Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на веган храната

През двете седмици на Игрите, ферма ще достави 13 тона картофи
86
Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на  веган храната
Снимка: БГНЕС

Кухнята на Олимпиадата в Париж. Как и с какво ще се хранят най-добрите спортисти на планетата? Ще има ли шампанско, по френски и или участниците ще бъдат на сух режим?

Франция определено ще се постарае да покаже най-доброто от своята гастрономия. Въпреки, че олимпийците няма да се хранят с типично френски ястия, хранителните продукти ще бъдат френски, възможно най-пресни и органични, доставяни от близки до Париж до ферми и малки производители. И още нещо любопитно, олимпийското меню ще бъде основно вегетарианско, с много по-малък дял на месото, в сравнение с предишни олимпиади. Това като цяло не е типично за местната кухня, тъй като французите не се лишават от месо и риба. В Олипийското село няма се консумира шампанско, а ако спортистите жадуват за пенливата напитка, ще трябва да търсят алтернативи в града.

40 000 ястия ще бъдат сервирани всеки ден на спортистите в Олимпийското село. А там ще има много картофи. През двете седмици на Игрите, ферма край Париж ще достави 13 тона картофи.

„Това е чест, източник на гордост, особено след като спортисти от цял свят ще дойдат тук за това събитие. Обожавам спорта и на 4 август ще бъда на Стад дьо Франс за състезанията по лека атлетика. Ще бъде страхотно да гледам как атлетите тичат след като са яли от моите картофи”, споделя Лионел Плазманс, производител на картофи, цитиран от Нова телевизия.

Спортистите ще се хранят предимно с френска храна, с акцент върху местни и органични пресни продукти и много по-малък дял на месото, в сравнение с предишни олимпийски игри. Целта е да се намали наполовина количеството животински продукти и да се включи балансирано вегетарианско меню във всички опции за хранене.

 „Олимпиадата е събитието на живота за всеки спортист - детска мечта, която в крайна сметка се сбъдва. Стигаме до Игрите и е вярно, че малкият пашкул, в който се намираме в олимпийското селото е много важно място, за да намерим спокойствие и добри условия за достойно представяне. Трябва да имаме уютно легло, в което да спим добре и хубава храна", казва Тони Естанге, президент на организационния комитет на игрите в Париж.
Съгласно визията за хранене на огранизаторите, една четвърт от храната трябва да бъде произведена на по-малко от 250 километра от мястото на състезанието, за да се намалят въглеродните емисии от транспортирането на пресни продукти. Френските продукти са приоритет, като целта е 80% от предоставената храна да бъде произведена във Франция.

„За нас предизвикателството да се храним с местни продукти е много важно. Това означава, че дори да правим бургери – давам ги за пример, тъй като спортистите ги обичат, то ще ги направим по начин съобразен с мястото където се намираме. Бургерът в Марсилия няма да бъде като този в Париж, например, защото местните продукти, които ще намерим на тези места са различни. Целта ни е да комбинираме доброто хранене с интегриране на локални храни за да намалим въглеродния отпечатък при транспорта", добавя Естанге.

Едно от 550-те ястия, които олимпийците ще опитат е далът от френска зелена леща с куркума и джинджифил, която ще се сервира с богатото на протеини кисело мляко скир с кориандър и лайм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: парижолимпиадахрана
Още от Технологии
В прегръдката на Golden Hour: Xiaomi и блясъкът на новата серия смартфони Xiaomi 14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
7
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
До 57 Хората също не сте еднакви и всички виждате, че едни са хищници, а други сте орисани да сте тревопасни! Характерно за едните е, че са моногамни, а тревопасните, към които принадлежите най вече певци, артисти, художествено - творческа интелигенция, сте най полигамната пополация! Андре Мороа ви е описал отлично различните типажи! Някои например хапвате с удоволствие чер боб /бакла/, а друг може да загине поради непоносимост към това аграрно изделие!
59
15
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
Но! Ако сте добри християни в Страстната седмица ще си признаете, че още в началото на втората страница на Библията, в пасажа където се описва как Бог създава света и през кой Ден какво точно е сътворил, Бог е създал и животните, и е пожелал човекът да господства над тях и ги ръководи! А не да ги яде!!! Веднага след това е посочено, Бог повелява човекът да се храни със семена! Тоест, следващата Божа заповед е да бъдете вегани! Дори на зверовете е разпоредил да се хранят със зелена трева!
58
27
 
