Убийствата на Божанов и Алексей Петров може да са свързани

Бойко Найденов: Все още нищо не знаем
5 мар 2024 11:00, Нели Христова
78
Убийствата на Божанов и Алексей Петров може да са свързани
Снимка: БГНЕС

"Убийствата на Мартин Божанов и Алексей Петров може да са свързани, може и да не са", обясни Бойко Найденов - бивш директор на Национална следствена служба и бивш зам. главен прокурор.

"Почти месец след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, не се знае до къде се е стигнало изобщо, тъй като все пак е човек, убит по един брутален начин в центъра на София. Друго знаково убийство - това на Алексей Петров, което стана преди няколко месеца, също се замесва по някакъв начин в дейността на Божанов. Тези два случая може и да са свързани, може и да не са, но все още нямаме отговор", коментира Найденов.

По думите му, друг проблем е това, което излезе като свидетелски показания, че има проблем в съдебната власт.

"Било е налице някакъв нерегламентиран натиск от страна на някакви групи върху членове на правораздаването. Този момент, този проблем също не е решен и виждаме, че се създават комисии, работи се уж по това, но в крайна сметка се забравя, че единственият орган в страната, който би могъл да реши този проблем, е прокуратурата, която е част от съдебната власт."

"На трето място е политическият елемент, тъй като политиците се изправят пред двата по-долни проблема, защото това е част от тяхната работа", смята Найденов.

Той коментира и разследването на обвинител номер 1 и неговите заместници, свързани с аферата "Осемте джуджета":

"Хипотетично всеки би могъл да попречи на разследване и всеки би могъл да реши някакво разследване. В момента само може да разсъждаме дали и защо Борислав Сарафов, който в момента изпълнява функциите на главен прокурор, също би могъл да обясни и предполагам, че той не е човек, който ще тръгне да пречи на разследването. Но в крайна сметка говорим за законова база. Не виждам той да попречи на едно такова разследване, ако има събрани факти и доказателства.", каза той пред БНТ.

Застреляният през август Алексей Петров беше обсъден в третото заседание на парламентарната комисия за дейността на Мартин Божанов-Нотариуса. В четвъртък бяха изслушани Ивайла Бакалова, която разкри Нотариуса с помощта на Антикорупционния фонд през юни 2021 г., и мъжът ѝ Веселин Денков. Той лежа 9 месеца в ареста, а Божанов отправи оферта от 100 хил. евро за освобождаването му.

Веселин Денков разказа пред депутатите за сагата си с правосъдието още от 2016 г., когато от свидетел по дело за пране на пари става обвиняем в Специализираната прокуратура. Още тогава започнали офертите към него да плати.

Един от хората, които потърсили среща с него, е Алексей Петров, каза Денков пред депутатите. Историята той разказа в интервю за "24 часа" през ноември. Срещата потърсил Петров и го посъветвал да плати, за да не лежи в ареста като него. Денков отново отказал.

"Впечатлението ми беше, че Петров контактува със Специализираната прокуратура. Не мисля, че е бил свързан с Нотариуса. Казваше, че идва приятелски, но бях го виждал само веднъж преди. Към момента на тази среща не съм знаел за съществуването на Мартин Божанов", обясни Денков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
3
 
! Отговори
Голата костенурка преди 1 месец
Колко още много такива убави ора тряа да си отидат по тоя начин ехеееее.....
73
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Вечна слава на Партията!Рот фронт!
72
0
 
2
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
И напълно е възможно и да не е шофирал Семерджиев да му остане присъдата в сила,след като пред съда при първото дело за мярката му твърдеше,че е бил отвлечен?След такъв бисер е ясно защо не са му обърнали сериозно внимание. за двете дами,едната от които не само че се яви,но и отрече да е шофирала тя.Колкото и да не си спомня твърдението,че е бил отвлечен е насочило разследването само срещу него.
71
0
 
0
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
А,да съдът е определил,че другата,ако не се яви ще бъде заличена като свидетел?Ясно е,че делото ще "ходи" и във ВКС и да потвърди съдът присъдата на Семерджиев и да я отмени.За мен си плаче за ново разследване,точно и обвинението ще може да установи къде е била свидетелката след като смята,че лъже.За съда си имаме приказка, че на съд и жена доверие да нямаш.Ек така се стига до разумен срок от над две години
70
0
 
