Париж ще достави на Украйна "стотици" бронирани машини и ракети "Астер"

Те са част от нов пакет от помощи за Киев
31 мар 2024 10:47, Красимир Ангелов
304
Париж ще достави на Украйна "стотици" бронирани машини и ракети "Астер"
Снимка: БГНЕС

Франция ще достави на Украйна "стотици" стари, но "все още функционални" бронирани машини и ракети "Астер" като част от нов пакет от помощи за Киев във войната му срещу Русия, съобщи министърът на въоръжените сили на страната Себастиан Льокорню, цитиран от Франс прес.

"За да удържи такава голяма фронтова линия, украинската армия се нуждае например от нашите бронетранспортьори, това е абсолютно ключово за мобилността на войските", обяснява министърът в интервю за в. "Трибюн", La Tribune, публикувано снощи.

"В големи количества, това старо оборудване, което все още е в изправност, ще бъде от пряка полза за Украйна. Можем да говорим за стотици до 2024 г. и началото на 2025 г.", допълни той.

Известните френски бронетранспортьори ВАБ (VAB), които са на повече от 40 години, се заменят във френската армия с бронирани машини от ново поколение "Грифон".

В отговор на настойчивите искания на Киев за укрепване на способностите му за противовъздушна отбрана Париж ще "деблокира и нова партида ракети Астер 30" за системата САМП/Т МАМБА, еквивалент на американската "Пейтриът".

Франция разработва с ускорени темпове и дронове, които ще бъдат доставени на украинците това лято, добави министърът, цитиран от БТА.

Льокорню посочи, че не изключва възможността да се прибегне до реквизиции или да се изиска от производителите да дадат приоритет на военните пред гражданските нужди, за да се ускори производството. Париж настоява френската отбранителна промишленост да произвежда повече и по-бързо, за да отговори на нуждите на въоръжените сили на страната и да гарантира дългосрочната подкрепа за Украйна.

"Европейският производител на ракети МБДА ни дължи бързи доставки. Този петък бяха публикувани указите за полицейските правомощия на министъра на въоръжените сили по отношение на задълженията за запаси, приоритизирането на договорите и дори реквизицията", припомни министърът.

"Поисках от Френската агенция за отбранителни поръчки да представи предложения за прилагането на тези мерки за ускоряване на производството на ракети "Астер", отбеляза още той, като подчерта, че ще настоява на натрупването на достатъчни запаси от боеприпаси.

Министърът припомни, че освен за Украйна, Франция се нуждае от ракетите и за борба с нападенията на бунтовниците хуси в Червено море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
0
 
! Отговори
Василев преди 2 месеца
Защо и Франция не си изпробва малко ракетите, малко пари, малко позиции за украински пазари и суровини, и малко наказание на руснаците за африканските золуми!Агент Чарли Доусън!ЦРУ!!!
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има видео с касовия бон от Cartie за 1 милион и 100 хил долара жената на Зеленски си напазарувала луксозни финтифлюшки? Как мислите, британците ще допуснат ли Олена Зеленска до открит процес в Киев който ще организират руснаците, или ще я застелят в главата заедно със Зеленски и с децата им?Ю
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е доста гeй от страна на петличките :D Там е пъл и с меки китчици и черни уpoди.
36
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не разбирам кво толковя са пънат тия франсета? Яд ги е, че Русия ги премахна от Нигер, Алжир и още куп африкански държави ли? Макрон - този клоун е тотален продажник, идващ от банката на Ротшилд. Ще гори и той скоро, като нашите т.нар. евроатлантически nceта.
35
7
 
14
 
! Отговори
Вагнер еба майката преди 2 месеца
на Франция. Жабарите са бесни. Франция търпи едно поражение след друго в Африка.
34
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
за последното денонощие още 650 *** са отишли на концерта на Кобзон
33
3
 
4
 
! Отговори
До до 25 преди 2 месеца
Ти си бавноразвиващ се :D беги, неолибче!
32
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зеленски ще го застрелят, колкото и да го пазат руснаците. И жена му ще застрелят и децата му ще застрелят, като кучета ще ги застрелят. Британците не могат да допуснат клоунският клан Зеленски да попадне жив при руснаците и да бъде съден, тогава такива неща ще излязат наяве, че измамата с Минските споразумения ще изглежда като детска игра.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До до 25 ... а какво е "чуждестранен легион"...
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
да пратят и малко кроасани, щото окрите ще умрат от глад..
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А бе, някой тук знае ли какво означава името Украйна - у край на, у края на какво? Каква е тази държава която си избира такова име "у края" на нещо?
28
4
 
22
 
! Отговори
Неолиберасти, преди 2 месеца
Запомнете едно. Съединените американски щати и Великобритания не дават и 5 парички за вас. Ще ви пожертват, като най-обикновени npaceта, за да се опитат да осъществят интересите си срещу Русия. Осъзнайте се! :)
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Змиевската ТЕЦ в Харковска област - една от най-големите в Украйна, е напълно разрушена.
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците биват избивани от чеченци, буряти, ингушети, дагестанци, такива от Шри Ланка и Непал
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Франция може да изпрати войски в Украйна - председателят на парламента на брифинг в Одеса.
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Французите са меки китки.
23
8
 
3
 
! Отговори
Славянски българин преди 2 месеца
До 5 Напротив, всички които в България са руси, синеоки, или със светло кестеняви коси с пъстро кафеви очи сме славяни, предците са ни били славяни. Сега вече който в България е с черна коса, черни очи и по-тъмен той е от друг произход не българо-славянски!
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 5. Кой пък си ти да казваш кой къде да ходи бе ? И да - славяни сме и говорим славянски език.
20
3
 
12
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 месеца
Предполагам,че идеята да се ползват 40 годишни френски бракми в сраженията където руснаците вкарват все повече и повече нова техника ше бъде"въодушевляваща" за украинските войнициА за самата Франция икономическото положение не е никак въодушевляващо-112% дълг спрямо БВП/3000 млрд.евро/,10% безработица и 5,5 %бюджетен дефицит!Франция се готви да произвежда 4000 снаряда месечно за Украйна-при положение че руснаците използват 5000 на ден !??Смешници!Иска ми се кажа неща за Макрон,но се отказвам....

Спонсорирани публикации