‘утболни€т отбор в »зраел, на чиито мачове се разв€ват повече български знамена от израелски

"ћакаби яфо" - символ на единството на българските евреи
24 апр 2024 07:03, ≈лка ¬асилева
46
‘утболни€т отбор в »зраел, на чиито мачове се разв€ват повече български знамена от израелски
 адър: YouTube

«а един отбор в »зраел казват, че е български. —тава въпрос за "ћакаби яфо", който тази година става на 75 години. √одишнината съвпадна с отбел€зването на 130 години от създаването на първи€ еврейски футболен отбор "—амсон" в ѕловдив и 100 години от "ћакаби" —офи€, се посочва в репортаж на »скра ƒекало за ЅЌ–.

Ќай-големите звезди на "ћакаби яфо" от златни€т му период през 70-те години на минали€ век са деца и внуци на играчи на тези два отбора. ќсвен ръководителите на общностите на българските евреи на тържеството присъстваха и лидери на еврейските преселници, включително и от —олун.

¬одещ на тържеството бе известни€ телевизионен журналист ”ри Ћеви (с български корени), започнал кариерата си като спортен коментатор. “ой изтъкна, че честването е по време на една от най-тежките войни, които »зраел е имал, и разказ за командировката си преди три месеца в »вицата √аза.

"ѕристигнахме със снимачни€ екип в ’ан ёнис. √отвехме се да снимаме двама бойци, когато те се "декорираха" с шалчета на "ћакаби" - яфо. Ќе можех да пов€рвам, че са ги донесли сред най-необходими вещи във войнишките им раници. ѕри това не б€ха българи, а фенове на отбора.

 огато след възстанов€ването на еврейската държава през 1948-а година почти 48 000 български евреи пристигат в ќбетованата зем€, много от т€х се заселват в яфо. » досега част от районите му се слав€т като център на престъпността. «а да запаз€т децата от вредното вли€ние на средата, „българската общност“ възражда две институции, съществували и в Ѕългари€ - хор "÷адиков" и български€ футболен отбор. ƒевизът "¬ здраво т€ло - здрав дух" е бил решаващ, но спорът ги е и обедин€вал, създавал е достижими ценности, към които вс€ко „българско“ дете се е стрем€ло – да стане добър спортист. Ћиковете на най-успешните футболисти са гледали от обвивките на дъвките, които всеки уважаващ себе си ученик е колекционирал.

ѕрез 1948-а година кметството на “ел јвив позвол€ва на "българите" да създадат свой футболен тим и да изград€т с доброволен труд свой стадион. «а съжаление сега строителните предприемачи са прилапали м€стото на стадиона – теренът е близо до морето и е много апетитен. ƒо 70-те години на минали€ век "ћакаби"- яфо е не само един от най-добрите футболни отбори на »зраел, но и символ на единството на българските евреи и допълнителен повод да израз€т обичта си към сво€та родина Ѕългари€.  акто на времето футболистите от българското дружество "ёнак" помагат на еврейските си при€тели да създадат "ћакаби" - —офи€, така и през 60-те и 70-те години на минали€ век треньор, доведен специално от родината, води отбора към най-големите му успехи.

¬ кра€ на минали€ век отборът престава да съществува по финансови причини. Ќ€колко години по-късно запал€нко, продавач на дънки, става инициатор за възстанов€ване на "ћакаби  абилио" – яфо, добав€йки името на починали€т твърде рано вратар. –ешението е всеки, който иска да е нещо като съсобственик на отбора, да внесе по 1 000 шекела (почти минималната работна заплата по онова време.) «а кратко с помощта на българин-лекар, който агитира своите пациенти, събират 300 000 шекела, колкото да регистрират наново отбора. Ѕебо  обо, милиардер от български произход и фен на тима, добав€ още 400 000 шекела. ќт 2007-а година, когато възстанов€ват отбора, до наши дни, тимът започна отново от нулата, но бавно и сигурно се изкачва във футболната лига."

≈то какво разказва един от съвременните център-нападатели –онен ѕерец:

" огато б€х малък, родителите ми, които имат марокански и йеменски корени (за съжаление не български), ме записаха да спортувам, за да не се скитам по улиците. ‘утболът ме очарова. Ќе допусках, че ще стана професионален играч на "ћакаби  абилио" – яфо. ѕървоначално ми бе криво, че не съм в н€кой от отборите на суперлигата. —ега обаче дори да ми предложат огромна заплата там, не бих се преместил, защото "ћакаби-яфо" не е работно м€сто, а... семейство. Ќа нашите мачове се разв€ват повече български знамена от израелски.  огато след един успешен мач дойде да ни прегръща запал€нко, загърнат в български байрак, му казах: "ѕо- кротко, българче", а той на мен – "без комплименти, мол€". Ќе всеки е имал късмета се роди с български корени, но съм свидетел, че всеки иска да представи себе си ако не като българин, то като най-добър при€тел на българин. ƒа даде √оспод, да успеем да достигнем успехите на "ћакаби – яфо" от времената, когато повечето му играчи са били български евреи".


