Експертите говорят: Надолу или нагоре ще бъдат цените на имотите през 2024 г.?

Да се купуват ли за инвестиция?
Обновена: 28 яну 2024 16:25 | 28 яну 2024 16:25, Александър Попов
173
Експертите говорят: Надолу или нагоре ще бъдат цените на имотите през 2024 г.?
Снимка: БГНЕС

 

Imoti.net попита няколко водещи брокери на недвижими имоти от страната: С какво се срещате по-често при клиентите – с нагласата, че цените на жилищата ще паднат и ще станат по-достъпни или че цените ще продължат да растат и е по-добре да се купува за ивестиция?

Румяна Александрова – Сандер Корект – София

"Един имот струва толкова, за колкото има купувач" е основно правило за пазара на недвижимости. Дори и неразумните рекламни финансови нива идват до своята пазарна нормалност с цел сключване на сделка. Според мен, пазарът ще запази сегашния интензитет и приблизителни ценови нива, с може би леко засилен интерес към нови завършени проекти, елитни квартали и луксозно строителство, при които може да има около 5-10% повишаване на цените на реално сключени сделки спрямо 2023г. Все по- рядко чувам прогнози за рязък спад или повишение на цените, сякаш хората, които са мотивирани да купят решиха да действат. Сделките се обмислят бавно и прецизно, добрата трудова заетост дава сигурност на купувачите при теглене на кредити, продавачите стават все по- разумни при ценообразуването на продавани имоти.

Няма пазарна предпоставка за повишаване на лихвите при ипотеките

Христо Георгиев – Ай Хоум – София

Всички клиенти са на мнение, че цените са високи, но мотивираните са наясно, че цената е формирана на база себестойност на строителството, качество и инфлация. Утопия е да се мисли, че цените ще се върнат на нивата от 2013-2015г. Надеждата на повечето купувачи се изразява в договарянето на цената и намаляването й за постигане на пресечна точка за покупка.

Още по темата
Понякога офертите (стоп-капаро) са за договаряне с до 25-30% очаквана отстъпка. Купувачите с готови средства са онези, които очакват цените да паднат, а тези със заемни средства, следейки пазара са склонни да заплатят очакваната цена и са реалисти за реалната ситуация на пазара.

Ангел Иванов – Андромеда – Плевен

Все по рядко чувам думите балон и спекула от реални купувачи. Но все повече се чуват от медии, икономисти и други подобни „експерти“, които определено не усещат пулса на пазара. Те гледат някакви цифри, които изкривяват през тяхната закърняла призма. Има професори, които вероятно не са купили нито един имот и представят данни, които не са коректни. Всеки прави собствен избор, хората са различни и това е хубавото. Профилът на тези повтарящи, че е скъпо и има балон – това са хора които всъщност не са участници на пазара, просто искат да са актуални в тази така гореща част от индустриите в България, вероятно имат малко акции, малко биткойн, аз лично така си ги представям и никога не са купили имот, дори и да имат такъв. Останалите са мотивирани хора с цел придобиване на дългосрочен актив и достатъчно средства, те търсят качество, добър избор и естествено приемливи условия и баланс между тези неща.

Десислава Здравкова – Алдес имоти - София

Много от запитванията, които получаваме в нашата агенция, са от клиенти, които се надяват, че предстои спад на цените на имотите. Това основно са клиенти, които разчитат на кредит за покупката, и чиито собствени средства са много малко или нямат такива. За съжаление купувачи с този профил почти няма как да осъществят покупка на имот, тъй като критериите на банките относно кредитоискателите са високи, а и банките отпускат кредит в зависимост от пазарната оценка на имота, обект на обезпечението. В много случаи такъв тип купувачи се насочват към крайните квартали, в които преобладава панелното строителство. А то за съжаление се финансира с по- нисък процент от пазарната оценка. Това обстоятелство, съчетано с малкото самоучастие или липсата на такова – прави сделката невъзможна. Другият тип запитвания, които получаваме са от клиенти, които смятат, че спад в цените на имотите е малко вероятен. Основно това са купувачи, които разполагат със собствени средства. В момента те са мотивирани за покупка, ако чисто житейски им се налага да закупят имот – например, за да се разширят, отколкото с цел инвестиция. Защото сега дори и да се закупи имот в новострояща се сграда, цената му е почти толкова висока, колкото и в завършен етап. А и през последната година се наблюдава забавяне в растежа на цените на имотите – което намалява възможността да се реализира голяма разлика при една евентуална препродажба.

