7 милиона души напуснаха Украйна за две години война

Държавата загуби и 26% от територията си
9 мар 2024 11:19, Петър Бойчев
145
7 милиона души напуснаха Украйна за две години война
Снимка БГНЕС

По официални данни за две години населението на Украйна е спаднало от 42 на 35 милиона, казва пред ДВ заместник-директорът на Института по демография Александър Гладун. По данни на министерството на правосъдието, през 2023-а година в Украйна са били регистрирани над 187 000 раждания, което е с девет процента по-малко в сравнение с първата година на войната, и с 31,5 на сто по-малко, отколкото през 2021 година.
 

Гладун обяснява това рязко намаление включително с по-малкото количество включени в статистиката региони заради руската окупация. Според президента Зеленски към началото на февруари т.г. Украйна не е контролирала около 26 процента от територията си, съобщи Фокус.
 

Тази тенденция може да доведе дотам, че през 2035-2037 година делът на хората под 18 години да спадне до 12-15 процента от общото население. За сравнение: през 1993 г. младите хора до 18 години са съставлявали 25 на сто от населението на Украйна.
 

За две години в Украйна са починали над един милион души По думите на Александър Гладун, смъртността в Украйна расте не само покрай гибелта на хората в резултат от бойните действия, но и заради спада в нивото на медицинското обслужване и увеличаването на сърдечно-съдовите заболявания под влиянието на стреса.
 

За двете военни години, както показва статистиката на Министерството на правосъдието, в контролираните от Киев украински територии са били регистрирани над един милион смъртни случаи. При това през 2023 година те са с почти осем процента по-малко (496 200), отколкото през 2022 (541 700). Украинските граждани, останали в окупираните територии, умират във войната и в редиците на руската армия, тъй като с придобиването на руско гражданство те подлежат на мобилизация, отбелязва Гладун.

„Точният брой на украинците, оказали се в окупация, където руското гражданство се дава принудително и автоматично, не е известен. По данни на руското министерство на вътрешните работи от септември 2023 година след опростяването на процедурата за получаване на руско гражданство през 2019 година паспорти са получили над три милиона жители на украинските територии, които не са под контрола на Киев. При това над 2,2 милиона документи били издадени след незаконната анексия от страна на Русия на части от Запорожка, Луганска, Донецка и Херсонска област през октомври 2022 година.
 

Гладун прогнозира насрещни миграционни потоци след войната - т.е. част от мъжете ще заминат при семействата си зад граница. Той е убеден: за да не изгуби борбата за своето население и да се запази като нация, Украйна още отсега трябва да провежда активна политика за социално, хуманитарно и икономическо развитие.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европейците тепърва започват да осъзнават какво ги очаква след поражението на украинския режим в авантюрата, в която го тласна Западът. Френският външен министър Стефан Сежурне вече изчисли, че след разпадането на Украйна десет милиона бежанци ще се изсипят в Европа. Вярно, той не обясни какво точно го плаши в тази цифра, предвид факта, че милиони украински бежанци в момента се намират в европейските страни, съвсем легално, по покана на самите европейци. Да не би Европа сега не е доволна от украинците?
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
25
2
 
2
 
! Отговори
Това не е важно преди 2 месеца
Полицаи в България убиват масово без основание - Фашизъм в най чистият му вид!
24
0
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
7 милиона напуснали само заради едно СВО. Смятай какво ще стане ако тръгне война и почнат да думкат по стотина жилищни блокове на ден или както в ивицата Газа както израелците трепят наред жени, деца без да подбират!!!
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците се оказаха по-тъъпи даже и от вас чалгарите. Вие само работите за еврейския фашизъм, а те дажеУмират за еврейския фашизъм. Трудно е за вярване, до каква степен са ви изгладили мозъка, за да работите и да се биете за някакъв евреин и за чистите арийци Кирчо и Кокорчо.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преместих го
21
0
 
1
 
! Отговори
Красимир преди 2 месеца
До Хаха хаТИ ДА НЯМАШ *** ИЛИ ГИ ПРЕБРОИ НА АКЪЛ. МАЙ УЧИЛИЩЕТО ДО 3 КЛАС СИ ГО ПРОПУСНАЛ.
20
1
 
6
 
! Отговори
Има-няма преди 2 месеца
Лъжат тия укри веее...7 милиона бяха по-малко до 2021г. Още 10 милиона избягаха на запад и изток и сега са има-няма 25 милиона.
19
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ей зомбита, копейко след Украйна е Бг. Според Жужето, много фашисти има по черноморието
18
4
 
2
 
! Отговори
иван преди 2 месеца
До Ей зомбита ГАЗИ ТЕ ПЕТОЛЪЧКА В МОЗЪКА.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гази ни полицейски ботуш като при Хитлер!Спете си!
16
0
 
1
 
! Отговори
Спите зимен сън преди 2 месеца
Гази полицейски ботуш като при Хитлер!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България мъжете "напуснали" Украйна са руснаци с украински паспорти.
14
5
 
17
 
! Отговори
Ей зомбита преди 2 месеца
Гледайте България не Украйна , гази ни здрав фашизъм!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-кофти нацията на света, после са руснаците.
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе важното е,че наркозависимото пале и шайката която гравитира около него"побеждават"Само се чудя,кога ще се събудят украинците и ще избесят шайката ренегати?
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който гласува за зеления си хваща влака за юрогения.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като ги гледам на лидъла на сл.бряг ,кви колички пълнят с алкохол ,се учудвам на акъла им ,явно нямат нужда ПП да им подаряват помощи а и джиповете им все нови сиромашките ,избягали от мобилизация в ЕС да пият гадове фашисти
9
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
15 милиона живеят в Донбас и Крим, които са руски територии. Зеленски реално е президент само на населението от западните области на Украйна и то временно, докато Полша си ги прибере заедно с територията. Украйна дефакто не съществува, това е територия 404, подлежаща на преразпределение.
8
5
 
4
 
! Отговори
Гази ни фашизъм преди 2 месеца
Вие разбирате ли, че полицията е започнала масови чистки срещу неудобни Българи и всякакви които не им харесват!