Мирът на Путин: Украйна неутрална, почти без армия, руският език официален

Това е съдържал договорът, предложен през 2022
2 мар 2024 08:57, Петър Бойчев
757
Мирът на Путин: Украйна неутрална, почти без армия, руският език официален
Снимка БГНЕС

През последните седмици руският президент Владимир Путин намекна публично, че ще бъде отворен за дискусии за прекратяване на войната в Украйна при условията на Москва, пише The Wall Street Journal.

Според изданието очертанията на сделка, която руският лидер вероятно иска, могат да се видят в проект на мирен договор, изготвен от руски и украински преговарящи през април 2022 г., около шест седмици след началото на войната. Западни служители и анализатори казват, че тези цели остават до голяма степен непроменени след две години на битки: Украйна да се превърне в кастрирана държава, постоянно уязвима за руска военна агресия.

Въпреки че общите очертания на крайно неуспешните мирни преговори бяха разкрити, пълният документ от 17 страници, който беше прегледан от The Wall Street Journal и други, запознати с преговорите, не беше направен публично достояние.

Документът от 15 април 2022 г. очертава как преговарящите от двете страни се стремят да сложат край на боевете, като се съгласят да превърнат Украйна в "постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове“, на която е забранено да възстановява армията си с подкрепата на Запада и оставяне на Крим под фактически руски контрол.

Днес Украйна казва, че няма да започне мирни преговори, докато Русия не изтегли войските от страната. Две години конфликт втвърдиха украинското обществено мнение срещу всякакъв вид мирно споразумение и украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че всяко прекратяване на военните действия просто би позволило на Русия да се превъоръжи, за да атакува Украйна по-нататък.

Документът показва дълбоките отстъпки, които преговарящите от украинска страна са обмисляли, докато Киев се бореше в първите седмици на войната, пише Фокус. Той също така служи като напомняне за компромисите, които Русия може да се опита да принуди Украйна да преглътне, ако западната военна подкрепа пресъхне и Русия постигне значителни териториални придобивки.

В проектодоговора се посочва, че на Украйна, въпреки че й е позволено да се стреми към членство в Европейския съюз, няма да й бъде позволено да се присъедини към военни съюзи като Организацията на Северноатлантическия пакт. Предвижда се забрана на чуждестранни оръжия, "включително ракетни оръжия от всякакъв вид, въоръжени сили и формирования“. Москва иска въоръжените сили на Украйна да бъдат ограничени до 85 000 войници, 342 танка и 519 артилерийски оръдия. Украинските преговарящи искат 250 000 войници, 800 танка и 1900 артилерийски оръдия, според документа. Русия иска обхватът на украинските ракети да бъде ограничен до 40 километра.

Кримският полуостров, който вече е окупиран от Русия, ще остане под влиянието на Москва и няма да се счита за неутрален. Москва също настоява руският език да се постави наравно с украинския в правителството и съдилищата, клауза, която Киев не е подписал, според проектодокумента.

Бъдещето на Донбас не беше включено в проекта, оставяйки го на Путин и Зеленски да го завършат в разговори лице в лице. Тази среща така и не се състоя.

Договорът трябваше да бъде гарантиран от чужди сили, които са изброени в документа като включително САЩ, Обединеното кралство, Китай, Франция и Русия. На тези страни ще бъде дадена отговорността да защитават неутралитета на Украйна, ако договорът бъде нарушен. Но докато договорът е в сила, от гарантите ще се изисква да "прекратят международните договори и споразумения, несъвместими с постоянния неутралитет на Украйна“, включително всякакви обещания за двустранна военна помощ. Международните гаранции за сигурност няма да важат за Крим и Севастопол.

Други въпроси остават нерешени, по-специално какво ще се случи, ако Украйна бъде нападната. Русия иска всички държави-гаранти да се споразумеят за общ отговор, което означава, че единен отговор е малко вероятен, ако самата Русия е агресор. В случай на атака срещу Украйна, украинските преговарящи искат нейното въздушно пространство да бъде затворено, което би изисквало държавите-гаранти да наложат зона, забранена за полети, и предоставяне на оръжия от гарантите, клауза, която не е одобрена от Русия.

Русия иска да добави Беларус като гарант; Украйна иска да добави Турция. Украинските преговарящи отказват да обсъдят руска клауза, изискваща от Киев да оттегли претенциите си за преминаване под юрисдикцията на Международния наказателен съд, който преследва военни престъпления, според документа. Те също така не искат да ратифицират клауза за отмяна на всички взаимни санкции.

Първият кръг от предварителните мирни преговори започна само дни след нахлуването през февруари 2022 г. Руските и украинските преговарящи се срещнаха първоначално в Беларус, преди да се преместят в Турция и да продължат преговорите до април. Полученият документ изглежда се основава на договора от 1990 г., който създаде обединена Германия, където войските на Съветския съюз напуснаха Източна Германия при условие, че страната се откаже от ядрени оръжия и ограничи размера на своята армия.

