Най-големият данъкоплатец в Турция се оказа... зетят на Ердоган

Селчук Байрактар произвежда смъртоносни дронове
12 яну 2024 22:15, Нели Христова
98
Най-големият данъкоплатец в Турция се оказа... зетят на Ердоган
Снимка: БГНЕС

В момента с фирмата си за производство на дронове, която управлява заедно с брат си Халук, Селчук Байрактар осъществява около една четвърт от износа на турската оръжейна индустрия, пише ФАЦ в своя публикация. По официални данни миналата година този износ се е увеличил с 27 процента и е достигнал 5,5 милиарда долара, пишат от DW.

Над половин милиард турски лири за хазната

Точно по Нова година се разбра, че 44-годишният Селчук Байрактар отново е най-големият данъкоплатец в страната: турските данъчни власти обявиха, че през 2022 година той е внесъл данък общ доход за 564 милиона лири (около 34 милиона долара) - четири пъти повече от сумата, платена от Байрактар през 2021-а, когато той също бе най-големият данъкоплатец, припомня ФАЦ.

Изданието отбелязва, че това не само показва колко добре печели Байрактар, но и повдига редица въпроси. Например това защо данъчните власти крият кой е вторият най-голям данъкоплатец - преди 93-годишния магнат и основател на едноименния холдинг Рахми Коч. Със състояние от 2,3 милиарда долара той попада едва на седмо място в списъка на най-богатите хора в Турция, в който обаче Байрактар изобщо не фигурира, пише германското издание.

Затова предположенията са, че оповестяването на защитените данъчни данни не е станало без съгласието на засегнатите. Но то определено няма да навреди на президентския зет - щом обществеността го възприема като честен и голям данъкоплатец. Още повече, че не е изключено той да има и политически амбиции. Тъстът Ердоган няма право да се кандидатира още веднъж за президент (според сегашната конституция), а и Селчук Байрактар не би бил първият член на семейството на висок пост - от средата на 2018-а до края на 2020-а зетят Берат Албайрак бе финансов министър на републиката.

Износ в 33 държави по света

Селчук Байрактар, който е роден през 1979 година, е получил инженерното си образование в Турция и в САЩ и още като студент в Масачузетския технически институт започва да се занимава усилено с автономно летящи апарати - дронове и хеликоптери, разказва ФАЦ. През 2007 година се завръща в родината си и поема фирмата на баща си за авточасти.

Служителите на компанията „Байкар" са 4000, средната им възраст е 29 години, а разузнавателните и бойните дронове, които произвеждат, се изнасят в 33 държави - от Украйна до Саудитска Арабия, припомня ФАЦ. По същата тема "Франкфуртер Рундшау" пък пише, че 50 процента от турския оръжеен износ обхваща дронове, както и управляеми и неуправляеми муниции, а Саудитска Арабия е най-големият клиент на „Байкар" за момента - предстои да ѝ бъде доставена продукция за три милиарда долара.

Нови разработки на "Байкар"

В момента Байрактар работи по проект за автономно летящ свръхзвуков изтребител, наречен "Къзълелма". Компанията "Байкар" разработва и космическа ракета, която издава амбициите на компанията в сферата на косвическите технологии, посочва ФАЦ.

В самата Турция Селчук Байрактар е известна личност. Успехите му с високотехнологичните оръжия изпълват много от сънародниците му с гордост. В платформата Х (бивша Туитър) Байрактар има почти три милиона последователи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Русия пък най-големият данъкоплатец е приятелче на Путин от училищните години с който са ходили джудо да тренират. Съвпадение бате.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Естествено, тъст му дава големи държавни поръчки без конкурс, зетят гуши здраво от държавната хана.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е, нали си плаща? Не се крие като Хънтър Байдън?
64
2
 
3
 
! Отговори
до 68 преди 3 месеца
До Анонимен,не ги е срам от творението, а за да не изкушавали мъжа дето е толкова слаб,че не може да си държи дюкяна затворен и вместо да се възпитават мъжете,че жените също са творение на господа те се унижават за да не се изкушавал мъжа разбираш ли,и какво му сочиш турците,като сякаш до скоро при нас бабите не носеха забрадки,монахините също се забраждат,толкова сте жалки като се присмивате на мюсюлманите за отношението към жените,сякаш в християнството е по-различо,но,ами не не е
63
0
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 месеца
Но и най-голям клиент е даржавата, просто едни пари се въртят и който е на върха отбива в сметките си.
62
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
и къде е тука новината това отдавна се знаеше
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ашколсун...!!!
60
6
 
7
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 3 месеца
Каква поредна ромска драма(сватба), което си е едно и също!
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пинrвини
58
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо така грозно ги зачулват жените... Какво срамно има в косата? Нима Господ не ги е направил с коса? Срам ги е от Творението ли?
57
6
 
8
 
! Отговори
Азиатски патладжани преди 3 месеца
Грозна история, нищожни данъци и преоценен зарзават пълен с химии - страната на туруците, сборище от нещастни по рождение дьонмета! До там искат да ни докарат и нас !
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Гн Байрактар. Брадчед надраскал си многобройни налудничеви глупости под различни никове стягай са за психиатрията бе докато е време. Тия твойте доктори да се вземат най-накрая в ръце че са та утървали.
54
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия им прилича че са придошли от 18-ти век
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 51 - Не става така, селски. Това не е УНСС.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Пациентите дето плюят дроновете като цяло са като ония дето са плюели барута и първите пушки" - Някакви конретни примери? Илинсе правим на умни днес.
51
3
 
5
 
! Отговори
Фибуначи преди 3 месеца
Пациентите дето плюят дроновете като цяло са като ония дето са плюели барута и първите пушки. Дроновете са пушките на 21- век.
50
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи Баджанака на ДПС - Ердоган прави сперматозоидни ракети за да търци за баджака на дъщеря си по света БАДЖАНАЦИ с кривнати калпаци от балканите, понеже само Те потурясалите цингурелски махали по Балканите от Османците могат да поддържат едновременно и ТашакаиБаджака на родата на Ердоган с жизнено Турско вдъхновение!
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най - важното е какво произвежда баджака на жената на баджанака! Ако Баджанака няма жена с баджак - няма как да произвежда деца и започва да си използува спермолетите за хвърчащи ракети за да изкарва пари да си купи от някъде в бъдеще от някъде - примерно от балканджиите някой баржак за да може отново да прави деца!
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 48 От статията излиза че Байрактар ги е измислил което не е. САЩ му ги дават че е военна тайна че лиценс.

Спонсорирани публикации