За 20 г. смъртността от горещините в Европа се е увеличила с 30%

Следствието от жегата - пожари, наводнения...
22 апр 2024 09:04, Александър Попов
25
За 20 г. смъртността от горещините в Европа се е увеличила с 30%
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изпепеляващото време е причинило на Европа повече дни на "екстремен топлинен стрес", отколкото учените някога са виждали.

Според службата на ЕС за наблюдение на Земята "Коперник" и Световната метеорологична организация (СМО) през миналата година температурите в Европа са достигнали най-високото или второто най-високо ниво, регистрирано някога.

Европейците страдат от безпрецедентните горещини през деня и са стресирани от неприятната топлина през нощта. За две десетилетия смъртността от горещините в Европа се е увеличила с 30%, се посочва в съвместния доклад на двете организации "Състоянието на климата".

"Цената на действията в областта на климата може да изглежда висока", заяви генералният секретар на СМО Селесте Сауло, "но цената на бездействието е много по-висока".

Докладът констатира, че температурите в цяла Европа са били над средните за 11 месеца през 2023 г., включително най-топлият септември от началото на записите.

Горещото и сухо време е подхранило големи пожари, които са опустошили села и са изхвърлили дим, който е задушил далечни градове. Пожарите, с които се бореха пожарникарите, бяха особено силни в засегнатите от суша южни страни като Португалия, Испания и Италия.

Според доклада Гърция е пострадала от най-големия горски пожар, регистриран в ЕС, който е изпепелил 96 000 хектара земя.

Проливните дъждове доведоха и до смъртоносни наводнения. Според доклада през 2023 г. Европа е била с около 7% по-влажна от средната стойност за последните три десетилетия, а една трета от речната мрежа е преминала прага на "високи" наводнения. Една шеста от тях достигат "тежки" нива.

"През 2023 г. Европа стана свидетел на най-големия горски пожар, регистриран някога в една от най-влажните години, на тежки морски горещини и на широко разпространени опустошителни наводнения", заяви Карло Буонтемпо, директор на службата за климатични промени "Коперник".

"Температурите продължават да се увеличават, което прави нашите данни още по-важни за подготовката за въздействието на изменението на климата."

Ролята на глобалното затопляне за все по-силните валежи не винаги е ясна. По-топлият въздух може да задържи повече влага, което дава възможност за по-екстремни бури, но сложните климатични промени означават, че водата не винаги е на разположение за валежи.

Но при горещите вълни връзката е много по-силна. В доклада не се посочват данни за броя на смъртните случаи от горещините през 2023 г., но учените са определили броя на жертвите през 2022 г. на 70 000 допълнителни смъртни случая.

Броят на свързаните с горещините смъртни случаи през 2023 г. вероятно ще бъде по-висок, казва Фридерике Ото, климатолог от Imperial College London. "За много от тези смъртни случаи допълнителната топлина, причинена от емисиите на изкопаеми горива, би била разликата между живота и смъртта".

Докладът идва две седмици след като Европейският съд по правата на човека постанови, че слабата политика на Швейцария в областта на климата нарушава човешките права на група възрастни жени, които са по-склонни да умират от горещините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Близък Изток
Херцог: Най-голямата заплаха за света е желанието на Иран за атомна бомба
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
намалява преди 4 седмици
щото населението застарява и ще продължава да се увеличава тоз процент,никакви други глупости не са необходими за обяснение на тоз факт
23
0
 
3
 
! Отговори
Дб/ПП Роми преди 4 седмици
Астра и Пфейсер благодарят на своите клиенти!
22
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 седмици
Ами за две десетилетия са се увеличили с 30 % и възрастните хора. Нормално и статистиката ,а смъртността да е такава.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ТО не е само жегата. Наркотиците, алкохола. Цяла нощ купон. Смъркат и пият на другия ден на слънцето и резултата е ясен
20
1
 
2
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 4 седмици
да от 2 на 3 си е 30% увеличение, но то Студ - Умират 100ци Хиляди!
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ееее кви журналисти имаше едно време излизаха и по улиците това днешното е вятър и мъгла преписвали преписва
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Журналистите я отворете широко прозореца и не пишете г ла мо тиии
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Писна ми от тези глупости за това затопляне- преписват чужди статии без да мислят.Края на Април е сега - а навън супер студено.А дано да стане по-топъл климата в България, но не става. Студ голям.За мене лично - идеални температури са от 25 до 35 градуса. Само тогава се чувствам идеално.Е колко месеца има такива температури в България - реално не повече от 3.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Смъртта е страшна. По-добре човек да не се е раждал.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дали от горещините или от едни сиропи...
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"За две десетилетия смъртността от горещините в Европа се е увеличила с 30%"Как се доказва смъртност "от горещини"???
13
1
 
5
 
! Отговори
Бас ловя, че и преди 4 седмици
смъртните случаи в следствие на измръзване също са се увеличили, най-малко заради нарастващия брой бездомници.
12
1
 
11
 
! Отговори
Зевс преди 4 седмици
А ако спрем да се отопляваме зимата, както искат зелените тикви, дали смъртността няма да е още по-голяма? Всички "учени" умишлено премълчават факта, че технически все още сме в ледена епоха и покачването на нивата на СО2 и температурите е нормално и това се е случвало много пъти в историята на Земята.
11
1
 
8
 
! Отговори
Мдааа, преди 4 седмици
климатичен понеделник,баце... Спонсора е щедър
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Наръгаха баламурниците със съсирекогенератори, сега като се гътнат, ще се окаже че било от "емисиите на изкопаеми горива" еехехе две в едно, хем не те преследват за последиците от измамата с "ваксините", хем си пробутваш новата измама.
9
1
 
8
 
! Отговори
ЦИРК КЛАЙМЪТЧЕЙНЧ преди 4 седмици
"За много от тези смъртни случаи допълнителната топлина, причинена от емисиите на изкопаеми горива, би била разликата между живота и смъртта" Подушвайте, подушвайте внимателно каква смрад се носи по вятъра! Първи опити да обвържат употреба на автомобили и отопление със СМЪРТНИ СЛУЧАИ! Карахте кола тази зима? ВИЕ убихте баба! Много внимавайте, оставим ли тази гнясс да пусне корени, бъдещето ще е мрачно и мизерно!
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пропуснахте да споменете, че към момента все още повече хора умират от ниски температури, не от високи!!
7
1
 
4
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 4 седмици
И още жа са мрие.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Жегите мъчат основно хора със сърдечни проблеми, наднормено тегло и отслабен организъм. Сега когато се пенсионират големите групи на бейбибумърите, а пък и продължителността на живота расте, неизбежно броя на възрастните хора расте. Броя на уязвими хора расте и ако примерно Х% годишно са жертви на жегата, с нарастването на абсолютния им брой, нараства и броя на жертвите. Математика.
5
0
 
5
 
! Отговори
Исус Йосифов преди 4 седмици
Животът е пълен с причинно-следствени връзки, ако бутнеш едно, то събаря друго, което пък на влияе на още пет неща, и т.н. Теоретично твоята прръдння в Сусурлево може да предизвика цунами в Унгария.

Спонсорирани публикации