 

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


46
ќще от —вободно време.
ƒамски чанти - моделите, които са актуални този сезон
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
37
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ќтражението на окупираната дьржава без истрел.ћогат като нищо да добав€т син цв€т на знамето ни.72
36
3
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
Ќе всеки е имал късмета да се роди българин..ви го казва евреин израелец...без думи..и колко палестински джихадисти или араби познавате, които казват същото? ўото забел€звам, че ба€ исл€мисти напоследък в нашата родина. јраболюбци и любители на брадати главорези..а службите €вно сп€т сладък анадолски сън...
35
2
 
12
 
! ќтговори
българин преди 4 седмици
≈ затова пък тук има н€кои любители на терористи *** палестински животни- убийци на бебета
34
0
 
0
 
! ќтговори
48 000 преди 4 седмици
48 000
33
9
 
7
 
! ќтговори
Ќоу  ќментЏр преди 4 седмици
 огато след възстанов€ването на еврейската държава през 1948-а година почти 48 000 български евреи пристигат в ќбетованата зем€, много от т€х се заселват в яфо. » досега част от районите му се слав€т като център на престъпността.горки€ яфо...и яфа и малките яфчета
32
1
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
Ѕрей, дори накра€ на шаловете има ивица с български€ флаг!
31
2
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
"Ќе всеки е имал късмета да се роди българин!"
30
8
 
2
 
! ќтговори
ќт стати€та не стана преди 4 седмици
€сно, кога нападаме »ран. “а, кога нападаме »ран?
29
9
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
–ъководител€т на —ъвета на ќќЌ по правата на човека призовава за независимо и прозрачно разследване, след като палестинските власти откриха стотици тела в болница.‘олкер “юрк, ръководител на —ъвета на ќќЌ по правата на човека, за€ви, че е "ужасен" от унищожаването на медицински€ комплекс "Ќасър" и болницата "аш-Ўифа" в ивицата √аза, както и от постъпилите данни за масови гробове в и около болниците, в следствие на офанзивата на »зраел в √аза.
28
5
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ѕрез 2045 г. на руско-германски€ фронт от окопите се чува вик на пи€н руски мужик "Ќемци, предайте се, обкръжени сте" ј от други€ окоп 3-*** араби омърлушено спор€т на висок глас: "ќткъде да му вземем сега тези немци, че да му ги предадем"
27
2
 
6
 
! ќтговори
1-3 преди 4 седмици
Ќе дай ,боже,ако нашите роми започнат действи€ срещу нас-същите,като на ти€,които сега режат клона,на който са сед€ли десетки години,и отсичат ръката,ко€то ги е хранила десетки години-ти€ крещ€щи тук глупости хора как ще се отнесат?
26
9
 
9
 
! ќтговори
ѕич преди 4 седмици
"јз пък б€х в »зраел миналата пролет, за ¬еликден и след това. Ќай-странното нещо, което вид€х, беше гол€м митинг на руски евреи със знамена на ———– и –уси€" - хахахахаха, жалък опит за про-руска пропаганда. ўе ве€т руски знамена, на същите тези, които ги удариха през прокситата си »ран, ’амас и ’избула. ћного жалък опит, много ...
25
4
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
“ова вече е много гол€ма и важна новина.
24
10
 
7
 
! ќтговори
’емус преди 4 седмици
 лингонци върнете зем€та на палестинците
23
12
 
4
 
! ќтговори
Ќео преди 4 седмици
’ахахах бугарски патетики
22
8
 
23
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
÷ар Ўишман е български евреин, който си е проливал кръвта да защити последните свободни части на Ѕългари€ от исл€мските орди! ¬еро€тно за да могат идните 'български' поколени€ да изтъп€ват на турски сериали и да посрещат брадати джихадисти с цвет€ и плюшени мечета, докато хвърл€т мазни гьобеци по масите. ¬ъобще не ми пробутвайте сополиви истории за 'сирийски и палестински жени и деца', всички виждаме какви пещерн€ци исл€мисти нахлуват у нас и на какво заприличва страната ни.
21
8
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
јз пък б€х в »зраел миналата пролет, за ¬еликден и след това. Ќай-странното нещо, което вид€х, беше гол€м митинг на руски евреи със знамена на ———– и –уси€, в ≈йлат на „ервено море, над 10.000 човека. —кандираха против ”крайна, наричаха зеленски 'фашист' и ме представ€ха като 'наш другар из болгарии'. ¬се едно б€х на събрание на съветско политбюро, случи се на 9май, ден€ на победата. » не вид€х нито един израелец да се сърди или контра протест.
20
4
 
7
 
! ќтговори
 леций II преди 4 седмици
јх, чудесен сайт. “рием въспитани коментари за руската пропаганда, но не трием препратки към ’итлер и призиви да се изби€т евреите. „уден ***, как си плаче за ƒјЌ— ...
19
5
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
 огато не ставаш за нищо , ставаш футболен лумпенн. ѕо н€кое време на мисирлъка му пускат поръчка да ти покаже магариите. ј колкото до евреите още ¬азов е писал ∆идов гроб за евреина предал ÷аревец. ѕървата вълна от евреи и даже и роми идват на балканите съз завоевани€та на јлександър ћакедонски като негови роби. ƒруга вълна евреи доброволно стават роби на османските турци след гонени€та им от папската инквизици€. “очно за такъв е писал ¬азов. Ќ€ма евреи които да не обслужват нечии интереси.
18
5
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
–имски€т император “ит и јдолф ’итлер н€маше да направ€т същата грешка, да спас€ват такива мамуни с картечници. јбсолютни мамуни с картечници, избиха всичко живо около т€х. “ова не са хора тези евреи.

—понсорирани публикации