Проблемът на купувачите не са лихвите, а възнагражденията

Мирослав Станев – Сити имоти – Стара Загора

По често срещаме клиенти, които очакват, че цените няма да растат повече.

Димитър Ничев – Рила имоти – Самоков

Очакваме падане на цените в определени райони и на определени имоти . В Боровец се купуват апартаменти с цел инвестиция и отдаването им под наем с цел доходност . Парцели до река, гора или с гледки ще повишат своите цени.

Анджелина Добрева – RealNet Office Classic – София

Преобладаващите купувачи в настоящия момент желаят да закупят нов дом, в който да живеят сега,  поради житейски съображения. И стига жилището да ги устройва и да се доближава до мечтите им и не на последно място да е достъпно по отношение на месечните им доходи, се пристъпя към сделка. Купувачите, които изчакват развитието на пазара купуват по-скоро с инвестиционна цел, но и при тях, ако имотът е на добра локация и с възможности, също предприемат сделки. Цените на жилищата под наем в последната година бележат ръст и според нашата статистика са 15-20 % нагоре. Наблюдаваме и оттегляне от сделки „на зелено“ на купувачи.

Георги Карадимов – Атлас – София

Наблюдава се тенденция при купувачите все повече да мислят, че цените на имотите не само няма да спаднат, но ще растат. Голяма част от клиентите, които са очаквали спад на цените, в момента са най - активни на пазара. Клиентите, които очакват спад на цените са малко на брой и нямат точен профил. Тези, които очакват ръст на цените, са предимно хора в трудоспособна възраст, между 25-45 години, без спестявания и собствено жилище към момента, но с висок доход.

Колко е била средната цена на двустаен апартамент в кв. Лозенец в София през 2002 г.?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още по темата: цениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Гледам по статистика, че 1.4мил жилища в България са празни. Вярно, че повечето са в провинцията, но това са жилища за 3мил човека. Как ще ги напълним?
148
3
 
3
 
! Отговори
Елисавета преди 2 месеца
Софийските апартаменти ще поевтиняват. Има много излишни които като излязат на пазара е неизбежно цените да паднат. В провинцията на България цените ще вървят нагоре , който купил-купил. Гастарбайтерите си мислят , че в България живеят диваци .
147
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
2013 си купих апартамента за 38хил евро. В момента ако тръгна да го продавам мога да му взема 110-120хил. Ще ме прощавате, но това не е нормално. Това е почти 3 пъти увеличение за около 10 години. Ако разглеждаме минималната работна заплата като база, то тя за този период не се е качила 3 пъти. В нормалните страни един имот си струма инвестияцията ако се изплаща за 10-15 години от наем. Ха сега смятайте това възможно ли е в Абсурдистан.
146
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е какви са тия експерти, само менния на брокери прочетох. Все едно да очакваме от вълка да стане веган. 2008 пак така викаха, че са нормални цените и изведнъж бууум, балона пукна. Наскороха даваха интервю с истински експерт по телевизията. Човека каза, че се движим с две години закъснение от западния свят, а там от година -две цените падат. Та правете си сметката. Лихвите също няма да се вечно ниски. Но който иска да се набълбуква с кредит живота си е ваш.
145
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз на тея цени ще си живея в двустайката, никакви деца не искам. Няма да се набутвам със зверски кредит за още една стая. После се сърдете, че има демографска криза.
144
1
 
3
 
! Отговори
До 146 преди 2 месеца
Понеже явно не си на ти с математиката - Ако лихвата на 20 годишен кредит скочи от 2.5 на 5 процента месечната вноска ще се повиши с 25%. Демек от 1000 ще стане 1250 лева. Много или малко е това - си реши сам.
143
2
 
3
 
! Отговори
гост преди 2 месеца
Ако се купуват за инвестиция ще са нагоре. Ако спрат да набиват пари в тухла - надолу. Купувача определя тренда
142
1
 
35
 
! Отговори
Ivo преди 2 месеца
Ама още ги вдигайте,няма нищо.Цели поколения млади хора не могат да създадат семейства заради малоумната брокерска и банкерска алчност.Жилищата са за да живеят хората в тях,а не да са заключени 1 милион и половина апартаменти празни ,а младите хора да седят при мама и тате,защото не могат да си позволят дом.
141
1
 
