ги зарежда, хващат ти половин тон, но за другите пет тона няма проблем, весела коледа и крис мус.
12
1
 
19
 
! Отговори
българина преди 4 месеца
първо е ясно че е по сигнал, второ значи е срещу думуса, трето значи искат нешо от него
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А има ли вариант някой от екипажа да не е знаел за кокаина?
10
18
 
4
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 4 месеца
Не пишете глупости. Това е товар на клиент. Не на домусчиев или на някой моряк. Фирмите които се занимават с морска логистика не носят отгояворност за товарите защото него проверяват . Това е работа на митницата. Със сигурност въпросния товар си има коносемент(морска товарителница) и в него е написано на кой е . Ако това беше личен товар на Киро със сигурност вече медийте щяха да гръмнат.
9
0
 
15
 
! Отговори
Историята преди 4 месеца
На корабите на БМФ винаги е имало някои за бързо забогатяване. През 60тегодини марфата бе с парцали, печалбата бе малка, колкото да попълни недостига на средства за семейството. Тогава плащаха 42 долара на месец,С толкова пари нищо сериозно. Българските пари - 65 лева на моряк.Сегашните времена, добре платени големи възможности за финансов удар. Вероятно екихажаът ще бъде свален и заменен от дру екипаж. Отделно разправии с чуждите власти.
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом Домусчиев не се споменава ,значи излиза от съмнение!
7
1
 
12
 
! Отговори
10 са малко , а преди 4 месеца
хванатите зад волана , нарушителите с дрога са много . как да спрат мулетата . някои лежат малко и пак пренасят . тези не им е за пръв път . трафика на наркотици е огромен .
6
0
 
7
 
! Отговори
Ами да преди 4 месеца
По-добре зад борда и яко плуване.
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Според мене няма виновни и чуждите власти трябва да приложат закана,както биха го направили и нашите. Собственикът нищо не знае ,даже в последния ден го бил прехвърлил на друга фирма ,основана на Сейшелите.Моряците и те горките ,знаели само за зърното ,били в шок и отказват да дадат повече информация! Екстрадация е България и условна три месеца !

Спонсорирани публикации