На европазара цената на газа се срина, а парното у нас е двойно по-скъпо, защо?

Има аномалия и с цените на храните на дребно
16 фев 2024 17:00, Петър Бойчев
75
На европазара цената на газа се срина, а парното у нас е двойно по-скъпо, защо?
Снимка БГНЕС

На европейския пазар цената на газа се е сринала, но "Булгаргаз" се прави, че не вижда това. КЕВР трябва да сигнализира. Цената на парното е двойно по-висока от тази, която трябва да плащаме. С едно решение на регулатора може да достигнем дефлация. КЕВР може извънредно да намали тарифата. Това заяви в ефира на Нова ТВ икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов.

Според него регулаторите очакват промени и не искат да се задействат. "Цената на газа се срина със 70% за последните няколко седмици, а "Булгаргаз" продава на 40% над пазарната. Те искат да ни продадат скъпия газ, натрупан в последните години. Тарифата за потребителите е 100 лева на мегаватчас, а пазарната - 48 лева. Разликата се получава заради грешна прогноза", коментира той. И допълни, че вероятно ще се доближим до критериите за еврозоната, но не навреме за конвергентния доклад.

"До края на април имаме време да постигнем нужните резултати. Ако цените на парното и природния газ паднат наполовина, това ще се усети от домакинствата и индустрията. Може да се случи и със задна дата - от 1 януари", подчерта икономистът.

По данни на НСИ инфлацията и през януари се успокоява, но няколко групи стоки, сред които и храните, продължават да поскъпват. На годишна показа повишението на цените е с 3.8%, а в сравнение с декември - с 0.5%.

"Продукцията на земеделците поевтинява, но цените на храните на дребно растат. Инфлацията намалява с умерени темпове. Проблемът е, че все още има пера, които продължават да растат солидно нагоре. Основно цената на водата се вдигна от 1 януари. При храните се отразява най-много, докато при другите стоки има баланс", обясни Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: парноценихранигаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 2 месеца
Цената на на газа може да е срината на европейския пазар, но за частния немски потребител цената се увеличи.
50
0
 
0
 
! Отговори
Друг преди 2 месеца
Не вярвам да има разумен човек който не може да си отговори на тази въпрос!Само, че ние сме безсилни и безгласни пред гладната и мършавяла бъргарска управа! Но вярвайте ми все няной ден ще им се върне стократно!
49
2
 
0
 
! Отговори
Zz преди 2 месеца
Защото ние купуваме руски газ чрез посредници. А другите карат на американски.
48
0
 
2
 
! Отговори
Защото сме вече в преди 2 месеца
клуба на богатите! Честито момчета и момичета и също всички n-полови! Не ни занимавайте с дребни суми! Ние се занимаваме с числа от 6-цифри нагоре!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако се ползва газ от Чирен, тя е на лукс цена, така че няма как да ви е евтино парното. ние пък немаме такваз екстра. Парно на ток, което излиза още по-солено.
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото цялата схема на Кокорчо е да прибира ДДС, по всякакъв начин - помпане на инфлация, вдигане на цени на всичко, обир чрез мобилните оператори, банките и модерната търговия. Обаче едно нещо не осъзнава гейчито, аз като имам 5 лева колкото и да вдигат цени пак толкова ще изхарча!
45
0
 
8
 
! Отговори
бла,бла преди 2 месеца
Спрял съм парното и сме с климатици, само тръбите им минават през нас(без аз да искам, но никой не ме пита). Баба ми се отоплява с парно, 1 радиатор, двама човека са, плати 131 лева днес. Моята сметка беше 123 лева, двама възрастни и дете, без да имаме радиатор. Значи освен топлата вода, която ползваме, ме дерат за тръбите сума ти пари. Жалко, че ще фалира ТЕЦ София и няма как да ги осъдим със задна дата. Ще се измъкнат, а толкова години яко ни окрадоха...
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Порното топли!
43
0
 
13
 
! Отговори
Хана преди 2 месеца
По добро от ТЕЦ няма . В софия и пловдив са събрани от кол и въже всякакви и взаимно се прецакват по ***. Ако хората в етажната собственост са нормални българи , всичко е точно - кеф, топла вода и топло навсякъде за малко пари. Разни лузъри и гастари дращят безумия от злоба, но фактите са такива.
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
абе навални ли ни е проблема -сега с него щени замъгляват
41
3
 
7
 
! Отговори
Радев преди 2 месеца
За да има кинти за Путин, партийните протежета в Булгаргаз, Ердоган, че и за мен!
40
7
 
10
 
! Отговори
Распутин преди 2 месеца
И тоя икономист не е в час.Нищо не се е сринало,по скъпо ще става.Нали трябва да финансираме хохлите,а тия мигранти кой ще ги издържа,а украинските бежанци,и те са на наш гръб.Кръвта която се лее на фронта ние също ще я плащаме.
39
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пожелавам на нашата мила родина,само Роми и Пенсионери да останат в нея.
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само си представете токът да е за цял блок и да се смята по някаква формула кой колко е похарчил.Е това е Топлофикация!
37
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В момента съм в Германия, не знам колко плащат за отопление, но цените в Lidl са по-ниски от софийските, а всички знаем какви са българските и какви са немските заплати и пенсии. Та сами си направете изводите как зверски ни лъжат.
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Понеже сме готови за Шенген,затова парното е с двойна цена.
35
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нека голямото крадене започне СЕГА! Е, как няма да плащаме двойно като трябват пари за любовници, джакузита, екзотични почивки, луксозни коли и т.н. пък вие студувайте и мизерствайте за да плащате по 300 лв сметки.
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
защото сме народ овци,страхливци,предатели, затова сме били и под турския буй и руския буй , немски и тн буй -сега нашите алчници ни буясват ,*** пак си траеме
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Топлофикация е социзобретение,ама когато никой не се отказва от нея може да работи.В пазарна икономика няма как!!!!!
32
2
 
7
 
! Отговори
Причини преди 2 месеца
1. Въглищата. 2. Евтино парно за цяла София. 3.Некомпетентни и зависими от управляващата мафия регулатори... Това е достатъчно за да плащаме тройно.

Спонсорирани публикации