Три силни слънчеви изригвания са засечени на 22 май

Ако слънчевата плазма достигне Земята, предизвиква магнитна буря
23 май 2024 13:28, Елка Василева
1
Три силни слънчеви изригвания са засечени на 22 май
Снимка: архив, БГНЕС

Учени са регистрирали три силни слънчеви изригвания на 22 май, съобщи руският Институт за приложна геофизика, цитиран от ТАСС.

"На 22 май в 17:05 часа московско време в рентгеновия диапазон е регистрирано изригване от клас M1.2 с продължителност 31 минути, в 07:04 часа е регистрирано изригване M2.3 с продължителност от 44 минути и в 06:13 часа - M1.5, продължила 21 минути", съобщиха от Института за приложна геофизика.

След поредица от по-силни изригвания на звездата в началото на май на Земята започна силна магнитна буря. В нощта на 11 май тя достигна екстремна мощност, най-висока след август 2005 г.

Слънчевите изригвания се делят на пет класа в зависимост от силата на рентгеновото излъчване: A, B, C, M и X. Минималният клас A0.0 съответства на мощност на излъчване в орбитата на Земята от 10 нановата на квадратен метър. При прехода към следващия клас мощността се увеличава десет пъти. При слънчевите изригвания се освобождава слънчева плазма, която, ако достигне на Земята, предизвиква магнитна буря.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от За да се разбираме
7 стъпки за щастлива връзка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 3 седмици
тегав ден беше вчера опрделено !