На война: 100-те български БТР-а потеглиха към украинския фронт

Бойните машини са предоставени безвъзмездно
2 фев 2024 17:00, Петър Бойчев
605
На война: 100-те български БТР-а потеглиха към украинския фронт
Снимка БГНЕС

100-те БТР-а, които България безвъзмездно предостави на Украйна с решение на Народното събрание, вече се транспортират към Украйна. Това личи от пост на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който публикува и снимки от началото на логистиката на танковете към Украйна.

В края на месец ноември миналата година депутатите решиха да приемат Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против".

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

След гласуването на решението за одобряване на Споразумението с Украйна, президентът Румен Радев му наложи вето, но депутатите го отхвърлиха.

Само преди дни министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира, че бетеерите все още са у нас, тъй като транспортирането им до Украйна ще струва доста скъпо на държавния бюджет. “Три министерства работят заедно. Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е една много сериозна логистична операция”, уточни той, след което коментира, че сумата за транспорт е голяма, но все пак тя би била поносима за нашата страна.

“От министерството обаче ще търсим възможност транспортът да бъде финансиран от някоя от страните, участващи във формата Ramstein-(контактната група по отбрана на Украйна, т.нар. формат Ramstein), каза тогава Тагарев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


605
Още по темата: войнаБТРУкрайнафронт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Що са боядисани Вярно бе! Да не би да са морски БТР-и? Или гледаме един фотошоп! Ама отписаните пари са истински, нали?
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
да бяха ги бойдисали в жълто ,ако Русия не ги взриви още като влезат в Одеса
30
1
 
15
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
До Анонимен 19 Колко повече да ни подобрява имиджа на поддръжник на НЕОНАЦИСКИЯ РЕЖИМ в Киев?
29
3
 
4
 
! Отговори
България е с преди 4 месеца
Нацистите бранители срещу пуските фашистокомунисти окупатори.
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И кой ще плати в крайна сметка?
27
2
 
24
 
! Отговори
Ффф преди 4 месеца
Бедняците даряват на богаташите... Украинците са най-големите оплетки в бившия СССР. Някои градове имат над 70%жители, регистрирани за престъпления. Дори в бхаратските махали няма толкова висок процент престъпници.
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дори не осъзнавате , че загубилите война плащат репарации . Както е ясно на коя страна са нашите управници , България като съюзник , ще плаюа репарации за 100 години напред .
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 24. Щото са ни такива управниците. Освен това в момента са с военно предназначение и не са оборудвани за спасяване. Всяка коза си сака пръчь и нищо не се получава с магическа пръчка.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То и претопяването на 100 БТР щеше да струва прекалено скъпо!!! Ха-ха! Ей онзи комунистичски "режим" какви вреди е нанесъл. Само проблеми! А пък сега .... нямаме нииищо! Няма проблеми! Под наем, с партньорска техника, евтино! Да ви се чуди човек, ама ние сме по-отдавна тук, и не ви се чудим въобще!
23
4
 
9
 
! Отговори
СтаватЗаХуй преди 4 месеца
20 Тогава защо ни спасиха никой в бедствията по морето?
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Що са боядисани. Щот са милицейски а не военни
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 19. Ти па къф имидж мое да имаш ? Никъф.
20
13
 
5
 
! Отговори
Що са боядисани преди 4 месеца
В Синьо?!!Това некой мръсен Путинар ги е боядисал нарочно да ги виждат от далече рашунгелите
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Деди. Абе най-добре си ставаха за спасителна и инженерна техника при природни бедствия.
18
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дано това поне бъде отразено в световните медии подобаващо, че поне малко да ни пооправи имиджа на поддръжници на фашисткия агресор.
17
2
 
30
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
тагаренски ликува. Но нали реват, че путин е заплаха за ес, тогава защо подаряват техника за украйна? Може и последния патрон да дадат пре-дателите, ако зеления нареди, но с какво ще се отбраняват? Толкова ли е богата България, сме.шници? Нямате ли ... да кажете на зеления, че не можете повече да му давате каквото поиска? И кой реши, че мвр няма нужда от тези бтр?
16
1
 
21
 
! Отговори
Деди преди 4 месеца
Таргенко, как не те срам с такава окраска да пращаш "подаръка"? Бъди "на ниво" благороден "джентълмен" докрай - грабни баданарката и им удари по една жълто-синя окраска! Ясно е, че и за скрап не стават, ама пусти евроатлантизъм "в действие"
15
3
 
17
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Това са подвижни гробове ....
14
4
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 месеца
Сложи си противотанкови тогава, 7 - ти и подобните ти.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 1262. Че що пък са сражават за теб ? Длъжни ли са ти нещо ?

Спонсорирани публикации