На нашата планета златото е "пришълец" - как се е появило?

Цялото добито количество е колкото куб със страна 22 метра
24 фев 2024 14:15, Елка Василева
48
   На нашата планета златото е "пришълец" - как се е появило?
Снимка: архив, БГНЕС

Златото, добито в хода на човешката история, може да се сведе до златен куб със страна 22 метра. Под повърхността има много повече от благородния метал. Но цялото злато на Земята всъщност… е паднало от небето.

На нашата планета златото е "пришълец". То в буквалния смисъл е паднало от небето. А статутът на благородния метал в много човешки цивилизации е направо божествен, пише Дойче веле.

Колко злато има на Земята?

Знаете ли, впрочем, че цялото злато, добито на Земята в хода на човешката история, може да се сведе до златен куб със страна 22 метра? Е, тежестта на този куб ще бъде 200 000 тона, но въпреки това изглежда малко - просто една 6-етажна сграда от злато.

Под повърхността на планетата се крие много повече злато - учените смятат, че става дума за 30 милиарда тона. По-голямото количество от него е заровено дълбоко в земната мантия и дори в земното ядро, където този тежък метал е потънал заедно с други тежки елементи още когато са се формирали слоевете на младото и още течно земно кълбо. В земната кора останало съвсем малко злато, към което се добавили и още скромни количества в резултат от метеоритни попадения. Така на онези места, където има или е имало изригвания на магма, са се образували и отлагания на злато, което хората търсят и добиват вече от 7000 години. Особено край горещи минерални извори.

"Вечното злато"

Но защо златото е издигнато от хората на такъв пиедестал? Причините са няколко. Първо - то е рядък метал, а дефицитът автоматично повишава цената. Второ, то е красиво, блести с цвета на слънцето, което особено древните цивилизации безкрайно почитат. И трето - именно защото е много красив и мек метал, подлежащ на обработка, от него се правят какви ли не накити, декорации и украшения. Оттук следва четвърто: От най-дълбоки времена златото е символ на богатство, власт и на престиж, редица религии и цивилизации го използват за тържествени и ритуални цели. Освен това златото е много стабилно и никога не ръждясва, така че златните накити и златните монети са "вечни". И дори да ги заровиш в гърне под земята, те ще изкарат столетия без никакви негативни последствия.

Още от 6 век пр.н.е. златото се използва като разплащателно средство, а много по-рано - някъде в периода 4600-4200 години пр.н.е. са били изработени накитите, открити в некропола във Варна, които много археолози смятат за най-старото обработено злато в света.

Неслучайно през цялата човешка история хората са се опитвали да синтезират злато - като започнем от древните алхимици и стигнем до днешните физици, работещи в големите ускорители на частици. Но на Земята това просто не може да стане, планетата е прекалено малка, а нужните температури нямам как да се развият. Според американското научно списание Science, цитирано от германския седмичник "Ди Цайт", в "космическите работилници" обаче могат да се развият такива температури, особено при сблъсъка между две звезди.

Най-вероятен резултат от сблъсъка между неутронни звезди

Авторът на статията в германския вестник Урс Вилман припомня почти единодушното мнение на учените, че златото идва от Kосмоса и че то е продукт на изгорели звезди. Дълго време учените смятаха, че необходимите за неговото възникване високи температури и "неутронна гъстота" се получават като условия при имплодирали слънца, които се превръщат в "супернови". Днес повечето учени застъпват тезата, че те са продукт на сблъсъка между две неутронни звезди.

От статията в "Ди Цайт" научаваме още, че през 2017 година астрофизиците наблюдавали сблъсъка между два такива "звездни трупа" - той се е случил преди 130 милиона години, но "новината" за него се движи със скоростта на светлината и достига едва сега до човешките телескопи. По онова време, когато на Земята още живеят динозаврите, тези две неутронни звезди се сблъскват в Космоса, а от сблъсъка им възникват различни елементи, включително злато и уран. И по-точно тогава е възникнало злато, равняващо се на 30 пъти масата на Земята и уран, който е 10 пъти масата на земята.