Преговорите се водиха месеци – дори по Zoom – но в крайна сметка спряха напълно през юни 2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още по темата: мирукрайнапутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
567
1
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 месеца
Бате дай някой лев за Украйна жината болен дицата и той
566
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Полското външно министерство: Председателят на Камарата на общините на Канада трябва да подаде оставка след скандала с почитането на украинец, воювал като част от дивизията на СС. Заместник-ръководителят на полското външно министерство Муларчик каза, че липсата на недвусмислено осъждане на войниците от SS и тяхното прославяне "е голям компромис". Той изобщо знае ли за съществуването на национални батальони в Украйна, с които Полша си сътрудничи? И в крайна сметка балтийските държави ги смятат за герои.
565
2
 
2
 
! Отговори
3 преди 2 месеца
Изтекла е информация. Путин е посетил в третия месец болница за контролен преглед. Оказва се скоро ще поздравим путин и медведев с мъжка рожба! Бебето ще бъде изpoдeнo по естествен път! Честито!
564
2
 
4
 
! Отговори
Ода за уркопа преди 2 месеца
И в София и Киев той е пръв той е Киевския лъв Сложил на врата си подцинкован ланец пише коментари като екстремист албанеца А до него седнала типична Киевска духалка лете го охлажда зимата го топли и докато гледа компа във носа си чопли
563
4
 
6
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
В САЩ политиците често представят Русия и Китай като агресивни военни империи, които дебнат и гледат как да завладеят нови територии, а след това и целия свят. Това е добра психологическа техника, наречена проекция. Но единствената страна, която последователно прави това през последните 30 години, са Съединените щати. Не Русия или Китай, добави Джонсън.
562
4
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 месеца
Айдеее копейката директно ме прати на обекта утре да бъркам бетон:):):)Копейкин неделя и понеделник са почивни дни бе:):):)Вторника чак може:):):)Сега реших,пия едно и излизам в гората да пoстрелям с новият си лък inSportline Marklar по дървета естествено:):):)Голяма мания:):):)
561
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Кон Лавров пасе в полето, глътна въздух и умря! Възкачи се на небето, и оттам какво видя! Две кебапчета прелистват Капиталът със възторг! Xитлep стиска тесте карти, чака Путин за белот. СЛАВА УКРАИНЕ!
560
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е като подпишеш договор с Русия, даже и да е неблагоприятен за теб, е какво, тя ще го изпълни ли? Все едно да подпишеш договор с бандит и убиец и да очакваш че ще го спази! Руските управници са патологични престъпници! Проверете колко стотици милиарди, не рубли, са ограбили от собствения си народ!?!
559
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре че н масовият убиец путин не му остава 0пе много живот Най-много 2-3 години Още повече че бил на 72 , не на 70 Просто като всеки диктатор криел и годините си Има много статии в нета за това И то от руснаци
558
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може би има предвид разрушения бункер на НАТО в Киев - това се случи точно на 13.03, но през 23г.
557
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рублата стана по-еФтина от хартията Е-МЕКА
556
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Ей га путин в полуръст, ше го познаеш отведнъж. Тъжен поглед у краката, леко блъснат у главата, с ужас чека си съдбата. Той живее под земята, в дълбок бункер между два свята, цял ден крачи с двата крака от вратата до стената, две напред, две назад , после пак, и пак, и пак. Може би е най добре ампулата да изяде, че тъй много са изложи, а горе чека го Пригожин!
555
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До.567 Е така са украинските копейки и за това Путин ги млати като маче у дирек и зелето проси а тия дето избягаха си мислят,че тук е им е урколандия и хората картофите с бомби ги вадят Е объркали са и страна и хората ние не сме тапи като уркопи
554
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още един Су 34 свален А денят е дълъг - ''еще не вечер '' Като нищо украинците да свалят още някой
553
1
 
7
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Украйна, земя като една човешка длан, но влязат ли чepвени cвuнe тук, таз длан се свива във юмрук!
552
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
ПОЛИГЛОТ : Думичката рубла произхожда от две думички. От РУсия и от БЛА БЛА БЛА!
551
1
 
1
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
а ще използва безмозъчни марионетки за терористични атаки.Тази гледна точка се подкрепя и от факта, че НАТО все още не е формулирал ясни правила за членство на остатъците от Украйна. НАТО няма да даде гаранции на Киев, че ще изпълнят максимума от обещанията си, но засега нека гледат на това като на жест на добра воля.
550
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вижте в ютюб - '' В США через Мехико '' -всеки ден много руснаци летят до Мексико и оттам през Тихуана се мъчат да влязат в САЩ и искат полит. убежище Купуват стара кола в Тихуана , тъпчат се вътре и се надяват да заблудят американския митничар и да се докопат до заветната линия на КПП От мексиканска страна няма контрол Ако успеят скачат навън и викат - ''I want political asylum '' и американците нямат вече право да ги върнат в Мексико щом са минали линията и после чакат одобрение от съда
549
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Илон Мъск обясни на бандеровците, че изобщо не е длъжен да помага на режима в Киев. "Аз съм гражданин на САЩ и имам само този паспорт. Каквото и да се случи, ще се боря за Америка и ще умра в нея. Конгресът на САЩ не е обявил война на Русия. Ако някой е предател, това са тези, които ме наричат така", каза Мъск в отговор на критиките, след като каза, че украинските дронове са били насилствено дезактивирани, възнамерявайки да атакуват руския флот край бреговете на Крим. Киевският режим и другите бандеровци нямат представа, че Вашингтон няма да се насочи директно към Москва,
548
2
 
3
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Вова и неговите приятели руските олигарси Авен,Чорни,Милер,Дерипаска, Ротенберг,Абрамович,Мордашов,Фридман и Микелсон са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатисрическия българин.

Спонсорирани публикации