7 милиона души напуснаха Украйна за две години война

Държавата загуби и 26% от територията си
9 мар 2024 11:19, Петър Бойчев
145
7 милиона души напуснаха Украйна за две години война
Снимка БГНЕС

По официални данни за две години населението на Украйна е спаднало от 42 на 35 милиона, казва пред ДВ заместник-директорът на Института по демография Александър Гладун. По данни на министерството на правосъдието, през 2023-а година в Украйна са били регистрирани над 187 000 раждания, което е с девет процента по-малко в сравнение с първата година на войната, и с 31,5 на сто по-малко, отколкото през 2021 година.
 

Гладун обяснява това рязко намаление включително с по-малкото количество включени в статистиката региони заради руската окупация. Според президента Зеленски към началото на февруари т.г. Украйна не е контролирала около 26 процента от територията си, съобщи Фокус.
 

Тази тенденция може да доведе дотам, че през 2035-2037 година делът на хората под 18 години да спадне до 12-15 процента от общото население. За сравнение: през 1993 г. младите хора до 18 години са съставлявали 25 на сто от населението на Украйна.
 

За две години в Украйна са починали над един милион души По думите на Александър Гладун, смъртността в Украйна расте не само покрай гибелта на хората в резултат от бойните действия, но и заради спада в нивото на медицинското обслужване и увеличаването на сърдечно-съдовите заболявания под влиянието на стреса.
 

За двете военни години, както показва статистиката на Министерството на правосъдието, в контролираните от Киев украински територии са били регистрирани над един милион смъртни случаи. При това през 2023 година те са с почти осем процента по-малко (496 200), отколкото през 2022 (541 700). Украинските граждани, останали в окупираните територии, умират във войната и в редиците на руската армия, тъй като с придобиването на руско гражданство те подлежат на мобилизация, отбелязва Гладун.

„Точният брой на украинците, оказали се в окупация, където руското гражданство се дава принудително и автоматично, не е известен. По данни на руското министерство на вътрешните работи от септември 2023 година след опростяването на процедурата за получаване на руско гражданство през 2019 година паспорти са получили над три милиона жители на украинските територии, които не са под контрола на Киев. При това над 2,2 милиона документи били издадени след незаконната анексия от страна на Русия на части от Запорожка, Луганска, Донецка и Херсонска област през октомври 2022 година.
 

Гладун прогнозира насрещни миграционни потоци след войната - т.е. част от мъжете ще заминат при семействата си зад граница. Той е убеден: за да не изгуби борбата за своето население и да се запази като нация, Украйна още отсега трябва да провежда активна политика за социално, хуманитарно и икономическо развитие.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В новите територии на Русия няма мобилизация, абсолютна дезинформация на украинските тиквеници
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера гледах едно клипче от закарпатието двама с брадви изкочиха от една лада нива и попиляха колата на ловците на месо
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По данни на Сметната палата за миналата 2023 г. България е платила над 26 милиона лева за издръжка на украинските бежанци.Толкова ли сме богати?
44
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Трябва да се готвим за война! ДА!
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руската икономика расте и се развива, докато европейската се руши. Руснаците забогатяват, докато европейците обедняват. Европа живее от резерви, и ако те свършат преди Русия да бъде унищожена, с Европа е свършено. Затова трябва да се готвим за война! Да!
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В украйна ако майчиния ти е руски си подложен на репресии и обиди за това бягат като прибавим мащабната корупция и насилствената мобилизация и става мамамия
41
1
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
Гледайте Украина и мислете какво ви готвят Западните партньори!
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинският език е като македонския език, абсолютна измислица. А причината за това е, е че в Украйна никога не е имало украинци, а само руснаци.
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И що така не искат да умират за зеления наркоман?
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Успех на руската армия, нека руснаците изгонят всички врагове на Руската Федерация извън Руска Украйна!
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Реалист - клоунът изобщо не управлява. Украйна е фашистка диктатура от най-жесток тип и се контролира директно от САЩ.
36
0
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
Кличко ще остане последен, защото е най-корав и най-много може да носи на бой.
35
1
 
3
 
! Отговори
Тежък фашизъм преди 2 месеца
ПОЛИЦАИ МАСОВО УБИВАТ БЪЛГАРИ но важна е Украйна според Химимпорт!
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе знае ли някой тук какъв е този украински език, някой тук чувал ли е за украински език преди 1991г. Изобщо за украински писатели, поети, драматурзи които са творили на така наречения украински език?
33
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Още ще намаляет след като ги управлява клоун.Така ще има повече за него и кликата му.Политическата им върхушка довела до Майдана съсипа Украйна.Страданието е за обикновенните хора и болката им от хилядите загинали за една безсмислена кауза.ЕС им разби държавата им предварително и сега лесно ще е доунищожат.Интересите на западния капитал и янките съсипаха живота на десетки народи с ,,демокрация" и превърнаха в послушници властите им.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна умре. Цяло поколение млади украинци умря.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
лъжат урковците,само в новите руски територии живеят над 10 милиона,в Русия са емигрирали 7 милиона,в Европа 6 милиона
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези украинци ще отмъстят ако ЕС и САЩ ги изоставят, повечето които избягаха са заклети бандеровци и фашисти.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно, как точно Украйна побеждава.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците на никой не са нужни, за запада те са буклуци, пушечно месо в proxy-войната с Русия. Разочарованието ще бъде голямо, Украйна ще се превърне в най-заклетия враг на Запада.

Спонсорирани публикации