Златото освен всичко друго е и много добър проводник, с който преимуществено работят и специалистите по космическа техника. Така кръгът се затваря: дошло от Космоса, част от него се връща в Космоса, помагайки на земните учени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
11
 
! Отговори
от шкафчето.. преди 2 месеца
появило се е от шкафчето на един крадлив банкянски дебелак разбира се.
26
0
 
2
 
! Отговори
21 преди 2 месеца
2ма не вярват това да е истина, той не е такъв човек хахаха
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Златото не е било в обръщение. То е било залог, трофей, платежно средство за военни кампании и междудържавни договори, доставки на едро. Идвало е и си и отивало по пътя на коприната.
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Но никого не му пука....
23
4
 
10
 
! Отговори
Дедо Мичо преди 2 месеца
Я питайте македонците за златото? Ще ви покажат ,,документи'' ,че те са го открили и всито е техно....
22
4
 
1
 
! Отговори
До Боби преди 2 месеца
Разбира се, ако си на 80+ години.
21
3
 
17
 
! Отговори
Бай Чеп преди 2 месеца
Тук у нас наскоро златото се появи във вид на кюлчета в чекмеджето на едно нощно шкафче.
20
1
 
5
 
! Отговори
В. преди 2 месеца
Смятах, че някога е било синтезирано от Китайците. Но има други народи, за които е господар!
19
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
Някои се възползват от колебанията в цената на златото и правят пари чрез фондове като Xetra Gold или физическо такова. Личен избор. Само споменавам, че златото е инвестиционен инструмент, от който може да се печели и който е освободен от ДДС.
18
6
 
15
 
! Отговори
Тъпотия преди 2 месеца
Виж ти, златото паднало от небето, а камъните и водата на земята изникнали и пораснали от земята.
17
2
 
3
 
! Отговори
ПП Пришалец Петков преди 2 месеца
Муморандум, Брат, не моем и да говорим, толко съм Пришълец!
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А водата мокра ли е? Искрено ме вълнува този въпрос, моля мисирката ЕВ да потърси в Дойче Веле и ако има нещо моля да го препише и публикува тука.
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредните глупости.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Земята откъде е дошла, че в недрата на ядрото й се е "загнездил" тоз космически метал? Просто един метал е по-красив в човешкия ум от друг, отделно е по-податлив за обработка, според ценностната система на човешкия ум, и съответно заради това, че е рядко срещан и особеностите на човешкия ум, е по-ценен.
13
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вица на деня, златото пришалец било, а платината, а среброто, голям смях. Е затова ли западняците изнасят с тонове руда, изкопана от земните недра на Бг, после вън от Бг, извличат злато, мед и др метали, от които някои редки и доста скъпи, колко години вече е тази концесия. Кой знае какво ще стане, когато няма граници, явно като чакали ще опоскат всички полезни изкопаеми, даже и въглищата.. В Бг и речния пясък е със златни песъчинки, тия пришълци са ръсили злато със солници.:))
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 9Защото не е златен .
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То и хората са пришълци, един вид експеримент, но всеки вика, че сме произлязли от мамуните :)))
10
1
 
16
 
! Отговори
Знаещ преди 2 месеца
Донесли са го рептилите с кораба Майка.
9
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо не пишете за гнycния наглец Христо Шопов, който е обвинен в закана за убийство, редом до незаконно притежание на 3 огнестрелни оръжия и лека телесна? Няма да излезе от ареста скоро, НАГЛИЯТ РУСОФИЛ!
8
8
 
5
 
! Отговори
Soli Invicto преди 2 месеца
Всичкото злато на планетата принадлежи на императора на Слънцето, Хелиогабало Кокорчо! О, Непобедимо Слънце Кокорчо! Златни слънчеви лъчи, даващи живот и топлина на цялата планета!

Спонсорирани публикации