Огромната пъстърва от "Голям беглик": Не, не е фейк, а истинско чудовище

Тя тежи 11,2 кг - рекорд за балканка у нас
13 фев 2024 10:57, Петър Бойчев
26
Огромната пъстърва от "Голям беглик": Не, не е фейк, а истинско чудовище
Снимка Фейсбук

Чудо невиждано или чудовищен фейк – какво се е случило на леда на ро­допския язовир "Голям Беглик"? Снимка на гигантска балканска пъстърва обикаля мрежите и предизвиква луди коментари в рибарските среди. Почти всички твърдят, че това е фотомонтаж. Оказа се обаче истина, пишат на интернет страницата си от НЛРС.
 

Компания от петима софийски риболовци решили да открият сезона на пъстървата в Родопите. Отседнали в хижа "Хай­дутите“ и още на 1 февруари щурмували за­ледените ръкави на язовира. Риболовът обаче бил доста слаб. Хванали някоя и друга щука и десетина костура. Трима от риба­рите си тръгнали, но двама – Борислав Манолов (на 49 г.) и Христо Станев (на 56 г.) продължили убедени, че в риболова си трябва търпение. И дочакали звездния си миг.
 

В съботния следобед на 3 февруари, когато пробили дупки в м. "Чатъма“ и заложили живи каракудки на въдиците с тапа, очаквайки щука, послед­вал яростен удар на въдицата на Борислав Манолов. Започ­нала тежка битка с много голяма и силна риба. След трийсетина минути тя била в­дигната до леда, но се оказа­ло невъзможно да я измъкнат през тясната дуп­ка. Разширявали я скоростно, а това при над 20 см ледена кора не е лесна работа. Все пак Христо Станев я докопал някак и след около час усилия успели да я извлекат навън. Грамадна балканска пъстърва, захапала 10-сантиметрова ка­ракудка, подадена на въдица с флуорокарбоново влакно и кука 2/0. Нямала шанс обаче да оживее от нанесените рани при ударите в леда и трябвало да я приберат.
 

По-късно я измерили с електронен кантар - тежала 11,2 кг. Дълга 89 см, а в най-широката си част 65 см. Още един човек от гру­пата на софиянците е свидетел. Стефан Йоцов дошъл да при­бере приятелите си и видял чудовището с очите си. И дру­ги рибари, оказали се на леда на язовира, станали свидетели и се снимали с рибата.
 

С двамата рибари се свързал препаратор от Ба­так на име Стефан, който им предложил да я препарира и така да се съхрани за поколенията. Съгласили се. Заслужава си да бъде увекове­чена по този начин.
Вестник "Рибар" ще включи балканската пъстърва в неговия конкурс "Най-голяма риба 2024“. Тя бие досегашния рекорд почти два пъти! В класацията рекордьор е балканка с тегло 6,67 кг, уло­вена през 2016 г. от язовир "Цанков камък“. И друг рекорд на Конкурса е свързан с язо­вир "Голям Беглик“. През 2012 г. от там е изваден 3,1 кг кос­тур от Люси Дремалов от Велинград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
РВ преди 2 месеца
Аман от вегани и обикновенни гейове в тоя форум. Ся хората и за риба не могат да ходят, утре сигурно и горките доматчета що ги късаме..
20
5
 
3
 
! Отговори
разбирачят преди 2 месеца
Да, да фейк е
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това в американска гола пъстръва няма нищо общо с балканска пъстръва/сивен и т.н. която не живее в язовири, а само речни бързеи. Това на снимката си е ГМО екземпляр отвсякъде.
18
2
 
16
 
! Отговори
ей преди 2 месеца
Аз се чудя що нивото на водата в язовир Голям Беглик внезапно спадна с един метър, а то щото тия са извадили рибата.
17
2
 
15
 
! Отговори
Зилен преди 2 месеца
До Анонимен: природата го родила това голямо и хубаво животно в ЯЗОВИР. Селектирана американска пъстърва, нещо като кравите и прасетата, които ядем на обяд.
16
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво сега големи мъжаги ли сте като убихте това хубаво голямо животно, което природата е родила?
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Дали /7/ Нали преди време съобщиха, че се правят големи далавери с риба, хваната във водоеми, в които от десетилетия риболовът е забранен заради близостта с Чернобил? Оказва се обаче, че местните хора масово ловят наистина породисти риби и после ги продават на ресторантьори в други градове, дори чак в Киев и че онези, които ги купуват, са наясно за каква риба става въпрос, но понеже било изгодно, охотно купували такава стока. Клиентите не знаят какво им се сервира.
14
2
 
20
 
! Отговори
До №1 и №4 преди 2 месеца
В материала пише, че рибата е нямала шанс да оживее след ударите в леда и затова са я взели. Иначе наистина си е заслужавало само да се снимат с нея и после да я пуснат обратно във водата.
13
12
 
2
 
! Отговори
селянин преди 2 месеца
тва е нищо язе лани фанах една балканка къде метер и двайсе тежеше къде 45 кила ама не съм я мерил на кантаро
12
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На тая таратория единственото важно нещо е плюскането.
11
17
 
29
 
! Отговори
РИБКАТА преди 2 месеца
е живяла дълги години, хвърляла хайвер, да има още много риба в язовира и реката.Дошли трима БезДелници, с мозък по-малък от нейния, и я утрепали. Пък и се гордеят със стореното!
10
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едва ли е вкусна такава явно дръта риба, но баевиганя не отърва келепира. Все едно са държани в концлагер нашичките бе.
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само черноморска риба, миналата година се спукахме да ядем паламуд, а тази година доста лефер даде. Прясно, вкусно, дано тая година пак даде богато.
8
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Риба само високопланинска- речна сьомга, сьомгова пъстърва, балканска пъстърва- ммм. Чат-пат лаврак и ципура от Гърция. НИЩО от Черно море- канцерогенна отрова.
7
4
 
9
 
! Отговори
Дали преди 2 месеца
не е папкало нещо радиоактивно, за да стане такова гоуемо?!
6
1
 
9
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 2 месеца
НАЙ ВЕРОЯТНО Е ИСТИНА ПРЕДИ ДОСТА ГОДИНИ РЕКОРДА БЕШЕ ОТ ЯЗ. ДОСПАТ НО АМЕРИКАНКА 12 И НЕЩО кг. ..
5
9
 
0
 
! Отговори
ze nigmar преди 2 месеца
Фейк като вас:)))
4
21
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Можехте да я измерите, да се снимате и след това да я пуснете. Само месари са нашите риболовци...
3
6
 
9
 
! Отговори
Пеци преди 2 месеца
Бафти дзвера гpoзен. Ич не го виждам като храна
2
7
 
21
 
! Отговори
Въййй преди 2 месеца
Туй по-тлъсто от Тиквата бре!