17
 
! Отговори
Все тая преди 2 месеца
Много ми е интерсно само едно, при над 20 млрд лв в ипотечни кредити, какво ще стане ако се излъжат и ни приемат в Еврозоната (където средния лихвен процент е 4.8%)? При положение че вече ЕЦБ ще определя лихвите, а не всяка банка както и скимне, с позволението на безгръбначното БНБ. Това не мога да си отоговря ако ипотеките скочат от средно 2.58% на 5% колкото са в еврозоната, какво ще се случи с пазара?
140
1
 
11
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 2 месеца
Новото със печалбите би трябвало да е около 800-1100 евро на кв.м. АДЕКТВАТНА ЦЕНА
139
1
 
13
 
! Отговори
Няма смисъл преди 2 месеца
Единствената причина поради която цените ръстят е че българина ползва имотите като фондова борса, инвестира си партие вместо в акции на компании, в тухли и цимент. Разликата е колко бързо можеш да ги развържеш при нужда. Иначе икономическа логика няма, при огрмното количество празни жилища (активи които не генерират приходи) и при главоломното намаляване на населението, няма никаква нужда от тези имоти. Спасението е чужденците да купуват, ако като гледам няма много желаещи да имигрират в БГ.
138
0
 
8
 
! Отговори
Архитектът преди 2 месеца
Старите поддържани и санирани панелки по над 60 години ще поскъпват в провинцията за сметка на новото строителство във София. Новото със печалбите би трябвало да е около 800-1100 евро на кв.м. Всичко друго са кьорфишеци.
137
3
 
24
 
! Отговори
Инженер преди 2 месеца
Цените на имотите в България са безумни, спрямо това, което се предлага. Недовършени апартаменти на груб строеж с картонени врати, в квартали без инфраструктура, кални и тесни улици без тротоари. След една година, започва да тече отвсякъде - покриви, мазета, тераси... Цената е върху измислена площ заедно с половината от зидовете и общи части, които незнайно как са сметнати.За сравнение, в нормалните страни си купуваш изцяло завършен и обзаведен апартамент и плащаш върху чиста обитаема площ.
136
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Построихте цели квартали по нивите и искате по 1800 еврака на квадрат, без инфраструктура, без градинки, дрърчета, без градски пък за дестки заведения и училища да не говорим- нищ0 само бетон до бетон до бетон. Кой нормален ще иска да живее на такова място. Дръжте си ги , и без това качествеото им е ниско и като никой не ви ги купи си ги бутайте после. Поне в кварталите с панелките като е строено е придвидено отстояние от блок до блог дестка и училище,.
135
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хомотъпо, Цените само нагоре , по 10 % на година , даже по 20 % , от тук до края на града ( света). Брокерите са на всеки километър , от тук до края на тъпата държава. Ако населението намалява , а доходите се качват с 2% на година , как ще се вдигат имотите бе бушмени.
134
0
 
1
 
! Отговори
Хоум тъп Ю преди 2 месеца
:)
133
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хора живеем в България. Държава в която населението намалява, сградния фонд се увеличава, а цените магически все вървят нагоре. Неизвестно е как се случва, не отговаря на никои правила на пазарната икономика, но е факт. Естествено че ще продължат нагоре. Тук цената на нищо, никога не пада! Не може къща в обезлюдено село, която вече пада да е по-скъпа от като е била купена преди 20г когато селото е имало път, хора и е била здрава! Не говорим за София дори, навсякъде хвърчат в небето цените!
132
0
 
10
 
! Отговори
Ибн ебн Ал камил преди 2 месеца
ЕКСПЕРТИ ГОВОРЯТ......ШШШШШШШШТТТТТТ....ТИИИХХХООООО.........ХАХАХАХА....ХАХАХАХА.......
131
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имам жилище и за детето имам жилище .Моето семейство няма да участва на пазара на имоти през следващите 20 години .Обявявам некупуванка .Само да ви кажа , че който купи сега , жестоко с прецаква , поне 10 години няма да видим повече високи цени на имотите .Казали били брокерите .Мнението на брокерите и цените на имотите в момента предизвикват единственно СМЯХ
130
1
 
17
 
! Отговори
ХИПЕР ЕКСПЕРТ преди 2 месеца
Цените в София са силно надценени. Нормалните са около 800-1000 евро на кв.м. В провинцията на България цените са силно подценени и следователно ще растат . Това са фактите . Свиквайте.