Убийствата на Божанов и Алексей Петров може да са свързани

Бойко Найденов: Все още нищо не знаем
5 мар 2024 11:00, Нели Христова
78
Убийствата на Божанов и Алексей Петров може да са свързани
Снимка: БГНЕС

"Убийствата на Мартин Божанов и Алексей Петров може да са свързани, може и да не са", обясни Бойко Найденов - бивш директор на Национална следствена служба и бивш зам. главен прокурор.

"Почти месец след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, не се знае до къде се е стигнало изобщо, тъй като все пак е човек, убит по един брутален начин в центъра на София. Друго знаково убийство - това на Алексей Петров, което стана преди няколко месеца, също се замесва по някакъв начин в дейността на Божанов. Тези два случая може и да са свързани, може и да не са, но все още нямаме отговор", коментира Найденов.

По думите му, друг проблем е това, което излезе като свидетелски показания, че има проблем в съдебната власт.

"Било е налице някакъв нерегламентиран натиск от страна на някакви групи върху членове на правораздаването. Този момент, този проблем също не е решен и виждаме, че се създават комисии, работи се уж по това, но в крайна сметка се забравя, че единственият орган в страната, който би могъл да реши този проблем, е прокуратурата, която е част от съдебната власт."

"На трето място е политическият елемент, тъй като политиците се изправят пред двата по-долни проблема, защото това е част от тяхната работа", смята Найденов.

Той коментира и разследването на обвинител номер 1 и неговите заместници, свързани с аферата "Осемте джуджета":

"Хипотетично всеки би могъл да попречи на разследване и всеки би могъл да реши някакво разследване. В момента само може да разсъждаме дали и защо Борислав Сарафов, който в момента изпълнява функциите на главен прокурор, също би могъл да обясни и предполагам, че той не е човек, който ще тръгне да пречи на разследването. Но в крайна сметка говорим за законова база. Не виждам той да попречи на едно такова разследване, ако има събрани факти и доказателства.", каза той пред БНТ.

Застреляният през август Алексей Петров беше обсъден в третото заседание на парламентарната комисия за дейността на Мартин Божанов-Нотариуса. В четвъртък бяха изслушани Ивайла Бакалова, която разкри Нотариуса с помощта на Антикорупционния фонд през юни 2021 г., и мъжът ѝ Веселин Денков. Той лежа 9 месеца в ареста, а Божанов отправи оферта от 100 хил. евро за освобождаването му.

Веселин Денков разказа пред депутатите за сагата си с правосъдието още от 2016 г., когато от свидетел по дело за пране на пари става обвиняем в Специализираната прокуратура. Още тогава започнали офертите към него да плати.

Един от хората, които потърсили среща с него, е Алексей Петров, каза Денков пред депутатите. Историята той разказа в интервю за "24 часа" през ноември. Срещата потърсил Петров и го посъветвал да плати, за да не лежи в ареста като него. Денков отново отказал.

"Впечатлението ми беше, че Петров контактува със Специализираната прокуратура. Не мисля, че е бил свързан с Нотариуса. Казваше, че идва приятелски, но бях го виждал само веднъж преди. Към момента на тази среща не съм знаел за съществуването на Мартин Божанов", обясни Денков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Висчко е ясно - това убийство ще е тема, докато не се случи следващото подобно. Тогава вече няма да се сещаме за Нотариуса. А че подбно ще се случи, някой съмнява ли се?
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
може да са гръмнали, може да се самоубил, може и да се е спънал ..
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
не не , няма връзка... един клошар хакер е организирал всичко, от скука..няма никаква връзка с магистрати и личности от високите етажи
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Убиецът може да е на теротирията на страната, може и да не е! Двете убийства може да свързани, може и да не са!Службите може да свършат някаква работа, може и да не свършат. От цялата тази армия служби в страната може да има някаква полза, може и да няма! Хубавото поне е, че човек може да живее в тази "държава", но може да живее и в друга!
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само Ник Щайн познава!
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди години в Нидерландия бе убит Косьо Самоковеца. За 3м полицията хвана убиеца и др- свързнани. След няколко седмици бяха осъдени, май още са на хладно.Тук за раята празни приказки от кухи хора.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дали има връзка или не няма значение, защото и двете няма за ги разкрият. Залагам космически кораб срещу трабант, че ще поплямпат малко и всичко ще отиде в забвение както всички поръчкови убийства досега.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
а обществото чака пеефски и боко да решат проблема. много ясно че са свързани и убийствата и политиците
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И двамата по-добре да ги няма. Някой направи услуга на обществото, като няма прокуратура.
25
2
 
4
 
! Отговори
От сега ви казвам преди 2 месеца
Борисов няма нищо общо.
24
0
 
6
 
! Отговори
Промяната ги уби. преди 2 месеца
Е той Бойко Борисов не познава нито един от тези - питайте го.
23
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Ама ви засяга, като ви напиша истината за възхода на ПП :)
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не съм криминалист, но ако се разследваше истински, задължително щеше да са свързани убийствата и освен това за тях щеше вече да има не повече от 3-4 заподозрени за поръчители, единия от които е Путин и по-скоро е малко вероятен.
21
0
 
4
 
! Отговори
НАМОЗЕ преди 2 месеца
ДА БАДИ- ОТ КАДЯ НА КАДЯ?
20
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Вярно, тоя като вървежна врачка по кабеларка-може да са свързани,може да не са.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Бай Дрън. ....включая и прокурори, съдии, адвокати, полицаи, държавници, политици, депутати, бизнесмени и така до края на света...
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко е просто Уотсън , убийствата в България , са поръчка на силните на деня , и ''КОИ'' са ''ТЕ" , всички ги знаем , от 1989г. до днес !''ТЕ" надминаха и комунистите , за НАЙ-КРАТКО ВРЕМЕ ЗА ЗАБОГАТЯВАНЕ !Това са Бг-''атлантиците '' , които не ставаха за нищо друго , а сега управляват ''СОБСТВЕНАТА '' СИ ВЕЧЕ ---ЧАСТНА ДЪРЖАВА !
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Брадчед, какъв по-конкретно е бил Трактора, че идвал приятелски в Специализираната прокуратура ? Аз мога ли да дода и да се шматкам из прокурата ей така без конкретна причина напълно приятелски ?
16
1
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Всички са свързани и убитите и неубитите още, няма какво да се правят на умрели лисици. Даже оня от ЮАР и другия брат са свързани. Общия знаменател е ПП.
15
0
 
5
 
! Отговори
Тотални Експерти преди 2 месеца
Дано да взимат достойни заплати от 5 цифрени суми. Такива капацитети трябва да бъдат щедро възнаградени от народните данъци.