Чистка на Еверест: Свалят десетки тонове боклуци и телата на мъртви алпинисти

Само от 2023 насам са загинали 12 души, а са в неизвестност други петима
10 апр 2024 21:30, Петър Бойчев
54
Чистка на Еверест: Свалят десетки тонове боклуци и телата на мъртви алпинисти
Снимка БГНЕС

Преди началото на сезона за алпинизъм в Хималаите през 2024 г. се работи по друг високопланински проект: премахването на тонове боклук от Еверест.

По данни на непалската армия кампанията за почистване на планината е събрала 110 тона отпадъци между 2019 г., когато програмата стартира, и 2023 г. Армията, която провежда инициативата за почистване в партньорство с мултинационалната марка Unilever, ще оглави кампанията и тази година.

Дванадесет военни, подпомагани от 18 шерпи, ще пристигнат в базовия лагер на Еверест на 14 април, за да започнат работа. В допълнение към премахването на приблизително 10 тона боклук, се планира да бъдат свали от планината пет трупа на алпинисти, загинали при опит за изкачване на най-високия връх в света, пише CNN.

От 2023 г. е потвърдено, че на Еверест са загинали 12 алпинисти, а други петима все още официално са в неизвестност. Понастоящем повечето от тези, които се опитват да изкачат 8 849-метровия хималайски връх, го правят през Непал.

Миналата година непалското правителство е раздало рекордните 478 разрешителни за изкачване на Еверест. Това обаче не е общият брой на хората, които ще бъдат на планината, тъй като с групите за изкачване присъстват шерпи, водачи, помощен персонал и други.

В резултат на това, струпването на много хора и боклукът са два от най-големите проблеми, които тормозят Еверест през последните години. Един от най-големите екологични проблеми е свързан с човешките отпадъци.

Сезонът за изкачване през 2024 г. ще бъде първият, който ще изисква от всички алпинисти да използват раздадени от правителството торбички за изпражнения и да носят отпадъците си обратно надолу от по-високите планински лагери.

Освен това през 2024 г. за първи път на всички катерачи на Еверест ще бъдат издадени чипове за проследяване, които могат да помогнат при издирвателни и спасителни мисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Там където стъпи човек и няма инфраструктура, тоалетни и бани бива острано и опикано ама яко
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еверест отдавна е тоалетната на Непал. Няма нищо красиво в изкачването на този връх. Само мърсотия
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде правете лунния туризъм и все туззари да плащат яко да ги пращаме на луната и да остават там. Аман от комплексариии тук.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДНК да събират на всички аковози, тръгнали да се газарятт до върха. Големи глоби за всяко изоставено ако на път нагоре и надолу. И шерпите ще тръгнат на лов за акитта вместо да ходят да носят багаж к хора нагоре надолу. Всеки аковоз да оставя поне 10000 пари депозит за глоби И да направят един лифт като до рилските езера и от цял свят да събират мераклиите да одят там и едно студио за селфита да направят и да няма нужда да катерят, ако им изфабрикуват снимки от върха с мераклиите уж изкачили го.
17
1
 
11
 
! Отговори
Шкембе Воевода преди 1 месец
Моля ако намерите жълта торбичка "била" да ми я върнете!
16
3
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Непалското правителство прибира доста пари от разрешителни за изкачване на Еверест.Едно разрешително е 15 000 долара.Редно е да използва малка част от тези пари за почистване.Не може само да се прибира.
15
9
 
8
 
! Отговори
Мазно Ту Кафе преди 1 месец
Може да намерят и ПП-ДБ там! Не сред алпинистите!
14
6
 
17
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 месец
Който не е решил да го изкачи, той не е успял. Тоя връх стана като туристическа пътека. Преди няколко години свръх-богата японка на сериозна възраст го "изкачи". В топлоизолирана носилка, влачена от шерпи.
13
8
 
9
 
! Отговори
април 1984 година преди 1 месец
Дали ще свалят и Христо Проданов от върха?
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А който има диария, може ли в бутилка, а не в пликче? Урината трябва ли да се събира? Тия 5 трупа са били някога много мотивирани и надъхани за успех хора. Тъй че се успокойте и го раздавайте по така...радвайте се на живота
11
1
 
14
 
! Отговори
Пореден преди 1 месец
Много рисков и доста скъпичък бил тоя лукс да катериш Еверест...говорят за порядък 60 до 100 000 US долари.освен супер надеждна екипировка и повече от добра подготовка били нужни и 4-6 месеца адаптация и то прозореца подходящ за преход се падал около Гергьовдена за има няма 20 дни и въпреки всичко не спирало тълпите желаещи...нее като да катериш Вихрен.Много повече трупове повече от 300 имало и тонове ***...алкохол ако пиеш не можеш го разградиш седмици поддут ставаш ..нее за всеки
10
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците ще изчистат скоро украйна от фашизъм и гейове !
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Непал това им е основното препитание, прибират едни пари и после чакат на даренията на разни екологични организации до помагате защото поддръжката
8
2
 
1
 
! Отговори
999 преди 1 месец
888
7
7
 
6
 
! Отговори
Шефрет преди 1 месец
Ам ония Глиги къде се би за укрите що не го принесат ,или не могат да му съберат карантиите още.
6
6
 
12
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Според мене, непалците издават масово разрешителни, за да гледат сеира на европейците и да оберат след туй труповете, допълнително;)))
5
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така и не разбрах какъв е смисъла да се изкатериш на върха на тази опасна планина?Няма ли други сфери по-полезни за доказване на твоите възможности?
4
2
 
20
 
! Отговори
Кольо Шерпа преди 1 месец
Бe не им вдигнат едно 4-5 звездно хотелче на първи базов лагер и от там да пускат само мераклии да бият рекорда на двама швейцарци от 1986-та за бързо изкачване и слизане по алпийски способ, при който няма време за хвърляне на гюбрe наляво-надясно. А, и да орежат въжените трасета, по които шерпите бутат нагоре гъзeритe на газдите, които са ги наели. Тая всичката гмеж е от туристи паралии, които си чешат адреналина.
3
4
 
1
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
Слънчака е там :)
2
2
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
да наминат след това и покрай нашите пътища

Спонсорирани публикации