0
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Утре пък от 09,30 е друго знаково дело - срещу Семерджиев.Свидетелка посочена от него като шофирала джипа,каза,че е била на задната седалка,а друга е шофирала.И двете неразпитани от следствието?Заложили са на експертизите?Аз пък знам,че първите обяснения пред полицая са близо 100% верни, въпреки,че нямат правна стойност.След това при следствието може и обратни да станат.Затова и ми е необяснимо,че са неразпитани заради експертизи,но не е доказано да е била другаде,а ДНК експертизата я подкрепя?
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май и тях ги е убил клошарят, ама без да ги предупреждава.....Колко удобно, нали?
68
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Още в първото изречение става ясно какъв капацитет говори..... "Убийствата може да са свързани а може и да не са".......Браво Найденов, току що си върза гащите, със сигурност вече няма как да си сбъркалв дедуктивните си разсъждения! Поредният КУРифей на овчата мисъл под пагон!
67
0
 
3
 
! Отговори
Чичолина преди 1 месец
В началото имаше пресконференцията с апломб за 50 минути подаване на сигнал от вдовицата след убийството,след това казаха,че мотивът е основно финансов,но явно с изникнали доказателства,че не е вдовицата и преди дни вече заговориха единствено за уволнението и след майчинството.Все пак трябва да я оставят след майчинството и да поработи,че да има за какво да се хванат,за да не я възстанови съда пак.Развяването на декларация за имотно състояние след като не е работила няма как служебно да се гепи
66
0
 
3
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 месец
И двамата се помислиха за гръцки полубогове. Но живота им реално струва 35 ст. на патрон - .22 калибър.
65
0
 
8
 
! Отговори
Koko преди 1 месец
И аз мога да дам такова интервю викайте ме за експерт - БЕЗПЛАТНО. Убийствата може да са свързани, може и да не са. Мога да правя и прогноза за времето- може да вали, може и да не вали. Числата от тотото за следващия тираж са 6, 12, 22, 23, 25, 45, но може и да не са.
64
4
 
2
 
! Отговори
до 61 преди 1 месец
Не забрабяй 500 000 българи в Белене по време на соца и 300 000 български турци изгонени за две седмици. И кат ти харесва толкоз соца върви в Северна корея или Русуя....там е социализъма
63
0
 
3
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Гледах един филм с един дето прескачаше през годините да убива.При над 150 поръчкови убийства от началото на века,за да няма заловен убиец,то той е от бъдещето.Може и да не е М,да.
62
0
 
9
 
! Отговори
gg преди 1 месец
Разбира се, общото е това, че няма да бъдат разкрити.
61
0
 
2
 
! Отговори
АМИ ТО ПРОЗИРА преди 1 месец
ПО СКОРО ДА ОТКОЛКОТО НЕ
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя връзката я знае цяла България кой стои зад убийствата ! Но важна е промяната да продължи. Те искаха да контролират промяната и затова бяха отстранени .Само това ще кажа.
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Върнаха се мутренските времена. Честито! Те дали са си тръгвали? Такова чудо по соца беше немислимо, каквото и да си говорим. Казва ви го един от скачащите за демокрация. Гола вода.
58
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Свързани са и още как. Данните го потвърждават. И на двамата показателите са идентични - кръвното налягане и пулса.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При войната в залива едно време и САЩ излезнаха с официалното съобщение : "Садам е или жив, или мъртъв!" Та и тука така - средно положение няма :)
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това и аз мога да кожа и то без да съм работил в системата. Нещо по-експертно или пак ще хвърляме боб и след 3-4 месеца всичко ще отшуми... Толкова е голяма корупцията в България, че се чудя как ни приеха в ЕС? ЗА Шенген може само да си мечтаем.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо , министъра на МВР излъга , не че някой повярва , че полицията не е охранявала ''ГНЕЗДАТА'' на Пепи Еврото и Нотариуса ?нали предишният министър на МВР -Рашков си призна ...