Чистка на Еверест: Свалят десетки тонове боклуци и телата на мъртви алпинисти

Само от 2023 насам са загинали 12 души, а са в неизвестност други петима
10 апр 2024 21:30, Петър Бойчев
54
Чистка на Еверест: Свалят десетки тонове боклуци и телата на мъртви алпинисти
Снимка БГНЕС

Преди началото на сезона за алпинизъм в Хималаите през 2024 г. се работи по друг високопланински проект: премахването на тонове боклук от Еверест.

По данни на непалската армия кампанията за почистване на планината е събрала 110 тона отпадъци между 2019 г., когато програмата стартира, и 2023 г. Армията, която провежда инициативата за почистване в партньорство с мултинационалната марка Unilever, ще оглави кампанията и тази година.

Дванадесет военни, подпомагани от 18 шерпи, ще пристигнат в базовия лагер на Еверест на 14 април, за да започнат работа. В допълнение към премахването на приблизително 10 тона боклук, се планира да бъдат свали от планината пет трупа на алпинисти, загинали при опит за изкачване на най-високия връх в света, пише CNN.

От 2023 г. е потвърдено, че на Еверест са загинали 12 алпинисти, а други петима все още официално са в неизвестност. Понастоящем повечето от тези, които се опитват да изкачат 8 849-метровия хималайски връх, го правят през Непал.

Миналата година непалското правителство е раздало рекордните 478 разрешителни за изкачване на Еверест. Това обаче не е общият брой на хората, които ще бъдат на планината, тъй като с групите за изкачване присъстват шерпи, водачи, помощен персонал и други.

В резултат на това, струпването на много хора и боклукът са два от най-големите проблеми, които тормозят Еверест през последните години. Един от най-големите екологични проблеми е свързан с човешките отпадъци.

Сезонът за изкачване през 2024 г. ще бъде първият, който ще изисква от всички алпинисти да използват раздадени от правителството торбички за изпражнения и да носят отпадъците си обратно надолу от по-високите планински лагери.

Освен това през 2024 г. за първи път на всички катерачи на Еверест ще бъдат издадени чипове за проследяване, които могат да помогнат при издирвателни и спасителни мисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от Свободно време.
Как да почистите загорели тигани с незалепващо покритие лесно?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
7
 
! Отговори
Новини преди 2 седмици
Сред имената на 18-те шерпи помощници се открояват имената на: Боко, Шиши, Киро, Гнома, Мирчеф-Клюна, Христо-Куртизанката, Сламчо, Кокорчо и други...за походна жена е обявена шерпката Лена ПараПеткова, като със лични средства шерпа Киро е обезпечил походен мобилен парапет, който да създава комфортна, удобна и приятна атмосфера сред шерпите ....
40
1
 
10
 
! Отговори
Шерпите ще носят преди 2 седмици
Торбите с лаина! Велик е белият човек!
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Скоро не е имало зимни експедиции до К2?Няма желаещи или по-скоро не могат да навият шерпите и водачите въпреки шестцифрените суми в зелено?Скоро не са вдигали и хеликоптер на 8к+ височина с разредена атмосфера да се оглеждат за дълбоко замръзен труп рискувайки още поне 2 живота? Групово изкачване на Витоша с раница пълна с камъни ще има ли тази година?Алпинизмът е психично разстройство,при това заразно.Колкото по-малко се пише за него,толкова по-малко трупове ще трябва да се свалят.
38
1
 
0
 
! Отговори
00 преди 2 седмици
И всички химически тоалетни да бъдат премахнати.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бoлните екоактивисти на ППДБ са радостни, от това, че умират хора. Нормално за тях :)
36
0
 
6
 
! Отговори
браво преди 2 седмици
Така се прави. Хем ще се бръкнат по 100 000 долара за разрешително, хем ще си чистят след тях. Евала.
35
1
 
12
 
! Отговори
Графа преди 2 седмици
Разчистват гробището Еверест.Забранете със закон изкачването на този смъртоносен върх.
34
7
 
3
 
! Отговори
психодесен преди 2 седмици
Броя на хората на земята трябва да бъде намален до милиард и половина, за да оцелеем!
33
2
 
5
 
! Отговори
Евроатлант-либераст преди 2 седмици
Браво! ЗА ЧИСТ ЕВЕРЕСТ, БЕЗ ЧОВЕШКИ ОСТАНКИ!
32
1
 
7
 
! Отговори
Колхозник с ватенка преди 2 седмици
Най-важното е( освен планинско обурудване ,кислород храна и вода) да си мъкнеш и торбичките с гоффната дето си cpал 3 дни догоре и после надоле!! Кефа цена няма!
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Който тръгва нагоре към Еверест - по една промивка с английска сол и една клизма. За да не оставя отпадъци по пътя.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 41 Ти май си доста слабоумен. Има си час и дата на публикуването.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
читалище заря, пролетта дойде и шизиките поникнаха.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Повечето от тези, които се опитват да изкачат 8 848-метровия Джомолунгма, го правят през Непал. В по- голямата си част те са голими туристи. Истински подготвените алпинисти избират северния маршрут - от Китай, през Тибет.
27
0
 
3
 
! Отговори
ДО 31 преди 2 седмици
"Да го прекръстят на Фекал планина и да забият турското знаме, за да се обозначи като нужник." - страхотна идея! И ти да работиш там в една бутка като и6pик/чия за 1200 евро заплата. Според мен ше се навиеш от воле.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да го прекръстят на Фекал планина и да забият турското знаме, за да се обозначи като нужник.
25
1
 
2
 
! Отговори
Аз искам преди 2 седмици
да изкача еверест, да си събуя потурите и да се изходя точно на върха.
24
9
 
2
 
! Отговори
Еверест е нищо. преди 2 седмици
Еверест е една смешка. Аз преди години с батко ми покорихме Олимпус Монс. Аз даже си изкълчих глезена горе и имах лек задух, но пак не съм се оплаквал и забихме българското знаме и знамето на Възраждане.
23
1
 
3
 
! Отговори
Свободно облекчен преди 2 седмици
Облекчавам се навсякъде, където мога, свободно като птичка!! По този начин се сливам с майката природа. Нирвана разбийш ли! ХаХа
22
3
 
1
 
! Отговори
Кольо Шерпа преди 2 седмици
До 22: Да не говориш за "диво" къмпингуване? То е основния начин за настаняване по тия места. За някои хора, свободното облекчаване е символ на сливане с природата.

Спонсорирани публикации