3
 
! Отговори
грешите преди 3 седмици
Не смесвайте веганство с вегетарианство. Хората казват, че ще хранят спортистите повечето с растителна храна. Месото е вредно и пречи за спортни постижения като създава за организма мудност и тежест.
57
3
 
19
 
! Отговори
НЕМА ПАРИ преди 3 седмици
Икономията е Майка на Мизерията . Тоест - Олимпиадата става като Комунистическа Сбирка .
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимна преди 3 седмици
Конят е непреживно тревопасно животно и е чифтокопитно, докато котката е хищник. Няма база за сравнение освен, че и двете са бозайници.
55
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво! Точно така се правят мускули - с трева!
54
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само бавноразвиващ би се тъпкал с треволяци за да намали "въглеродния отпечатък".
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Презервативите и те и са вегански?
52
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"За простолюдието също има решение - ядат парчета от трупове на умрели животни"------------Въпросните парчета "умрели животни" са предизвикали евролюцията на човешкия мозък. Въпрос на време е след няколко поколения тревопасни като теб да започнем да наблюдаваме регрес. И тъй като от марулите си набавяш "всичко необходимо", не забравяй да наминеш през аптеката за добавките, които пропускаш заради неконсумацията на месо.
51
4
 
19
 
! Отговори
Браво преди 3 седмици
Еврейте гордо ще дефилират в Париж,от горе до долу потънали в кръвта на деца и жени от Газа.
50
10
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
Коментар 46 е извънредно прав в логичността си, но вие, поради присъщото си невежество сте му поставили знаци за отрицание! Поставете си минусите,...., Благодаря и помислете с какво се храни моят кон, че е половин тон, едро, силно, красиво, мускулесто и благородно животно!? И колко живее едно коте, което виси пред месокомбината и се храни с карантии!?
49
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Веганската храна е за предпочитане, но е по скъпа и не е за масите. Веган не значи да ядеш марули, трябва да се комбинират различни продукти за да се набавят всички аминокиселини. Малко хора могат да си позвлоят веган хранене. За простолюдието също има решение - ядат парчета от трупове на умрели животни, така е по евтино, а едно парче от умряло животно има всички аминокиселини, но има и много токсини.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 46 - Много се смях като прочетох "мъдрия" ти коментар...
47
1
 
19
 
! Отговори
от киреча преди 3 седмици
Тия,вместо да се замислят как да хранят пълноценно спортистите,се загрижили за "въглеродния отпечатък"!?Да ви го нач..... в евроджендърите сбъркани!!!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 27 ХА -ХА - ХА ....Не е важна продължителността на живота, а произведението удоволствиеХпродължителност!!!Ако единия множител е малък, няма файда! Радвай се и се наслаждавай на живота, ще постиш в отвъдното!! И ще пиеш амброзия!! ХА - ХА - ХА!!!
45
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Париж не реже, ами веганската храна е най-чистата и най-силната храна. Повечето спортисти са на веганска храна и французите трябва да им я осигурят.
44
1
 
18
 
! Отговори
Честито преди 3 седмици
Политиката унищожи и спорта,музиката,науката и тн.вече никой не гледа това пошло шоу.
43
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Скоро ще орежат и рекордите защото не са екологично чисти, като резултат само от слънчевото греене.
42
2
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 3 седмици
Това ще е най грозната и студена олимпиада,убийците на над 20 000 араби в Газа,еврейте са допуснати да участват а Русия и Беларус не?!Двойните стандарти убиват.
41
0
 
15
 
! Отговори
селянин преди 3 седмици
има нещо гнило във Франция само да питам щурците и червейте вегетариански ли са

Спонсорирани публикации