Отгледаха говеждо месо в ориз като източник на протеини

Това може да замени отглеждания едър рогат добитък за месо
15 мар 2024 08:13, Елка Василева
32
Отгледаха говеждо месо в ориз като източник на протеини
Снимка: архив, БГНЕС

Южнокорейски изследователи са отгледали клетки от говеждо месо в оризови зърна, което според тях е важна стъпка към постигането на устойчив, достъпен и екологичен източник на протеини, който би могъл да замени отглеждания едър рогат добитък за месо, съобщава Ройтерс.

Професор Джинки Хонг от Университета Йонсей в Сеул, който е научен ръководител на изследването, публикувано в списание Matter този месец, заяви, че „говеждият ориз“ е първият по рода си продукт. Той използва зърнени частици като основа за култивиране на животински мускулни и мастни клетки.

При изследването оризовите зърна са обработени с ензими, за да се създаде оптимална среда за растеж на клетките, след което са наситени с говежди клетки, които се култивират, за да се получи крайният хибриден продукт, който наподобява розово зърно ориз.

Екипът на Йонсей не е първият, който работи върху лабораторно отгледани месни продукти. Фирми от цял свят са пускали на пазара култивирано месо. Една от тях предлага пилешко месо на растителна основа и змиорка, култивирана от соя, които вече са на пазара в Сингапур.

Екипът на Хонг поясни, че оризът има предимство по отношение на безопасността в сравнение със соята или ядките, тъй като по-малко хора са алергични към него.

„Ако бъде успешно разработен в хранителни продукти, култивираният говежди ориз би могъл да служи като устойчив източник на протеини, особено в среди, където традиционното животновъдство е непрактично“, смятат учените.

Оризовото говеждо месо съдържа приблизително 8% повече протеини и 7% повече мазнини в сравнение с обикновения ориз. Хонг отбелязва, че протеинът е 18% от животински произход, което го прави богат източник на незаменими аминокиселини.

На цена от около 2 долара за килограм и с много по-малък въглероден отпечатък от традиционните продукти от месо, култивираното от ориз говеждо месо може да се конкурира успешно на рафтовете за хранителни стоки, казва Хонг. Той обаче сподели, че все още има трудности от техническа гледна точка по отношение на спечелването на клиентите с вкус и текстура.

Кеум Донг-кю, който наскоро опита оризовото говеждо месо в корейски барбекю ресторант в Сеул, смята, че идеята е иновативна.

„Но честно казано, не мисля, че то може да повтори сочността или текстурата на истинското говеждо месо“, казва Кеум.

Кристиан Крамел, който е на посещение от Германия, е по-положително настроен. „Все още не може да се сравнява с истинското говеждо месо, но тъй като виждам, че изследването е в начален стадий, бих казал, че това е чудесен път напред“, каза Крамел.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кое е по опасно за здравето и живота на човек, тръгнало към разваляне, месо или ориз, оказва се оризът, а съчетани двете заедно в лаборатория:)) ^Елитът* ще се храни ли с ГМО химията, инсектите и др., не разбира се.
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви лаборатории, какви пет лева? Вчера отивам горе в планината, а там ревът на Адам бе страхотен! Лъвски! А под него Евуня набъбнала, потекла, на ум си рекла: - Свърши се с нази... И от тогава Женското Корито на Реката управлява Мъжкия Поток в Планината. Гледам към реката: А там бяла пяна - Мляко от Цинцурелите на Евуня смесени със Инфоспермата на Адам! Вкусно.... вкусно ..... природно!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко муй килото - лев и 20 :)))
28
0
 
7
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
До ИдеалистЩе ядем каквото ни се полага по социален статус, като вече няма истински пари на касата в магазина ще светва в червено, че за тази седмица вече си изял 200 грама синтетика по норма и имаш право да рупаш само тревица.
27
1
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
До Зевс Не е така. Около 10 % от хората ще ядат истинско месо, гоите ще ядат синтетини отрови! Справка - документите от Давос!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тове е метод за присадка на клетки, не нов биологичен вид. Следователно всяко растение ще трябва да се обработва индивидуално, а после след засаждането не знаем какви отклонения могат да настъпят в разстежа. Животните имат иммуна система и множество жлези за да се предпазват от околната среда. Евентуално оризовите раастения могат да се отглеждат в стерилни оранжерии, но това е скъп процес произвеждащ малко продукт. Интересна разработка, но скоро няма да стигне до потребителите.
25
1
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
До мда И тези аминокиселини и клетки не са добити от убити бременни крави в определен стадий на бременността. Ако аминикисекините са ситезирани химически, те ще са по 50% L и D пространствени изомери и Д изомерите ако се вградят в белтъка го правят непълноценен и вреден за организмите.
24
0
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
До Аз Просто хората с комплекси се влияят от модата. Сайтът "Днес" ни понесе новина за лабораторно отгледано месо със снимка на истинско. Заблуда, ше ги докладвма на фактчекърите. Много лоши професионалисти работят в тази медия!
23
0
 
6
 
! Отговори
мда преди 1 месец
Айде,айде в ориза няма толкова азот по-скоро е източник на въглерод и енергия. Да кажат и колко аминокиселини са добавяли в хранителната среда.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-вкусно телешко варено в къщи си правим от опашки и парченца джолан. Става много вкусен и богат на аромати бульон, което се отразява на зеленчуците и на супата като цяло. Та който иска, да кара на ориз, на мене месо ми дай.
21
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
До Зевс - :) да, почти съшото :)
20
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Добре де, не е ли по-добре да си вземеш една крава която да ти "коси" ливадата, да пиеш "прясно" прясно мляко, да си направиш домашно кисело мляко и да си купуваш ориз от магазина??????? Просто питам. Иначе сам трябва да си косиш ливадата.......
19
1
 
18
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
И защо е необходимо това? Кравата пасе трева, прави мляко и месо, а ориза става и директно за храна на хората. Може би светлото зелено бъдеще е богатите да ядат месо от ориз, а останалите да пасем тревица?
18
13
 
3
 
! Отговори
Фин преди 1 месец
До Чери00... младите не се хранят с месо за да са здрави, красиви, морални и т.н., а не вечно болни, грозни, неморални, пропаднали и ошкембени соц диваци като вас в този форум.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-голяма е вероятността да ви нахранят със свободно отгледани буболечки.
16
2
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Англичаните вече изпринтираха на 3D принтер пържола. След 20-30 години само изкуствено месо ще се яде. Само много богатите ще могат да си позволят истинска пържола или стек от прace или тeлe
15
1
 
15
 
! Отговори
Айде обаче да не преди 1 месец
заменя нищо това производство, а? Че от заменяне ще останем без храна накрая, докато милиардерите лицемерничат, колко милеят за нас и особено за гладуващите...
14
0
 
14
 
! Отговори
Тук преди 1 месец
В България говеждо няма, само сме на телешко.
13
0
 
9
 
! Отговори
А МОЖЕШЕ преди 1 месец
ДА Е В ДИНЯТА ДАВА ПОВЕЧЕ РАНДЕМАН
12
0
 
6
 
! Отговори
Гастроном преди 1 месец
*** да се чете "Blata germanica"

Спонсорирани публикации