Бюрокрацията и трудовият пазар - основите проблеми пред инвеститорите

Не само корупцията тревожи бизнеса у нас
15
Бюрокрацията и трудовият пазар - основите проблеми пред инвеститорите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Корупцията в България е фактор, но не и основен за инвеститорите от Франция и България, работещи в нашата страна, показа Бялата книга за България за 2023г. Като най-определящо за бизнес средата у нас през настоящата година са бюрокрацията и трудовият пазар, които представляват трудности за мениджърите на компаниите.
Проучването е правено сред над 70 компании-членове на ФБТИК в края на 2023г заедно с Ipsos и Съветниците по търговските въпроси към посолството на Франция в София.

Най-важното за френските инвеститори и българските компании в Камарата е образованието и квалификацията на кадрите.

За пръв път се посочва остро проблема с трудовия пазар и затрудненията, които членовете срещат при наемане на персонал.

В тази връзка повечето запитани са отговорили, че възнамеряват да инвестират в обучение на кадрите през следващата година /2024г/.

Проучването се прави ежегодно.

По време на представянето на проучването в посолството на Франция в София на 19 февруари 2024г. Силвия Грозева от Bloomberg TV Bulgaria направи интервюта с директора на ФБТИК Весела Тодорова-Мозеттиг и с директора на Groupama България Сесил Бонар, които може да чуете във видеото, наред с обобщението на проучването на Ipsos.

Още новини на bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: бизнесинвеститори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На трудовия пазар самите чорбажии прават проблемите. Като кандитатства го връща и какви ли не спънки измислат за да откжат.На първо место са испити които никой не знае отговора освен собственика на фирмата, а кандидаа се очаква да знае сичко даже и повече от чорбажията какво ще е на испита. Няма как и не е възможно което се иска.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма виетнамци . Без дребната корупция въобще нямаше да има бизнес у нас . Проблем е само еврокорупцията . Раздаването на пари без конкурси по европроекти и еврдупитатски подкуп под формата на ,,заплати,, с който ЕС си купува всички партии за да си пращат марионетките на евродупитатски ,,заплати,, Напускането на ЕС е неизменна част от борбата с едрата корупция по най висшите етажи на властта . Дупитатските етажи .
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нашите войски може да докарат африканци от Централна Африка. Защо храним войски на НАТО, когато нямаме икономическа полза и не докарват нищо в държавата? Сами трябва да си докараме нужните за нашите индустриалци роботници. Правителствата от Централна Африка ще бъдат наши стратегически партньори. Армията, индустрията и нашите мъдри политически олигарси трябва да се обединят. Армията ни бездейства, 100 бетеера стояха и не допринасяха с нищо за икономическото ни благополучие 35 години.
6
0
 
6
 
! Отговори
УМРЯХ ОТ СМЯХ преди 2 месеца
Аз искам да направя ФЕЦ , ама Пеевски и Доган НЕ Разрешават . В България е разрешено само за Членове на ДПС .
5
0
 
10
 
! Отговори
Новозеландец преди 2 месеца
Тази клоака наречена държава използва хората както при Оруел 1984 , в пълно право са хората да работят на черно и да си поработват в чужбина. Мутрите- чорбаджий това заслужават или плащаш кеш днес на човека или не идва изобщо. Избягах преди 16 години заради държавата мащеха и мутрите -чорбаджий. Нямам имоти в Бългврия и не ме бъркв нищо- не плащам за нищо. Поздрави Ню Лунн, Окланд , Нова Зеландия.
4
3
 
19
 
! Отговори
Пропуснахме си шанса преди 2 месеца
В България в началото на века много международни компании се възползваха от ниските разходи за труд и висококвалифицирани и обучени кадри от 90-те, когато образование още имаше. В момента, образованието е в колапс. Излизат неграмотни висшисти, които не разбират текст, какво остава да подлежат на някакво обучение. Те не могат да се фокусират за 10 мин. В същото време имат претенции. Прогнозирам изтегляне на фирми и който е кадърен ще бяга, дори в Азия, където ще отидат част от фирмите.
3
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бюрокрацията и трудовият пазар са социалистически отживелици. Гледайте в корена!Интересува ме иновационното бъдеще: Тази година ще се трансформира ли двупартийната пиндостанска система в еднопартийна?
2
3
 
6
 
! Отговори
Нотариуса ПреРаждане преди 2 месеца
Елате ми, Пиленца!
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Видяхме ги гърците от ИКЕА, за това не идват инвеститори и за това емигрират хора в млада работоспособна възраст.