Носенето на чифт дънки създава вредни емисии, колкото кратък пробег с кола

Отделят 2,5 кг въглероден двуокис - като 6.4 км с автомобил на бензин
9 апр 2024 20:30, Петър Бойчев
134
Носенето на чифт дънки създава вредни емисии, колкото кратък пробег с кола
Снимка БГНЕС

Според учени носенето на един чифт дънки от бързата мода само веднъж създава 2,5 кг въглероден двуокис, което е равносилно на изминаването на 6,4 км с  автомобил не бензин, пише "Дейли мейл“.

Бързата мода е термин, който се използва, за да опише процесът на бързо създаване и продажба на евтино, модерно облекло, за да се удовлетвори търсенето. Учени от Технологичния университет в Гуандун, в Китай, анализират жизнения цикъл на един чифт дънки на марката Levi's - от отглеждането на памука до окончателното им изхвърляне чрез изгаряне.

Те установяват, че някои чифтове са носени само седем пъти. Това ги причислява към "бърза мода“. При тях се отделя 11 пъти повече въглероден двуокис, отколкото при по-често носените дънки.

"Като ежедневната част от гардероба чифтът дънки има значително въздействие върху околната среда“, каза д-р Я Чжоу, водещ автор на изследването.

Изследователите откриват, че въглеродният отпечатък на дънките от бързата мода е с 95-99% по-голям от този на традиционните дънки, които се носят средно 120 пъти. Най-голямата разлика между двата стила на потребление е, че дрехите, продавани за бърза мода, се транспортират по-бързо и се носят по-малко, преди да бъдат изхвърлени.

"Променящите се модни тенденции подтикват хората да купуват дрехи често и да ги използват краткотрайно, за да продължат да следват последните тенденции“, добави д-р Чжоу.  

"Подобно свръхпотребление води до значително увеличаване на използването на ресурси и енергия в шивашката промишленост чрез ускоряване на цялата верига за доставка на дрехи, включително процесите на производство, логистика, потребление и изхвърляне, като по този начин се засилва въздействието на шивашката промишленост върху изменението на климата“.

Учените изчисляват, че чифт дънки, произведени за традиционния моден пазар, произвеждат 0,22 кг въглероден двуокис. Същевременно изследователите смятат, че дънките, продавани в магазините за бърза мода, отделят 11 пъти повече емисии.

За разлика от традиционната мода, по-голямата част от емисиите при бързата мода идват от производството на дънките и влакната, които съставляват 70% от общите емисии.

Останалите емисии се дължат основно на транспортирането на дънките от фабриките до потребителите, което представлява 21% от общите емисии.

Тъй като транспортът на модела на бързата мода е предимно по въздух,  се отделя зашеметяващите 59 пъти повече въглероден двуокис.

Според изследователите марките за бърза мода пускат нови колекции 25 пъти по-бързо от традиционните модни марки, което води до по-кратки модни цикли и хиперпотребление. Това създава огромни количества отпадъци и огромни нива на замърсяване.

Смята се, че модната индустрия произвежда 10% от всички световни парникови емисии и приблизително 92 милиона тона отпадъци всяка година.

Голяма част от тези отпадъци се транспортират до страни като Гватемала, Чили и Гана, където огромните депа за отпадъци вече са причина за "екологична и социална криза“.

За щастие изследователите казват, че има няколко начина за значително намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията. Купуването на дрехи от офлайн магазини за дрехи втора употреба намалява въглеродните емисии на чифт дънки с 90%. А дънките, които преминават през магазините за дрехи втора употреба, са носени 127 пъти през живота им.

Изследователите също така предполагат, че рециклирането на дънки или използването на услуга за наемане на дрехи може да намали въглеродния отпечатък на едно носене съответно с 85 и 89%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз мислех, че памучните полета преработват въглеродния двуокис в кислород!
15
0
 
20
 
! Отговори
гатьо преди 1 месец
Без *** ли да ходим да е.. в.... майка сбъркана
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега и дънки ще ни забранят да носим! Ето, съвсем се връщаме в комунизъма! Накрая и бананите ще ни спрат, ще видите! За кво скачахме?
13
0
 
25
 
! Отговори
Боцко преди 1 месец
Дебилщината с въгл емисии вече на хваща дикиш дори и сред Тунбергпоклонниците.Време е за нова схема
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има хора, които носят не само дънки, но и други дрехи само за едно облричане. Нормалните хора, които с труд изкарват парите си обикновено с три чифта изкарват три години, че и повече.
11
2
 
9
 
! Отговори
Родната казарма преди 1 месец
Имаме вълнени въшкарници от 1956.Заповядайте да ви ги зачислим. Така ще развием и западналото овцевъдство
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Км 7. То да са само дрехите. Къщите ще се пръснат от непотребни вещи, но народа купува и събира понеже някога "може да потрябва".
9
1
 
22
 
! Отговори
Най вредното е преди 1 месец
Да караш кола с дънки!!!
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 6. Имало е, но не са знаяли понеже не е имало таквизи учЕни да ги открехнат.
7
0
 
12
 
! Отговори
Км преди 1 месец
Тези,които следват модните тенденции са като кучето на Павлов.Аз нося дънки по 20 години и въобще не ми пука за последните тенденции.Тези с тенденциите да пълнят джобовете на тарикатите,които постоянно измислят разни глупотевини,на които се хващат балъците.
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
т.е. за да угодим на зелените талибани, тряБва да ходим голи, да пасем люцерна и да спим в пещерите, както е било преди десетки хиляди години. Тогава е нямало вредни емисии, пък кой знае защо точно тогава планетата се е затоплила и е приключил последния ледников период...
5
1
 
14
 
! Отговори
Влади преди 1 месец
Най-добре е като в Сев.Корея - държавата дава дрехите. Няма мода, няма избор. Ще спестим тонове въгл.двуокис. Хитро, a?
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И яденето на боб създава вредни емисии. Всичко живо дето диша е вредна емисия .
3
1
 
18
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 месец
одим само по боксерки, може да дойде да ми проверите междукракието - 2 портокала с все още твърд банан - дали отделят Въглеродни Емисии, щото Самолета още Излита?!
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първом зомбират населението да са потребители па после му вменяват вина за потреблението. Ако населението не купува безразборно няма да има "ръст". Знаят ли какво искат ?
1
6
 
12
 
! Отговори
Икономов преди 1 месец
Само империалистите носят дънки. Социалистическият човек е румен и бодър,защото спортува и ходи само по шорти.

Спонсорирани публикации