Париж ще достави на Украйна "стотици" бронирани машини и ракети "Астер"

Те са част от нов пакет от помощи за Киев
31 мар 2024 10:47, Красимир Ангелов
304
Париж ще достави на Украйна "стотици" бронирани машини и ракети "Астер"
Снимка: БГНЕС

Франция ще достави на Украйна "стотици" стари, но "все още функционални" бронирани машини и ракети "Астер" като част от нов пакет от помощи за Киев във войната му срещу Русия, съобщи министърът на въоръжените сили на страната Себастиан Льокорню, цитиран от Франс прес.

"За да удържи такава голяма фронтова линия, украинската армия се нуждае например от нашите бронетранспортьори, това е абсолютно ключово за мобилността на войските", обяснява министърът в интервю за в. "Трибюн", La Tribune, публикувано снощи.

"В големи количества, това старо оборудване, което все още е в изправност, ще бъде от пряка полза за Украйна. Можем да говорим за стотици до 2024 г. и началото на 2025 г.", допълни той.

Известните френски бронетранспортьори ВАБ (VAB), които са на повече от 40 години, се заменят във френската армия с бронирани машини от ново поколение "Грифон".

В отговор на настойчивите искания на Киев за укрепване на способностите му за противовъздушна отбрана Париж ще "деблокира и нова партида ракети Астер 30" за системата САМП/Т МАМБА, еквивалент на американската "Пейтриът".

Франция разработва с ускорени темпове и дронове, които ще бъдат доставени на украинците това лято, добави министърът, цитиран от БТА.

Льокорню посочи, че не изключва възможността да се прибегне до реквизиции или да се изиска от производителите да дадат приоритет на военните пред гражданските нужди, за да се ускори производството. Париж настоява френската отбранителна промишленост да произвежда повече и по-бързо, за да отговори на нуждите на въоръжените сили на страната и да гарантира дългосрочната подкрепа за Украйна.

"Европейският производител на ракети МБДА ни дължи бързи доставки. Този петък бяха публикувани указите за полицейските правомощия на министъра на въоръжените сили по отношение на задълженията за запаси, приоритизирането на договорите и дори реквизицията", припомни министърът.

"Поисках от Френската агенция за отбранителни поръчки да представи предложения за прилагането на тези мерки за ускоряване на производството на ракети "Астер", отбеляза още той, като подчерта, че ще настоява на натрупването на достатъчни запаси от боеприпаси.

Министърът припомни, че освен за Украйна, Франция се нуждае от ракетите и за борба с нападенията на бунтовниците хуси в Червено море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За САЩ войната е бизнес. А родните, наивни евроатлантичета и неолибералчета вярват ли, вярват. Слепи, като прерийни кученца :D
18
2
 
11
 
! Отговори
До Василев преди 1 месец
Успех да разбереш какво се случва, разчитайки на радиото. Юрий, ФСБ. :)
17
6
 
10
 
! Отговори
Смешко преди 1 месец
И тези си чистят складовете. Тъкмо руснаците ще има какво да целят и унищожават! Седнали с какво да плашат, смешници!
16
6
 
25
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Хахахаххахахаххахахахахахах! Франсетата са бесни, че русите ги изритаха от африканските им колонии! Но най-доброто, което ще могат да направят, ще е да се нaakaт в гащурите, като започнем от Маню-Макронко.
15
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на никакъв славянски не пиша бе, пиша на български. Руския е старобългарски църковен език
14
23
 
5
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Нека и украинците получат и те малко ракети, не може Иран да дава дронове, Китай и Северна Корея снаряди и ракети!Онзи ден по радиото чух че един Циркон струвал 250 млн.долара!И вече все повече руснаците прибягват до стратегическите си запаси от балистични те си ракети!Нека все така да са добре на бойното поле с изчерпани запаси на стратегическите си оръжия!Агент Линда Първати!ЦРУ!!!
13
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България има по складовете страшно много железа от съветския тип, трябва да ги даден на украинците за да спрат злото.
12
3
 
11
 
! Отговори
До 5 преди 1 месец
Езика на който пишеш е от славянската езикова група. Ако не си съгласен, *** на конгрес по езикознание да обясниш , че не е. Не забравяй червения нос и шапката със звънчета:-))))
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руските бомби от по тон и половина РАЗКОЛЕБАВАТ украинската отбрана :) та за тва са ракетите . Руснаците отдавна трябваше да си оправят пикиращите бомби . Да са управляеми и с по голям обсег . Нищу сега ще ги оправят . Тез бомби били много - ДЕМОТИВИРАЩИ :) Естествено Ф16 ти е много слаб и няма площ на крилете за такива бомби и затова не става за съвремени войни . Ама важното е че парите са платени .
10
4
 
18
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Да ги връщат за скраб, по-добре ще е,но,ще кажат,ние ви дадохме,отчетохме се,оправяйте се.Жалки хора с дребни душици.Търгаши.Русия,е трън в очите им,загубиха влиянието си в Африка.
9
15
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Дайте парите на България ако искате евтини и в големи количества полезни и познати на украинците оръжия! -----///---- И какво можеш да им дадеш на украинците, иддийод? Тука става въпрос за бронирана техника и ПВО ракети.
8
35
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Това е война срещу путинския фашизъм. Баба ми беше православна и не обичаше руснаците. Навремето никой не ги обичаше, само отделни оли го френи. Сега Путин плаща на оли го френите да му правят агитация.
7
7
 
12
 
! Отговори
Асен преди 1 месец
Загуба на средства и време
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дайте парите на България ако искате евтини и в големи количества полезни и познати на украинците оръжия! Като си чистите складовете от разни скъпи играчки, които са непознати, нищо не правите!
5
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я не разправяйте лъжи бе, българите не сме славяни. Който се чувства славянин, да заминава при другите славяни.
4
5
 
12
 
! Отговори
От хората преди 1 месец
Е,имат много да връщат на Русия. Яли са попарата.Но забравят, че тези ракети летят и може да се обърка нещо при насочването.БОГ да ни пази от такива.
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ключова фраза: "Ще достави."
2
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво, колкото повече, толкова повече оръжие за Украйна
1
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално за Франция - известни са с това, че винаги губят войните, в които участват или са замесени.

Спонсорирани публикации